Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ščasný po prohraném derby končí ve Spartě

Praha - Pražská Sparta je bez trenéra. Vedení letenského klubu se po prohře 0:2 v derby se Slavií domluvilo se Zdeňkem Ščasným na ukončení spolupráce. Loňský vicemistr nyní hledá náhradu, před čtvrtečním utkáním s Interem Milán tým dočasně připravuje trio asistentů Stanislav Hejkal, David Holoubek a Zdeněk Svoboda.

"Kouč Ščasný přijel ráno na Letnou, dopolední tréninkovou jednotku už však nevedl. V ranních hodinách se na setkání s představiteli klubového vedení domluvil na ukončení vzájemné spolupráce," uvedla Sparta.

Ščasný do Sparty přišel loni v dubnu místo odvolaného Vítězslava Lavičky a s klubem měl vybojovat titul a dostat jej do Ligy mistrů. To se mu v předloňské ani loňské sezoně nepovedlo, byť Spartu v uplynulém ročníku dovedl až do čtvrtfinále Evropské ligy, což se žádnému českému klubu nepodařilo posledních 14 let.

V letošní sezoně ale Sparta, jejíž vedení prokázalo velké ambice a přivedlo Václava Kadlece a Tomáše Rosického, nepředváděla příliš dobré výkony. 

V posledních týdnech se navíc Letenským nedařilo výsledkově. Sparta jen remizovala doma s Mladou Boleslaví 2:2, kapitulovala na hřišti Southamptonu 0:3, ve Zlíně znovu uhrála jen bod a v neděli v derby zcela zaslouženě podlehla Slavii 0:2. Právě při souboji největších pražských rivalů se stadionem ozývalo "Ščasný ven" a na trávník po konci vtrhli i nespokojení ultras.

Ščasný už po utkání se Slavií uznal, že jeho pozice je nahnutá. "Po výkonu se Zlínem jsem čekal, že se zvedneme. Nestalo se, takže si s vedením sedneme a budeme řešit, co dál," prohlásil po derby se Slavií. 

"Nejde o to, že křičí fanoušci, ale o to, aby to pomohlo mužstvu. Nikdy jsem se nedržel křesla za každou cenu. Není to o jednom utkání, nehrajeme dobře a je potřeba to vidět. Nebudu hledat výmluvy, nemá to smysl. Nezvedli jsme se a z toho chci vyvodit zodpovědnost," sdělil devětapadesátiletý trenér.

"Cítil jsem, že musím ulevit mužstvu. Ve čtvrtek je další zápas a představa, že bych šel s týmem na lavičku a každou chybou vyprovokoval fanoušky a tím dostával hráče pod tlak, to jsem nechtěl. Přišel jsem s tímto návrhem, vedení to akceptovalo. Domluvili jsme se, že v tuhle chvíli musíme přemýšlet, co je nejlepší pro mužstvo. Zkrátka jsme dobře nehráli," řekl Ščasný dnes pro isport.cz. 

O nástupci Zdeňka Ščasného zatím není jasno, hlavním kandidátem na trenérský post na Letné je však současný kouč Liberce Jindřich Trpišovský. Slovan ale ve čtvrtek čeká utkání Evropské ligy proti PAOK Soluň a v neděli zápas s Teplicemi. Po něm následuje reprezentační pauza a je tedy pravděpodobné, že jméno nového trenéra bude známo až příští týden.

"Komplikace to je velká, odešel hlavní trenér. Teď si nastavujeme kompetence mezi námi, co jsme tu zůstali. Budeme se snažit tým připravit co nejlépe, aby tu ve čtvrtek vyběhla lepší Sparta než v derby," popsal současnou situaci jeden z asistentů David Holoubek, kterého zároveň ve středu čeká s dorostem Sparty zápas Youth League.

"Na velké změny moc prostoru není. Musíme tým připravit tak, aby čtvrteční zápas zvládl, a nastartovat tak Spartu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články