Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje nový ročník fotbalové ligy, šampiona nemine účast ve skupině Ligy mistrů

Po dvouměsíční letní pauze začne utkáním Sparta – Pardubice nová sezona první fotbalové ligy. O vítězný hattrick budou usilovat obhájci trofeje z Letné, největším favoritem soutěže je ovšem dle sázkových kanceláří druhý tým z pražských "S" Slavia. Do bojů o nejvyšší pozice chce tradičně zasáhnout i výrazně omlazená Plzeň. Bitva o titul bude o to zajímavější, že si nový šampion zajistí přímý postup do skupiny Ligy mistrů. Jediným nováčkem je Dukla.

Emoce fotbalistů a fanoušků Sparty po vstřeleném gólu
zdroj: facebook.com/AC Sparta Praha

Sparta získala v minulé sezoně díky triumfu v domácím poháru double, v letní pauze ale přišla o dvě klíčové postavy. Kapitán Ladislav Krejčí přestoupil do španělské Girony a odešel i trenér Brian Priske, konkrétně do nizozemského Feyenoordu. Na postu hlavního kouče ho nahradil jeho dosavadní dánský asistent Lars Friis. I proto bookmakeři považují za většího favorita Slavii, Sparta má ale nejvyšší ambice.

"Po dvou titulech bude náš cíl pokusit se vyhrát potřetí a získat hattrick. Jsme si vědomi, že sezona bude náročná, ale jiné cíle ani mít nemůžeme. Věřím, že budeme mít kvalitu o to zabojovat," řekl sportovní ředitel letenského klubu Tomáš Rosický.

Trenér Friis je s kádrem spokojený. Na tiskové konferenci mimo jiné prohlásil, že si hodně slibuje od dvou posil, které Sparta představila až v úterý večer – dánského stopera Mathiase Rosse z Galatasaraye a španělského beka Imanola Garcíi z Bilbaa. Kromě navrátilců z hostování je posilou i kosovský reprezentant Ermal Krasniqi z Rapidu Bukurešť.

Slavia skončila třikrát v řadě druhá a pod movitým majitelem Pavlem Tykačem, který ji koupil v průběhu minulého ročníku, nebere nic jiného než titul. Sešívaní se postarali o největší letní přestup v soutěži, z Plzně přivedli reprezentačního útočníka Tomáše Chorého, podle médií za částku blížící se 100 milionům korun.

"Poslední dva tři roky byly spíše o tom udržet chod klubu v tom, na co jsme byli zvyklí. Tentokrát je to trochu jiné. Titul chceme za každou cenu a uděláme maximum," uvedl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Díky 10. místu českých celků v žebříčku koeficientů se nový šampion poprvé od sezony 2017/18 kvalifikuje přímo do hlavní fáze Ligy mistrů. "Je super, že titul přinese i přímý postup do Ligy mistrů. Já chci ale titul každý rok, co jsem ve Slavii. Liga mistrů je bonus. Souhlasím, že přidává na atraktivitě. Věřím, že to dokážeme a že se budeme všichni radovat," doplnil jeden ze slávistických kapitánů Tomáš Holeš.

Plzeň chce pražská "S" prohánět 

Plzeň v minulé sezoně obsadila třetí místo se ztrátou 17 bodů na Spartu. Přes léto pokračovala v omlazování kádru a angažovala několik nadějných hráčů v čele s Tomem Slončíkem, Danielem Vašulínem, Christophem Kabongem a Brazilcem Ricardinhem.

"Kdo zná mě, trenéra a tenhle klub, tak jako každý rok máme nejvyšší ambice. Chceme prohánět kluky z Prahy. Naší velkou výhodou je, že Sparta a Slavia musí, zatímco my budeme chtít," prohlásil předseda představenstva Viktorie Adolf Šádek. Trenér Miroslav Koubek, v 72 letech nejstarší kouč v lize, bude mít k dispozici pátý nejmladší kádr v soutěži.

Další mužstva by podle odhadů do boje o titul zasáhnout neměla. Vysokými ambicemi se ale netají Liberec s majitelem Ondřejem Kaniou a Mladá Boleslav rovněž s novým vlastníkem Davidem Trundou. Na čtvrtou příčku z minulé sezony by chtěl navázat Baník Ostrava.

Oproti loňskému ročníku se mezi elitou změnil pouze jeden tým. Nejvyšší soutěž opustil Zlín a po pěti letech se do ní vrátila Dukla. Kdysi slavný pražský klub nicméně patří k hlavním adeptům na sestup, hůře jsou na tom v odhadech bookmakerů už pouze České Budějovice.

Dynamo se v předchozí sezoně i kvůli finančním potížím zachránilo až v baráži. Problémy s udržením by podle prognóz mohly mít také Karviná a Pardubice. Stejně jako v minulých ročnících přímo sestoupí jen nejhorší celek, čtrnácté a patnácté mužstvo bude čekat baráž.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Olomouc chce v lize vylepšit 10. místo z minulého ročníku

Sedm týmů vstoupí do sezony oproti jaru s novým trenérem. Liberec převzal Radoslav Kováč, kterého v Pardubicích nahradil Jiří Saňák. Místo něj povede Sigmu Olomouc ligový nováček Tomáš Janotka. Premiéra v české nejvyšší soutěži v roli hlavního kouče čeká i na Friise ve Spartě, Romana Westa ve Slovácku a Martina Hyského v Karviné. Luboš Kozel po konci v Liberci zamířil do sousedního Jablonce.

Kalibrovaná čára a centrum pro videorozhodčí

Soutěž po šesti letech změnila titulárního partnera, jímž se po Fortuně stala jiná sázková kancelář Chance. Důležité je zmínit také fakt, že sudím bude poprvé pomáhat takzvaná kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdů, novinkou je i jedno společné centrum pro videorozhodčí.

Ligová fotbalová asociace (LFA) rozdělí mezi profesionální kluby minimálně 660 milionů korun

Přibližně 85 procent poputuje mezi týmy první ligy, zbylých zhruba 15 procent připadne druholigovým klubům. "Částka, kterou si kluby každý rok rozdělí, nemá v českém profesionálním sportu obdoby. Bude třikrát větší než dosud. Každému klubu v první lize připadne 24 milionů, účastníci pohárů si přijdou na dalších 18 milionů korun. Motivačním prvkem je další odstupňování podle umístění. Pro sestupující je padák deset milionů korun," shrnul výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Pošesté se bude po základních 30 kolech hrát v české lize nadstavba. Šest nejlepších se představí ve skupině o titul, šest nejhorších ve skupině o záchranu a čtyři mužstva od sedmého do desátého místa čeká play-off, tentokrát už pouze o umístění. Do bojů o evropské poháry již nezasáhnou.

Stejně jako v minulé sezoně bude mít podzimní část 19 kol a skončí v neděli 15. prosince. Nejlepší kluby zřejmě na startu ročníku nenasadí některé reprezentanty z mistrovství Evropy, které skončilo teprve o uplynulém víkendu. Řada z nich v generálce nenastoupila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články