Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Trenéři: Silní nezeslábnou a slabí nezesílí. Kdo překvapí? Bohemians, Slovácko nebo Baník

Žádné velké změny v rozložení sil nepředpokládají odborníci v rozložení sil v novém ročníku fotbalové ligy, která startuje už v sobotu. Sparta, Slavia i Plzeň si podle nic udrží svoje pozice a celky, které v uplynulé sezoně bojovaly o prvoligové přežití, budou mít stejné starosti i letos. Černým koněm soutěže by se mohly stát Bohemians, ostravský Baník nebo Slovácko.

Fanoušci Bohemians
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Čekáte nějakou změnu, nebo zůstane silná trojka Sparta, Slavia a Plzeň a pak zbytek ligy?

František Komňacký, k titulům dovedl Baník Ostrava i slovenský Ružomberok, dělal i asistenta u reprezentace: "Nečekám, že by se něco přes léto změnilo. Ta tři mužstva jsou odskočená i v přípravě a nákupu posil. Je vidět, že proto, aby se udrželi v té úzké špičce, pořád něco dělají. Nikdo další nedokázal posílit tak, aby jim dokázal konkurovat."

Verner Lička, šéf tuzemských trenérů a bývalý reprezentant: "Tyhle tři celky mají nejlepší podmínky i co se týče rozpočtů a síly kádru, takže si myslím, že si svoje výsadní postavení udrží. V posledních letech se to v lize významně a jasně rozdělilo."

Martin Frýdek starší, bývalý reprezentant a nyní trenér: "Myslím si, že to tak bude i v tomto ročníku. Tahle trojka bude pořád nahoře."

Kdo by mohl být černým koněm soutěže?

Komňacký: "Vždycky se někdo takový vyloupne z těch týmů od čtvrtého do šestého místa. Teď to bylo dvakrát třeba Slovácko. Ale kdo to bude nyní, to si netroufám říct. Záleží i na tom, jak ten ročník nastartují, od toho se pak odvíjí celá atmosféra v týmu. Takže když třeba silné mužstvo špatně odstartuje, může mít problémy celou sezonu. A je to samozřejmě i obráceně. Tomu, komu se moc nevěřilo, a on uhraje první zápasy dobře, tak pak jede. Mně z toho vychází nejlépe Bohemka. Podle mě bude zajímavým mužstvem. Zůstal trenér, mužstvo vlastně taky, plus nějaké posily... Ale uvidíme, co s nimi udělá Evropa. Tam je třeba dostatečně široký kádr, aby to zvládli."

Lička: "Od čtvrtého místa a dál je v posledních letech nejkonzistentnější Slovácko. Má ustálenou výkonnost a realizační tým umí z mužstva vyždímat poslední kapku. A pod Martinem Svědíkem se ještě nedostali do nějakých útlumů. To je taková jistota. Pak třeba Olomouc, ta sice poslední dobou svoje výsledky stabilizuje, ale pořád je to pro mě tak trochu Jekyll a Hyde. Dokáží porazit Slavii i Spartu, ale i prohrát s posledním. Zajímavá je Bohemka, hraje jednoduše a disciplinovaně. Trenér Veselý to uchopil správně. Je jeden z nich, jsou taková velká rodina. Tady je otázka, co s nimi může udělat evropský pohár – kdyby se stal malý zázrak a dostali by se do skupiny, tak to může Bohemku posílit, ale taky rozbít. Nevzpomínám si, že by se to neodrazilo na výkonnosti nějakého českého klubu."

Frýdek: "Jako černého koně bych viděl Baník, který má slušné podmínky a konečně už by mohl překvapit a mohl by té nejlepší trojce šlapat na paty."

A kdo by naopak mohl mít největší problémy s udržením v soutěži?

Komňacký: "To my trenéři nechceme nikdy predikovat, nikomu to nepřejeme. Ale samozřejmě, že mužstva, která se loni zachránila, tak nejspíš budou nejvíce ohrožená i nyní. Takže Karviná, Zlín a Teplice, protože za těch pár týdnů se z mužstva, které se jen tak tak udrželo, nedá udělat kandidát na tu nejvyšší skupinu."

Lička: "Těch posledních pět šest týmů letošní ligy. Kromě Baníku, který tam vyloženě nepatřil. Nepředpokládám, že by na tom měly nyní být líp. Protože ty vlastně pracují nad svoje možnosti. Nedochází u nich k posílení kádru, spíš jsou tam odchody a pak se snaží kádr početně doplňovat a jsou závislí na šťastném výběru mladých hráčů ze zahraničí nebo ze špičkových domácích klubů. Protože nedokáží sami vychovat vlastní hráče, na nichž by to mohly postavit."

Frýdek: "Tohle říkám nerad, nikomu to nepřeji, ale určitě bude mít problémy Karviná. I když si věří, teď jsou v euforii po postupu a věří, že budou vyhrávat. Na koho to tam padne dál, se uvidí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články