Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sudí musí trestat surové fauly a chránit zdraví hráčů, apeluje komise rozhodčích

Praha – Vymýtit surovou hru a více chránit zdraví hráčů. Takový cíl si před sebe klade komise rozhodčích. Právě tvrdé až surové zákroky ve středu hřiště totiž sudí v dosavadních osmi kolech posuzovali benevolentně. Jako například Martin Nenadál, který měl v duelu Brna s Hradcem Králové na každé straně vyloučit jednoho hráče za nebezpečné fauly. Od komise proto dostal trest na tři zápasy.

Soumrak tvrdých faulů?
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Poznatek z uplynulých osmi kol je, že rozhodčí jsou velmi dobří v trestání nesportovního chování, v posuzování přestupků v pokutovém území, tam je minimum chyb. Ale málo se zaměřují na trestání surové hry zejména uprostřed hřiště. Budeme na rozhodčí apelovat, aby to zlepšili," řekl místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna.

"Nejdůležitější je chránit zdraví hráčů. Když rozhodčí odpíská či neodpíská penaltu a asistent pokazí ofsajd, tak je to chyba, ale ne tak vážná, jako když nechrání zdraví hráče. To je filozofie FIFA i UEFA a i naše. Kdo jiný má chránit zdraví hráčů než rozhodčí. On je za to zodpovědný," prohlásil předseda komise Michal Listkiewicz.

Za příklad uvedli, že sudí Nenadál bez povšimnutí přešel tvrdý bodyček a úder loktem do hlavy v podání brněnského Jana Řezníčka. Ve stejném duelu s Hradcem Králové měl místo žluté karty ukázat červenou hradeckému Liboru Žondrovi za ostrý skluz na stojnou nohu. Bez povšimnutí pak byl i kop podrážkou gólmana Slovácka Milana Heči do hrudi zlínského Marka Jordana v 6. kole.

Komise rozhodčích proto doporučila, aby se surovou hrou zabývala i disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. "My trestáme rozhodčí, když to nevyhodnotí dobře. Ale trestání hráčů v kompetenci nemáme. Musí se tím začít zabývat disciplinární komise LFA. Mělo by to být i v jejím zájmu, aby surovou hru trestala a snažila se ji vymýtit," dodal Mlsna.

Je nám líto, video expirovalo.
Komise rozhodčích požaduje přísnější trestání hrubých faulů

Minimum chyb

Jinak je komise s prací rozhodčích spokojená. "V dosud odehraných 54 zápasech první ligy jen v jediném došlo k ovlivnění výsledku chybou rozhodčího, a to v duelu Jihlava–Slavia. Pak byl už jen jeden chybně uznaný gól v posledním kole, kdy neměl být uznán druhý gól Dukly v utkání s Brnem," řekl Mlsna.

"Oceňuji úroveň hlavních rozhodčích, kteří jsou v evropském porovnání na nadprůměrné úrovni. Prostor na zlepšování je u asistentů. A to hlavně v komunikaci. Ofsajdy umí, ale musí hlavním sudím pomáhat s posuzováním faulů a aktivněji se zapojit," doplnil Mlsna.

Největší debatu v komisi rozhodčích zatím vzbudila ofsajdová situace ze zápasu Zlín–Sparta. Asistent odmával ofsajd, přestože se nakonec hráč v postavení mimo hru míče nedotkl. "Ukazovali jsme to i na semináři FIFA, kde 60 procent nejlepších asistentů v Evropě řeklo, že to nebyl ofsajd, 40 procent že ano," řekl Listkiewicz.

Komise v dosavadních osmi kolech zatím jen jednou využila brankové rozhodčí, a to v derby Sparty se Slavií. A o častějším nasazování neuvažuje. "Je to ekonomický aspekt, jelikož náklady na rozhodčí se fakturují klubům. Po diskuzi s LFA jsme dospěli k názoru, že ve vypjatých zápasech je vhodné je nasadit, v dalších ne. Jediný další zápas, kde by měli své opodstatnění, je asi zápas Sparta–Plzeň," dodal Mlsna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články