Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Vízek má jasno: Vrbovi pomůže covid i Křetínský. Pro Spartu nejlepší volba, tvrdí Komňacký

Pavel Vrba a Sparta. To byly dlouho protiklady, protože strůjce plzeňských úspěchů na Letné nebyl u fanoušků vůbec oblíbený. Teď se ale bývalý reprezentační kouč, který byl od nepříliš vyvedeného angažmá v bulharském Razgradu bez angažmá, pokusí dostat Spartu tam, kde by jí majitel Daniel Křetínský za své peníze konečně rád viděl. To, že se protiklady přitahují, se tedy opět potvrdilo. Co si o tom myslí trenér František Komňacký i znalec fotbalového zákulisí a bývalý reprezentant Ladislav Vízek?

Pavel Vrba na tréninku Sparty
zdroj: AC Sparta Praha

"Pro Spartu je to nejlepší volba," říká přesvědčeně Komňacký, jemuž právě Vrba jako začínající trenér asistoval ještě v Baníku Ostrava. "Podle mě teď u nás není nikdo lepší, kdo by Spartě pomohl, než on," dodal kouč, který také dělal asistenta u národního týmu Karlu Brücknerovi.

Změnit přístup k médiím

Komňacký také věří, že arogance a jízlivosti, s nimiž Vrba často reagoval na dotazy novinářů, půjdou ve Spartě stranou. A sedmapadesátiletý trenér se vypořádá s ještě větším mediálním dohledem, než na jaký byl zvyklý ve svých předchozích štacích. "Já volbu Sparty jednoznačně schvaluji," řekl Komňacký jasně. "Člověk dělá chyby, ale umí se z nich poučit a Pavel je dost chytrý na to, aby se z těch svých, které ve vztahu k médiím dělal, poučit dokázal," dodává k mediálnímu obrazu nového sparťanského trenéra.

I Vízek je přesvědčený, že Vrba se poučil a své vystupování změní. "Když odcházel, byl arogantní a ješitný – teď jsme si od něho chvíli odpočinuli a věřím, že se vrací s tím, že už takový být nemůže. Je to náročný a respektovaný trenér," vysvětluje dlouholetá opora Dukly.

Nenechat si do ničeho mluvit

"Tady je nejdůležitější, a to mi říkali Sparťani, jestli bude svůj a nenechá si do toho mluvit," dodává člen Klubu ligových kanonýrů, v němž jsou hráči, kteří dali přes stovku ligových gólů. "Tohle je ve Spartě věčná otázka, ale on už je zkušený a potřebuje se chytit, protože ty jeho poslední štace nebyly moc slavné. Je jasné, že trenér je dobrý a tady, stejně jako tehdy v Plzni, má kvalitní hráče. A jsem zvědavý, jak tu kvalitu dokáže sladit, protože teď to má rozladěný," říká Vízek s tím, že to není nic snadného. "Změnit hru a hlavně přístup – to je práce pro kouzelníka."

A Komňacký se přidává: "Sparta má silný kádr, ale zdá se být v takové morální krizi," uvažuje muž, pod jehož vedením Vrba získával trenérské zkušenosti. "Pavel už ale dokázal, že s osobnostmi umí pracovat, a jeho první úkol bude, aby si promluvil s těmi nosnými hráči. Aby jim vysvětlil, co po nich bude chtít, a získal je pro fotbal, který chce, aby tým hrál – ofenzivní fotbal s množstvím šancí a gólů," říká trenér, jenž dovedl Baník v roce 2004 k titulu s tím, že to chybí Spartě nejvíc.

Nenávist fanoušků, ale podpora vedení

Vrba, jako bývalý kouč Plzně, však přichází do nepřátelského prostředí, což vyjadřují někteří členové tvrdého fanouškovského jádra.

"V tom má Vrba paradoxně výhodu, že kvůli covidu nemohou fanoušci na stadiony," říká Vízek zkušeně, že bývalý kouč Plzně nebude muset bojovat s nenávistí sparťanského kotle. "A když se mu podaří dělat výsledky, tak až se budou moci fanoušci vrátit na tribuny, už na něj pískat nebudou," dodává olympijský vítěz i medailista z mistrovství Evropy. "Není nic horšího, než když přijdete na Spartu a celý kotel na vás začne řvát a pískat," vysvětluje bývalý reprezentant.

Vízek také říká, že by měl Vrba cítit i podporu vedení klubu, které před tím často dávalo právě na nespokojenost svých fans. "Jeho výhodou by měl být fakt, že ho údajně chtěl právě sparťanský boss Křetínský. Slyšel jsem, že například sportovní ředitel Rosický byl pro Michala Bílka, který jako bývalý sparťan by to měl určitě lehčí v kabině i u fanoušků. A jen si říkám, jaké tam asi tak má slovo..." zamýšlí se Vízek nad pozicí bývalého reprezentačního kapitána a hráče londýnského Arsenalu.

Komňacký si ale nemyslí, že by vztahy mezi Spartou a Plzní byly vyhrocené až do takové míry, jako je tomu třeba mezi Spartou a Slavií. "Nejsou tak napjaté, že by tam Vrba vůbec jít nemohl. A když budou výsledky a Sparta půjde herně nahoru, tak zase budou fandit svému trenérovi."

Vrba přinese víc energie

Vízek čeká od nového letenského kouče víc energie, protože třeba laxní výkon sparťanů při porážce s Bohemians 0:1 rozladil hodně bývalých hráčů slavného klubu. "To je i věc trenéra. Ten musí zařvat, musí do nich jít, a Venca Kotal to takhle nastavené nemá, on takový není, nemá ten drajv. Vrba ho má," věří fotbalová legenda, i když uznává, že sedmašedesátiletý kouč udělal na Letné hodně práce. "Ale teď přišel čas na agresivnější způsob trénování."

Ale hned Vízek přisadí, že tahle trenérská štace je jedna z nejtěžších. "Tam si nabili pusu jiní trenéři, to vůbec není snadné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články