Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pokud se fotbalová liga přece jen nedohraje, mistrem nebude nikdo a sestup se škrtne

Přestože Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) schválil znovuzahájení prvoligové sezony na 25. května, "vyhráno" ještě není. Možnost, že by se soutěž nedokončila, stále existuje. A v takovém případě by mistr ligy nebyl vyhlášen.

Joel Kayamba z Plzně v souboji s Janem Bořilem ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

LFA se v pondělí usnesla na možnosti opět rozjet přerušenou sezonu v pondělí 25. května. To by šlo ruku v ruce s uvolňováním vládních opatření.

V úvahu ještě připadá předsunout např. již dvakrát odložený zápas 23. kola Teplice - Liberec už na víkend 23. nebo 24. května.

Grémium klubů z první a druhé ligy nyní musí také dát zelenou tomu, aby se hrálo ještě v červenci. Do konce června by se totiž sezona uzavřít nestihla.

S tím ovšem souvisí třeba končící hráčské kontrakty, za všechny se dá jmenovat třeba případ sparťanského záložníka Guélora Kangy.

Pokud by ale letošní sezona dokončena nakonec i přesto nebyla, muselo by být přijato zvláštní opatření.

"V okamžiku, kdy by soutěž nemohla být dohrána, tak by v podstatě došlo k tomu, že by to nebylo určeno. Nebyl by vyhlášen ani vítěz ligy, ani sestupující," uvedl v rozhovoru pro ČT sport předseda LFA Dušan Svoboda.

Sedmičlenný ligový výbor se v pondělí dohodl na tom, že jediná věc, která by v případě nedokončení sezony musela být důkladně vyřešena, by byla nominace klubů do kvalifikace evropských pohárů.

Aleš Čermák a Jean-David Beauguel se radují z gólu Plzně
zdroj: Twitter Viktoria Plzeň

"A tam bychom striktně dodržovali doporučení UEFA, která v tom jsou dána. Ta říkají jasně, že v okamžiku, kdy vyšší moc znemožní dohrání soutěžního ročníku do konce července, má se vycházet z aktuálního pořadí z tabulky," dodal Svoboda.

Ten je jinak také místopředsedou představenstva Sparty. Volné termíny vznikly hlavně kvůli odložení letního evropského šampionátu na příští rok.

Před startem soutěží chystá LFA plošně otestovat všechny hráče na koronavirus, následně vždy před každým zápasem.

Pokud by se situace kolem pandemie v tuzemsku nadále zlepšovala a uvolňování opatření by se znovu eventuelně uspíšilo, LFA by byla připravena okamžitě jednat o dalších úpravách termínové listiny.

Nadále je ale nutné počítat i s krizovým scénářem. "Pokud by ligový ročník nemohl být dohraný kompletně, nebyl by vyhlášen mistr ani sestupující, řešili bychom jen otázku nominace do pohárů," zopakoval Svoboda.

Sport
zdroj: ČT4

Zároveň ale věří, že k takové situaci nedojde. "A pakliže dostaneme tu možnost a prostor se otevře až do konce července, tak věřím, že ligovou soutěž budeme schopni odehrát přímo na hřišti," doplnil.

Zatím není stále jasné třeba to, kolik osob bude moci být přítomno na stadionu. Svoboda v minulém týdnu navrhl počet 130 lidí. Rovněž ještě nebylo detailně specifikováno, jak by se postupovalo v případě nákazy nemocí COVID-19 přímo v některém ze zainteresovaných týmů.

Zamířil by do karantény jeden konkrétní hráč? Nebo rovnou celý tým?

K plnohodnotnému tréninku se v rámci celých týmů budou moci profesionální fotbalisté vrátit 11. května. Jisté je, že pokud by došlo na černý scénář, nevyhlásí se ani mistr, nikdo nesestoupí a platné bude jen pořadí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články