Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Válka v Ostravě vítěze nepoznala. Baník hrál se Sigmou bez branek

Rozlučka s podzimem skončila na Městském stadionu ve Vítkovicích nerozhodně. V předehrávce 19. ligového kola totiž Baník Ostrava remizoval se Sigmou Olomouc 0:0, potřetí za sebou nedostal gól a přezimuje se suverénně nejvyšším ziskem bodů (34) v poslední dekádě. Slezané navíc minimálně do pondělí poskočili před Jablonec na třetí místo v tabulce. Hanáci zaznamenali také dílčí posun vpřed, konkrétně na jedenáctou příčku.

Utkání Ostrava - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Je to pro nás 34. bod. Musíme být pokorní, protože jsme jich udělali hodně. Je to, řekl bych, velký skok. Jestliže jsme před rokem hráli o sestup a dneska jsme v první šestce, je to posun. Ale mužstvo ještě potřebuje doplnit kvalitou, abychom dokázali lépe nahradit některé pozice, když nám hráči vypadnou," řekl ostravský kouč Bohumil Páník.

Do plánů obou trenérů výrazně promluvila zranění. Zatímco Ostrava se musela obejít bez zraněných Baroše, Šindeláře a vykartovaného Jánoše, Sigmě na poslední chvíli vypadli nejlepší střelec Nešpor a velezkušený bek Vepřek. Hostující lodivod Jílek proto postavil ofenzivně vyhlížející jedenáctku jen se dvěma klasickými obránci, ale v mrazivém počasí a poletujících vločkách sněhu se fotbal divákům i přesto moc nelíbil.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně, ale jejich akce končily většinou před vápnem. Hanáci sice po úvodní desetiminutovce vyrovnali hru, nicméně vyloženou šanci také neměli. Až ke konci poločasu zahřál příznivce Šašinkův volej, který na dráze do sítě odvrátil tečující Jemelka. Šest minut před přestávkou pak Ostrava měla patrně nejslibnější možnost. Ze standardní situace vznikl ve vápně soupeře obrovský závar, Šašinkovu gólovou dorážku před čárou zblokoval Dvořák a další šance Diopa a opět Šašinky už lapil Buchta.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih utkání Ostrava - Olomouc

Na začátku druhé půle se obraz hry výrazně změnil ve prospěch Baníku. První čtvrthodina se odbývala výhradně na polovině Olomouce. V 59. minutě navíc dělily domácí hráče od kýženého zásahu centimetry, když Stronatiho hlavička po rohu Hrubého a přiklepnutí Diopa orazítkovala spojnici tyče a břevna.

Sigma však krušný moment přečkala a znovu srovnala krok. Její chvilka mohla přijít v 69. minutě, když Pilařův centr zleva propadl až k Yunisovi, který ovšem hlavou z dobré pozice nemířil přesně. Poslední dvacetiminutovka už byla opět zejména přetlačovanou mezi oběma šestnáctkami, v nichž se už žádné stoprocentní šance nezrodily.

"Bod asi bereme. Zase jsme nedostali gól, což je pozitivní, ale měli jsme na tři body. My nemáme prostor hrát krásný fotbal. Musíme to udolat, získat body, abychom se posunuli. Hrajeme jednodušeji, neztrácíme míče, jsme kompaktnější. Jednodušší hra nese ovoce, ale pořád se na to nedá moc koukat," připustil olomoucký obránce Václav Jemelka.

19. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 0:0

Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Moláček. ŽK: Diop, Fillo, J. Šašinka - Plšek. Diváci: 6251.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Mešaninov, Hrubý, Holzer (77. Granečný) - Diop, O. Šašinka (67. J. Šašinka). Trenér: Páník.

Olomouc: Buchta - Zahradníček, Kalvach, Jemelka, Chvátal (64. Lalkovič) - Houska - Falta, Dvořák (90. Chytil), Plšek, Pilař (78. Texl) - Yunis. Trenér: Jílek.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Měli jsme dobrý vstup do utkání. Dvacet minut jsme hráli slušně, pak Olomouc dokázala chytit střed hřiště a byli tam rychlejší. Ve druhé půli jsme to chtěli rozhodnout v prvních patnácti minutách. Vytvořili jsme si tlak a spoustu rohů. Olomouc to ubránila a pak byla nebezpečná hlavně po zisku míče. Měli jsme možná dvě velké šance, oni ale taky. Remíza je spravedlivá, obě mužstva mohla dát gól, nedala. Je to pro nás 34. bod, musíme být pokorní, protože bodů jsme udělali hodně."

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Baník měl oba vstupy do poločasů lepší, v těch desetiminutovkách byl lepší. Ve hře jsme ale byli nebezpeční a nebylo účelem kontrolovat hru. Myslím si, že jsme byli připraveni stejně dobře jako na Slovácko, jen jsme nedotáhli finální fázi. Navíc nám chyběli tři beci ze základní sestavy, což byla velmi složitá situace. Jsem zklamaný jedním bodem. Mohli jsme tady získat tři."

Jan Laštůvka (brankář Ostravy): "Myslím, že jsme měli v prvním poločase asi větší šanci, pak jsme trefili břevno, ale remíza je asi spravedlivá. Olomouc byla taky nebezpečná. Musíme si hlavně vážit toho, co máme, protože 34 bodů nikdo nečekal. Teď si odpočineme. Věřím, že budeme mít kvalitní zimní přípravu a budeme pokračovat ve sbírání bodů i příští rok."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články