Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Policie nenašla trestný čin v podivném rozhodování zápasu Admiry s budějovickým béčkem

Trestný čin se nestal. Tak rozhodla pražská policie, která prověřovala podezření z podplácení a podvodu v třetiligovém fotbalovém zápase mezi Admirou Praha a béčkem Českých Budějovic. České televizi to sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Trestní oznámení podala Fotbalová asociace (FAČR) a sázková kancelář Fortuna, která na zápas evidovala nezvyklé množství sázek. Rozhodčí také v průběhu nastavení prvního poločasu nařídil penaltu pro pražský tým po čistém zákroku českobudějovického hráče.

fotbal, ilustrační
zdroj: REUTERS autor: Alberto Lingria

"Policisté případ odložili. Ve věci nebylo prokázáno, že by došlo ke spáchání trestného činu," uvedla pro ČT mluvčí pražské policie Kropáčová. Utkání policie prověřovala pro podezření z podvodu a přijetí úplatku.

Utkání pískal sudí Michal Paták, který byl už v létě 2016 vyřazen z listiny pro profesionální soutěže. Jak již dříve popsala Česká televize, v nezvykle dlouhém nastavení prvního poločasu nařídil pro domácí tým Admira Praha penaltu. Ze záznamu je přitom patrné, že českobudějovický hráč Jakub Pařízek čistě obral o míč domácího záložníka Filipa Kouteckého, což následně potvrdila i komise rozhodčích.

Z pokutového kopu Miroslav Horák zvýšil na 2:0, zápas nakonec skončil 2:1. Sázková kancelář Fortuna po zápase sdělila, že zaznamenala nezvyklé množství podezřelých sázek na utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Komise rozhodčích vyřadila sudího Patáka po kontroverzní penaltě z listiny

"FAČR informací o odložení prověřování věci, které bylo prováděno na základě jejího trestního oznámení, disponuje. Boj s match-fixingem (ovlivňování zápasů, pozn. red.) je dlouhodobá záležitost a FAČR si plně uvědomuje, že prokazování ovlivňování utkání je velmi složité i ze strany policie," uvedl pro ČT mluvčí asociace Petr Šedivý.

"Rozhodčí utkání už není členem asociace, a pokud by se jím znovu stal, měla by Etická komise FAČR možnost s ním zahájit a provést disciplinární řízení, neboť skutečnost, že spáchání trestného činu nebylo prokázáno v trestněprávní rovině, zdaleka neznamená nepostižitelnost v rámci disciplinárního řízení před orgány FAČR," vysvětlil Šedivý. Rozhodčí Paták z FAČR vystoupil krátce po zápase a na fotbalové půdě tudíž nyní nemůže být potrestán.

"Vyrozumění od policie máme k dispozici a jakkoliv jsme přesvědčeni, že k nekalému jednání v případu došlo, musíme jejich závěr, že se vinu prokázat nepodařilo a případ odložili, respektovat," dodal mluvčí Fortuny Petr Šrain, s tím, že si cení postupu FAČR.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články