Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Být Plzeň první a Sparta druhá, LFA by ligu ukončila, řekl Tvrdík. Svoboda označil útok za manipulaci

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík zkritizoval vedení Ligové fotbalové asociace za postup při řešení krize po vypuknutí koronaviru. Kdyby byla na prvním místě Plzeň a na druhém Sparta, LFA by podle něj přerušenou sezonu dávno ukončila a neřešila by její dohrání. "Dušan Svoboda krizi nezvládl," uvedl Tvrdík k předsedovi asociace.

Fotbalová liga byla přerušena v polovině března a po uvolnění vládních opatření by ji LFA chtěla obnovit od 25. května. V úterý o tom budou kluby rozhodovat na ligovém grémiu. Podle Tvrdíka k tomu ale od vedení asociace nedostaly žádné informace, což předseda představenstva obhájce titulu označil za ostudu předsedy LFA Svobody.

Tvrdíkovi se také nelíbí, že LFA za dva měsíce nesvolala jedinou videokonferenci s kluby. Pozastavil se rovněž nad Svobodovým tvrzením, že v případě pozitivního testu některého z hráčů nebude muset do karantény celý tým, což je v rozporu s prohlášením vládních expertů.

"Jestliže vedení LFA bude prosazovat jakékoliv výjimky, bude to dělat na svoji odpovědnost a ponese za to právní následky," prohlásil Tvrdík. "Absolutně není akceptovatelné přenášet odpovědnost na hráče a žádat po nich podpisy pod revers," dodal šéf Slavie.

Netransparentnost rozhodnutí LFA byla jedním z témat nového FOTBAL FOKUS PODCASTU:

Liga byla přerušena po nekompletních 24 kolech. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize. Tabulku vede obhájce titulu Slavia o osm bodů před Plzní. Další z favoritů Sparta je až devátá.

"Buďme upřímní, kdyby dnes Plzeň byla první a Sparta druhá, současné vedení LFA by ligu již bez diskuze s kluby dávno ukončilo. Motivem rozhodovacího procesu hrát za každou cenu je přesvědčení Plzně, že může předhonit Slavii, a ambice Sparty dostat se na pohárová místa," řekl Tvrdík.

Podle něj Svoboda koronavirovou krizi nezvládl a před grémiem, kde by se mělo také volit vedení LFA, by měl proto zvážit, jestli z čela asociace neodejít. "Měl by si rozmyslet, co vlastně chce. Jestli chce pokračovat ve vedení LFA způsobem, kterým ji řídil poslední dva měsíce, měl by raději od své kandidatury upustit," uvedl Tvrdík s tím, že Svoboda by měl také vyřešit konflikt zájmů, protože mimo jiné působí i jako místopředseda Sparty.

Svoboda se v reakci proti kritice ohradil. "Manipulativní výroky pana Tvrdíka nepovažuji za rozumné obšírně komentovat. Zájmem LFA musí být učinit maximum pro to, aby se tento soutěžní ročník mohl dohrát na hřišti. To je mé silné přesvědčení, podpořené jasným doporučením UEFA," prohlásil.

"Jinak nepovažuji za nutné si dále něco vzkazovat přes média a očekávám věcnou diskuzi na půdě Ligového grémia, která bude založena alespoň na elementární znalosti fotbalových norem a ne na snaze se zalíbit a získávat si politické body do budoucna," přidal Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK, LN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články