Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrba podepíše ve Spartě na rok a půl. Liga mistrů je náš cíl, řekl

Akce Velký třesk dokončena, nebo je minimálně alespoň v plném běhu. Dva dny stačily na to, aby se Sparta rozloučila s trenérem Václavem Kotalem a na jeho místo kvůli stagnujícímu trendu herního projevu mužstva angažovala Pavla Vrbu. Na Letné by měl podepsat smlouvu na rok a půl, možnost přivést posilu je otevřená, avšak nikoli nutná.

Pavel Vrba
zdroj: AC Sparta Praha

Základní skupinu Ligy mistrů Letenští naposledy hráli v sezoně 2005/06. "Věřím tomu, že Sparta má na mnohem víc, než kde momentálně je. Je to mužstvo, které chce hrát Ligu mistrů, a i tak jsme se víceméně domluvili. Je to naším úkolem, abychom ji hráli. Máme na to rok a půl," uvedl Vrba.

"Co se týče způsobu hry, tak to vám teď úplně nepopíšu. Na tréninku už nacvičujeme, co chceme hrát. Věřím, že v zápasech, které nás čekají, už některé ty věci budou. Hráči jsou dobře trénovaní," dodal Vrba na čtvrteční ostře sledované tiskové konferenci.

Do nových posil klub nicméně netlačí. "Určitě by to bylo v momentě, kdy bychom byli všichni přesvědčeni o tom, že ten hráč nám může pomoci. Pokud to tak nebude, spíš bych šel cestou poznávání mužstva, protože si myslím, že má kvalitní hráče. Z tohoto pohledu se spíš možná zaměříme na letní přestupní termín," uvedl sedmapadesátiletý kouč, který dovedl Plzeň třikrát do Ligy mistrů.

"V dané chvíli by to z mého pohledu muselo být něco mimořádného, aby to klub udělal. Nemám nějaký požadavek, že bych přišel s pěti hráči, kteří se musí udělat. Tak to není," dodal Vrba.

Po říjnovém konci v bulharském Ludogorci Razgrad přemýšlel o několika nabídkách, vedle Sparty měl aktuálně ještě jednu. "Po sportovní stránce byla nabídka Sparty ta, která mě nejvíc zaujala. Když vidím, jak funguje klub, jsem přesvědčený o tom, že jsem se rozhodl správně," prohlásil.

Jednání s Letenskými označil za hektické. "Nevím, jestli to bylo před dvěma dny, kdy došlo k prvnímu kontaktu. Sešli jsme se, domluvili jsme se a dneska jsem vedl první trénink," konstatoval Vrba.

Jeho realizační tým doplnili asistenti Zdeněk Bečka a Martin Ticháček. S trenérem Kotalem skončil i asistent Michal Šmarda, kouč brankářů David Bičík se přesunul k B-týmu.

Fotbal fokus podcast: Panuje v kabině Sparty válka?

"Jednání o novém trenérovi s majitelem klubu (Danielem Křetínským, pozn. red.) nijak složité nebylo. Řekl jsem mu, že chci, aby novým trenérem Sparty byl Pavel Vrba. A on to akceptoval," uvedl sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

"S Tomášem jsme se bavili několikrát. Všichni víme, kdo má jaké kompetence. On zodpovídá za klub, velí i mně. Konkrétně A-tým mám ale na starost já," doplnil Vrba.

Z prvního tréninku prý měl příjemný dojem. "Prostředí na Strahově je výjimečné, areál je hodně zajímavý. Je vidět, že podmínky na trénování jsou velice dobré. Při dnešním tréninku hráči prokázali, proč ve Spartě jsou," řekl Vrba, který s Plzní získal tři mistrovské tituly.

Václav Kotal, který se Spartou loni vyhrál domácí pohár a vedl ji v základní skupině Evropské ligy, dostal nabídku, aby v klubu v budoucnu pokračoval na některé z jiných pozic. Podle Rosického si ale nyní potřebuje především odpočinout.

Zaznělo také:

Pavel Vrba o Slavii: "Uznávám to, že Slavie je dneska v mimořádné formě, kterou prokazuje už nějakou dobu. Není to jenom náhoda. Dostala se k tomu cestou. Taky to trvalo nějakou dobu. Teď sklízí ovoce za to, že před nějakou dobou byli trpěliví. Mají kádr, který je úspěšný, úspěšného trenéra a veškeré zázemí, které k vrcholovému fotbalu patří. Na základě toho mají výsledky. Z tohoto pohledu Slavia doopravdy v posledních letech dominuje. Na druhou stranu nikdy není dobré, když v lize dominuje jenom jedno mužstvo."

Pavel Vrba o Bořku Dočkalovi: "Určitě je to hráč, který je pro mužstvo hodně důležitý. Na druhou stranu ve Spartě nikdo nemá místo takové, že by se řeklo, že je to tutový hráč, který stoprocentně bude vždycky hrát. Ano, Bořek je důležitý hráč, určitě s ním počítám. Dneska jsem s ním mluvil a ví, co chci. Věřím, že Bořek bude pro mužstvo stále důležitý."

Tomáš Rosický o případných posilách: "Máme v kádru 25 fotbalistů, jsme v určité fázi našeho strategického nastavení. Naše nastavení bylo, že pokud někoho přivedeme, musíme být jasně přesvědčeni, že to je hráč do základní sestavy a okamžitě nám pomůže. Musíte brát v potaz situaci, která je v dnešním světě, co se týče covidu, financí. Nejsme teď v situaci, abychom za hráče zaplatili 2,5 milionu eur."

Adolf Šádek o Pavlu Vrbovi: "(Jeho) přestup do pražské Sparty jistě vyvolal velké emoce především mezi fanoušky, já to však vnímám jako součást fotbalového života, podobně zajímavé transfery v něm nejsou výjimečné. Trenér Vrba již více než rok není v našem klubu, absolvoval mezitím zahraniční angažmá, není tedy nutné jeho nové angažmá jakkoli hlouběji komentovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články