Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Traoré jde do Plzně, Pavelka prodloužil ve Spartě, van Buren ve Slavii

Po pěti letech ve Slavii přestupuje Ibrahim Traoré do konkurenční Plzně. Čtyřiatřicetiletý záložník z Pobřeží slonoviny podepsal s Viktorií smlouvu na jeden rok. Nikam se naopak nechystá David Pavelka, který si prodlouží své angažmá ve Spartě minimálně o další rok. Obhájce titulu délku nového Pavelkova kontraktu neuvedl. Na stejné adrese zůstává i Mick van Buren, který podepsal novou dvouletou smlouvu ve Slavii.

Ibrahim Traoré se upsal Plzni
zdroj: fcviktoria.cz

Do přípravy s Bohemians 1905 se zapojil útočník Matyáš Kozák. Dostal k tomu souhlas od mateřské Sparty, která dolaďuje podmínky jeho působení v Ďolíčku.

Hráčem Karviné se definitivně stal Lukáš Budínský, který už ve slezském klubu hostoval v minulé sezoně z Baníku Ostrava, odkud do týmu prvoligového nováčka nyní přestoupil. 

Naopak novou posilou fotbalistů Ostravy by se měl stát Matej Madleňák. Čtyřiadvacetiletý levý obránce z Ružomberoku s Baníkem zahájil společnou přípravu a kluby dojednávají podmínky jeho přestupu.

Madleňák měl přitom nakročeno do Karviné, ale po zranění ostravského obránce Jiřího Fleišmana, který si ve čtvrtek na tréninku poranil koleno, se všechno otočilo jiným směrem a slovenský bek se přesunul z Karviné do Ostravy.

"Od Ružomberoku máme souhlas, aby s námi trénoval, a jednáme s ním o podmínkách transferu," uvedl šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško.

Ze slovenské ligy získali Ostravané i další posilu do obrany. Baník vykoupil pětadvacetiletého stopera Filipa Blažka ze Skalice a uzavřel s ním tříletou smlouvu.

"Filip má na středního obránce výborné parametry a s jeho příchodem znovu získáváme větší variabilitu v našich obranných řadách. Věříme, že bude přínosem a zkvalitněním našeho kádru," řekl Mikloško.

Pavelka sní o Lize mistrů

"Vážím si toho, že Sparta ještě měla zájem o spolupráci. Po minulé sezoně se všichni těšíme na novou. Před námi je ještě jeden pomyslný cíl, který nemáme splněný, a to je Liga mistrů. I to u mě hrálo velkou roli pro mé setrvání tady," řekl Pavelka.

Pražané začnou boj o elitní soutěž ve 3. předkole, naposledy si její hlavní fázi zahráli v sezoně 2005/06.

Odchovanec Sparty se vrátil na Letnou v říjnu 2020 z turecké Kasimpasy. V minulé sezoně, po níž mu vypršela smlouva, pomohl Letenským k prvnímu titulu po devíti letech. Dříve hrál i za Slovácko a Liberec, v dresu české reprezentace si připsal 25 startů.

"Nemám rád slovo mentor, na tuhle roli jsem relativně ještě mladý. Jsem ale realista, vidím, jak se kádr posouvá, vyvíjí, věk samozřejmě taky nezastavím. Je mi jasné, že se moje role bude trochu měnit a budu hlavně tlačit na kluky ze základní jedenáctky," uvedl Pavelka.

Aktuálně je nejstarším členem kádru Sparty. "Budu se snažit být příkladem na tréninku každý den, abych pomohl i trenérovi s tím, že bude mít velkou možnost, kam sáhnout v případě rotace. Dopředu klukům říkám, že to se mnou nebudou mít jednoduché a nenechám jim nic zadarmo," prohlásil Pavelka.

Na Ligu mistrů myslí i van Buren

Van Buren působí ve vršovickém celku od léta 2016. Mezitím hostoval v Haagu, Českých Budějovicích a Liberci. Uplynulá sezona byla jeho nejpovedenější v české lize, v dresu Slovanu a Slavie dohromady vstřelil 14 branek.

"Rok a půl nebo rok zpátky bych asi ani nevěřil, že tu ještě budu, ale poslední dva roky jsem na sobě hodně makal i na hostováních v Budějovicích a Liberci. Vyplatilo se to a po návratu do Slavie se mi celkem dařilo," řekl Van Buren.

"Hráli jsme dobře jako tým, sice jsme nezískali titul, ale herně se nám dařilo. Můžu být spokojený se svými výkony a vím, že mám týmu ještě hodně co dát. Fyzicky i fotbalově se cítím skvěle, jsem rád, že jsem prodloužil," uvedl van Buren.

Motivují ho i evropské poháry. Slavia se v srpnovém 3. předkole Evropské ligy utká s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dniprem a Panathinaikosem Atény.

"Jeden z velkých důvodů, proč jsem podepsal novou smlouvu, je, že budeme znovu hrát v Evropě. Cíl do budoucna může být i Liga mistrů, pokud budeme mistři. Byl to pro mě jeden z důvodů, proč jsem zůstal. Hrát v Evropě a postoupit do jara je jeden z našich velkých cílů," prohlásil van Buren.

V útoku Slavie ho čeká velká konkurence. Vršovičtí přivedli během léta Mojmíra Chytila a Muhameda Tijaniho, dalšími útočníky jsou nejlepší ligový střelec uplynulé sezony Václav Jurečka, Stanislav Tecl a univerzál Ivan Schranz.

Traoré ze Slavie do Plzně

Traoré, který se Západočechy odstartoval letní přípravu, přišel do Slavie v září 2018 ze Zlína. Původně na hostování, poté na přestup. Pražanům pomohl ke třem mistrovským titulům a třem triumfům v domácím poháru.

Angažmá v Edenu mu vyneslo i pozvánku do reprezentace, za Pobřeží slonoviny jako náhradník nastoupil v listopadu 2019 v africké kvalifikaci s Nigerem. Slavii opouští s bilancí 176 soutěžních zápasů, 18 gólů a 16 asistencí.

"Když se naskytla možnost jít do Viktorie, ihned jsem souhlasil. Jde o velký klub, který má vysoké ambice, bude hrát v pohárové Evropě a já mám pořádnou motivaci se prosadit," řekl Traoré, jemuž by smlouva ve Slavii vypršela za rok.

"Jde o velmi kvalitního hráče s obrovskými zkušenostmi jak z domácí ligy, tak i evropských pohárů. Náš trenér (Miroslav Koubek) o něj hodně stál, takže jsme rádi, že se podařilo velmi rychle najít společnou řeč všech zainteresovaných stran a můžeme Ibrahima Traorého přivítat oficiálně v našem týmu," uvedl plzeňský sportovní ředitel Daniel Kolář.

Ondrášek se vrátil do Dynama

Zdeněk Ondrášek se po 11 letech vrátil do Českých Budějovic. Čtyřiatřicetiletý útočník a sedminásobný reprezentant po konci ve Wisle Krakov přišel do Dynama jako volný hráč a podepsal s ním dvouletou smlouvu.

Strakonický rodák odešel v roce 2012 z Českých Budějovic do norského Tromsö. Poté působil ve Wisle, Dallasu, Plzni, rumunském týmu FCSB a opět v krakovském celku. V české lize odehrál 112 zápasů a vstřelil v nich 28 gólů, v české reprezentaci skóroval dvakrát.

Budínský je hráčem Karviné

Budínský byl uplynulé sezoně jednou z hlavních opor Slezanů a pomohl jim k vítězství v druhé lize a po roce k návratu do nejvyšší soutěže.

V Karviné před současným angažmá už působil v minulosti, hrával také za Bohemians 1905, Mladou Boleslav a Ostravu. V lize má na kontě 208 startů a 41 branek.

"Bůďa ukázal kvalitu a je to důležitý článek týmu. Patří mezi nejzkušenější hráče, kteří by měli být osou týmu i po návratu mezi elitu," uvedl sportovní ředitel MFK Lubomír Vlk.

"Mám z toho pochopitelně radost, že se to dotáhlo a zůstávám tady. Vykopali jsme opět nejvyšší soutěž a už se moc těším na start soutěže. Věřím, že všechno bude fungovat a bude chodit třeba i víc lidí na fotbal. První liga je velké lákadlo pro nás hráče i fanoušky," řekl Budínský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články