Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Silný za napadení fanouška na hřišti další trest nedostal, Líšeň zaplatí 150 tisíc, Brno sedmdesát

Pomohl zklidnit fanouška, který vběhl na trávník při brněnském druholigovém derby Líšeň – Brno (1:2) a byl vyloučený. Disciplinární komise ale fotbalistovi domácího celku Janu Silnému další trest neudělila a řízení s ním zastavila. Pořádající klub za vniknutí fanoušků na plochu a napadení pořadatele zaplatí 150 000 Kč a hostující celek 70 000. 

Rozmíška v Brně
zdroj: ČT sport

Za stavu 1:1 vtrhli v 78. minutě na trávník dva fanoušci Zbrojovky a jeden z nich kopal do pořadatele. Silný se mu vydal na pomoc a agresora chytil kolem krku. Rozhodčí Radek Dubravský domácího útočníka za hrubé nesportovní chování vyloučil. Za Silného se postavila už v minulých dnech komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Podle jejího předsedy Radka Příhody sice sudí striktně podle pravidel postupoval správně, ale sám by si dovedl představit, kdyby udělil jen žlutou kartu, případně netrestal vůbec.

"Disciplinární komise nezpochybňuje rozhodnutí rozhodčího učiněné při utkání, osobní trest pro hráče v utkání byl udělen podle pravidel fotbalu. Disciplinární komise po posouzení všech dostupných videozáznamů dospěla k závěru, že hráč svým jednáním odvracel útok a bránil zdraví člena pořadatelské služby, které bylo bezprostředně ohroženo zcela nepřijatelným chováním diváka, jenž vnikl na hrací plochu," uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinární komise Richard Baček.

"Hráč Silný odvrátil tento útok v mezích nutné obrany za použití ryze obranných úkonů, které neměly útočný ani mstivý či podobný charakter. Analogicky jako v trestním či přestupkovém právu proto disciplinární komise shledala, že jednání hráče nenaplnilo materiální znaky disciplinárního přečinu, a nemá tedy charakter přestupku," podotkl Baček.

Zatímco Silný potrestán nebyl a může v nadcházejícím kole hrát, Líšeň dostala za hrubě nezvládnutou pořadatelskou službu vysokou pokutu. "Disciplinární komise shledala zásadní podcenění situace a fatální pochybení pořádajícího klubu nejen v průběhu utkání, ale už v přípravě na samotný zápas. Po přezkoumání všech materiálů a vyslechnutí obou klubů došla komise k závěru, že sektor pro hostující fanoušky byl nedostatečně zabezpečen a reakce členů pořadatelské služby nebyla adekvátní stupni rizikovosti brněnského derby," poznamenal Baček.

Finanční postih se nevyhnul ani Zbrojovce. "Trest pro Zbrojovku vychází především ze skutečnosti, že vstupenky do sektoru hostů distribuoval a jejich držitele tedy určoval sám hostující klub. Fanoušci vběhnuvší na hrací plochu se kromě samotného vniknutí dopustili také násilného napadení členů pořadatelské služby. Oba dotyčné fanoušky se podařilo ztotožnit a lze očekávat, že se budou v nejbližší době zodpovídat orgánům činným v trestním řízení," doplnil Baček.

Brno po vyloučení Silného vstřelilo v druhé minutě nastavení díky Jakubu Řezníčkovi rozhodující gól a zvítězilo 2:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články