Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bude-li chtít fotbalista přestoupit v rámci této sezony, v novém klubu ji nedohraje, varuje FAČR

Prodloužení fotbalové sezony dvou nejvyšších soutěží v Česku s sebou nese i otázku přístupu ke končícím hráčským smlouvám. UEFA chce předejít případným soudním sporům. Podle generálního sekretáře Fotbalové asociace ČR Jana Paulyho musí být především zachována integrita soutěží. V opačném případě by fotbalista za nový klub nemohl v ještě probíhajícím ročníku nastoupit.

zdroj: ČTK

"To je teď to nejdůležitější. Nedělat nějaké zmatené kroky jednotlivců, ale vždy se na všem dohodnout," upozornil Pauly v rozhovoru pro ČT sport.

Profesionální fotbalové soutěže vinou pandemie stojí, kupříkladu v Nizozemsku a Francii se už sezona dohrávat nebude. Naopak v tuzemsku je vůle první i druhou ligu dokončit.

"Funguje to směrem do Evropy i dovnitř, ať už s Ligovou fotbalovou asociací a dalšími kolegy," řekl Pauly ke komunikaci napříč fotbalovou Evropou.

V souvislosti s přetažením ligy až do července hrají ale zásadní roli hráčské kontrakty. Řada z nich totiž končí 30. červnem.

Co bude poté?

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Pro FAČR bylo velmi důležité rozhodnutí FIFA a UEFA v tom směru, že potvrdili, že ani jeden z nich není oprávněn samostatně smlouvy automaticky prodloužit," uvedl Pauly.

Právě k tomu se podle něj kloní i domácí fotbalová asociace. "Z pohledu českého práva. Vždy se bude muset klub s daným hráčem dohodnout. Takové je základní východisko," zdůraznil generální sekretář.

Potenciální individuální dohody by pak měly být prvním krokem k tomu, aby se předešlo případným soudním sporům a arbitrážím.

"Na jedné straně je to dohoda klubu s hráčem, ale současně s tím je zapotřebí soustředit se na přestupové okno. Teď to máme nastavené od 21. června a to je datum, které nechceme a nedoporučíme díky postoji FIFA a UEFA dodržet."

Návrh podmínek UEFA pro přestupy:

- Při skončení původního data konce sezony prodlouží se její platnost a účinnost do nového konce sezóny.

- Pokud má smlouva vstoupit v účinnost k původnímu začátku nové sezony, posune se začátek účinnosti k novému začátku sezóny.

- V případě překrývajících se soutěží nebo přestupových období, a pokud se všechny smluvní strany nedohodnou jinak, měla by být dána priorita původnímu klubu k dokončení jeho sezony s jeho původní sestavou, a to za účelem integrity domácí ligy, soutěží, členských asociací a kontinentálních soutěží.

Nyní tak je pomyslný míč na straně Ligové fotbalové asociace. "Uvidíme, jak naloží se soutěžemi, a očekáváme, že okno pro přestupy posuneme na konec ročníku," nastínil Pauly v Dohráno Plus.

Pokud by fotbalistovi končila smlouva například 30. června a nepřistoupil by na možnost jejího prodloužení v důsledku výše známých okolností, mohl by z toho podle Paulyho vzniknout problém hlavně pro samotného sportovce.

"Laicky řečeno, jestli si někdo tím rozhodnutím uškodí, bude to hráč. Sada rozhodnutí by se měla soustředit na to, aby zachovala integritu soutěží. A ta by bezpochyby tím, že by hráč mohl v rámci ročníku přestoupit, narušena byla."

V praxi by to tedy znamenalo, že fotbalistovi sice v červnu skončí smlouva s původním klubem, on podepíše kontrakt v novém týmu, ale do utkání se nebude moci zapojit. "Během toho, kdy se bude dohrávat liga, bude muset sedět doma," varoval Pauly.

Tomáš Zajíc pálí na branku Zlína
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Například útočník Tomáš Zajíc měl původně odejít do Mladé Boleslavi, ale nakonec dal přednost Ostravě, kde podepsal jako volný hráč smlouvu s platností od 1. července. Sezonu nicméně hodlá dohrávat v Uherském Hradišti. A to by jít mělo. "Zatím se pořád naplno soustředím na angažmá ve Slovácku," řekl Zajíc.

Pauly věří, že po uvolnění vládních opatření se celá situace kolem soutěží zlepší. "Je to složité. Obecně se dá říct, že fotbalový život je zakonzervovaný, všechno se několikrát otočilo dokola, ať už život na svazu, nebo evropský obecně. Všechny reprezentace jsou pozastavené, vyhlížíme lepší zítřky."

Stejně jako předseda FAČR Martin Malík, tak i generální sekretář asociace se zúčastňuje pravidelných videokonferencí se svými ligovými protějšky.

"Řešíme ta nejzákladnější témata: kdy začít, jak a podobně. Jinak se musíme starat o zaměstnance, připravovat se na různá právní rozhodnutí."

Pauly kvituje, že UEFA situaci detailně sleduje, analyzuje a přichází s reálnými opatřeními. "UEFA se hodně kouká dopředu, musím smeknout, pracují velmi systematizovaně. Neustále s námi komunikují, předkládají plány. Dnes se kouká už do roku 2022, kdy jsou posunuty některé mládežnické turnaje."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články