Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta podle odborníků: Kabina nefunguje, chybí lídr a systém je špatně nastavený

Trable fotbalové Sparty nekončí. Po porážce v Uherském Hradišti se Slováckem následně po osmnácti zápasech ztratili Pražané s Teplicemi i neporazitelnost ve svém "hradě" na Letné. Fanoušci skandovali "Ščasný ven!" a ironické "Hoši, děkujeme". Podle oslovených fotbalových odborníků Františka Komňackého, Ladislava Vízka a Vernera Ličky je na vině současné krize hlavně špatně nastavený systém. Problémy může dělat i přílišná internacionalizace kabiny.

Matěj Pulkrab ze Sparty (vlevo) se snaží utéct Alexi Královi z Teplic
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Něco nezdravého vidí uvnitř mužstva zkušený kouč František Komňacký. "Zdeněk Ščasný už mnohokrát dokázal, že je dobrý trenér," říká kouč, který trénoval i v Rusku a Polsku. Za hlavní nedostatek současné Sparty považuje experiment s cizinci.

Kde je problém Sparty a měl by skončit kouč Ščasný? Více ve Fotbal fokus podcastu:

"S ním se vytratil ten duch české kabiny. Hráči nevytvořili dobrou partu a to je pro kolektivní sport základ. Jsou tam sice kvalitní fotbalisti, ale žádný správný lídr. Podle mě je třeba hledat problémy uvnitř samotného mužstva, nikoliv uvnitř celého klubu, který vytváří velmi dobré podmínky," tvrdí Komňacký.

Řešení je podle něho jasné, i když upozorňuje, že je to jen jeho pohled zvenku. "Dokud tam nebude kolektivní duch, dva hráči, kteří to seřvou a dokážou z toho udělat partu, tak to bude pořád stejné – bez vášně a té typické sparťanské bojovnosti."

František Komňacký
zdroj: ISIFA

V letenské kabině vidí jeden z hlavních problémů i internacionál Ladislav Vízek, který jako bývalý reprezentant se zkušenostmi ze zahraničí přidává hráčský pohled. "Experiment s cizinci a diference platů – to je špatně. Češi berou daleko méně. Kaya dostane tři miliony a náš hráč sedm set tisíc. To nejde," vysvětluje zkušený fotbalista.

"Já byl ve Francii, zachránil jsem Le Havre, kde se platy tajily. Pak jsem se od manažera dozvěděl, že jsem jako nejlepší hráč týmu bral nejmíň. Byl jsem samozřejmě naštvanej, tak si mě pozvalo vedení a přidali mi. Ale to nedělá dobře. A ve Spartě to všichni vědí..." vysvětluje pohled hráčů. "A když to neladí v kabině, tak to nikdy nemůže jít," řekla legenda pražské Dukly.

I Vízek tvrdí, že na Spartě není parta. "Tam jsou ostrůvky hráčů. Pak je tu Kanga, dobrý fotbalista, ale je sebestřednej, to, co dělá kolem, to je špatně a to je jedno s druhým."

Jako šťastný nevidí ani návrat Zdeňka Ščasného na post sportovního ředitele nedlouho poté, co byl vyhozen z pozice trenéra. "To nebyl správný krok. Sparťanská obec ho nechtěla," vyjmenovává další problém. Jako řešení by viděl příchod Ivana Haška. "Ten by to dal dohromady, ale když byl šéfem fotbalového svazu, tak se k nim nějak správně nepostavil a oni mu to nemůžou odpustit," dodal Vízek s tím, že hráči podle něho nyní za trenérem nejdou. "Nechovají se jako sparťani, přišli si jenom vydělat peníze."

Majitel klubu Daniel Křetínský měl podle Vízka dobrou ideu, ale... "Pozval si Stramaccioniho a to byl největší malér, dát teď dohromady sportovní úsek bude velký problém. To se povedlo udělat Slavii, tam to ladí – vzali Trpišovského, vyhodili Kroba, protože si s někým neseděl, a funguje to – kabina je zdravá. Když někdo nehraje, tak mu to nevadí."

Hlubší pohled na problém letenského týmu nabízí Verner Lička. "Do novin je každý chytrý," upozornil na úvod. "Ale když je ten stav vytrvale špatný a nikam to nevede, tak je to špatně odshora, protože nedokážou najít příčinu a zlepšit to," říká šéf tuzemských trenérů, který asistoval i u reprezentace, za niž také během hráčské kariéry nastupoval.

"Přitom aby Sparta šlapala, potřebuje celý český fotbal. Kdybych byl majitelem klubu já, tak bych začal u sebe, protože to vypadá, že sázím na špatné lidi. Ale není to o jménech, ale o principu práce. Chybí mi tam nastavení – cíle, horizonty, odpovědnost a fungování těch mechanismů," uzavřel debatu Lička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články