Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Chceme postoupit do základní fáze evropské soutěže a v lize honit pražská "S", zní z Plzně

Jednoznačné ambice deklarovala fotbalová Plzeň před startem nové sezony. Viktoria si chce v létě zajistit účast v hlavní fázi některého z evropských pohárů a v lize následně trápit Spartu a Slavii v boji o mistrovský titul. Minimálním cílem je skončit do třetího místa stejně jako v minulém ročníku. Západočeši znovu výrazně omladili kádr a podle předsedy představenstva Adolfa Šádka půjdou do sezony s lehce sníženým rozpočtem.

Lukáš Hejda při představování nových dresů Viktorie Plzeň
zdroj: x.com/FC Viktoria Plzeň

Plzeň získala titul šestkrát, naposledy v sezoně 2021/22. V minulých dvou ročnících obsadila třetí místo za pražskými "S".

"Kdo zná mě, trenéra a tenhle klub, jako každý rok máme ty nejvyšší ambice. Chceme se probojovat do základní fáze jedné z evropských soutěží a v lize honit kluky z Prahy. Naší velkou výhodou je, že Sparta a Slavia musí, zatímco my chceme," řekl Šádek.

"Myslím, že v této sezoně nebude liga jen o Spartě, Slavii a Plzni. Výrazně posílily a dobře připravené jsou i jiné kluby. Myslím, že soutěž by celkově mohla být vyrovnanější. Budeme se snažit hrát na špičce, abychom se zkusili umístit do třetího místa," doplnil Šádek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Plzeň chce do hlavní fáze pohárů a v lize zamíchat bojem o titul

Viktorii bude v létě čekat kvalifikace pohárů. K účasti v hlavní fázi jedné ze soutěží potřebuje přejít alespoň přes jednoho soupeře. Do kvalifikace vstoupí svěřenci trenéra Miroslava Koubka ve 3. předkole Evropské ligy. V minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Konferenční ligy.

Plzeň má oproti pražským "S" zhruba třetinový rozpočet, podle odhadů se pohybuje okolo 300 milionů korun. "Upřímně, teď ho doděláváme. Myslím, že došlo ke snížení rozpočtu, nebude vyšší než v minulé sezoně. Samozřejmě má několik struktur, buď čistě české ligy, nebo když tam pak komponujete přestupovou politiku, poháry. Když se bavíme ryze o lize, tak rozpočet je přinejmenším v nějakých řádech procent nižší, než tomu bylo v minulé sezoně," vysvětlil Šádek.

"Na to, že Sparta a Slavia disponují většími prostředky, jsem zvyklý od prvopočátku. Pro mě dražší hráč neznamená, že musí být zákonitě lepší. Jsem přesvědčen, že kvalitou fotbalistů, hrou, odborností a lišáctvím našeho trenéra si s tím umíme poradit," pokračoval Šádek.

Slončík, Vašulín, Kabongo a další

Západočeši pod rakousko-švýcarskými majiteli, kteří převzali klub před rokem, znovu pokračovali v omlazování kádru. V součtu s navrátilci z hostování a hráči z akademie zahájí sezonu s 12 novými tvářemi.

Mezi hlavní akvizice patří záložník Tom Slončík či útočníci Daniel Vašulín, Christophe Kabongo a Brazilec Ricardinho, kteří se pokusí nahradit ofenzivní oporu Tomáše Chorého. Český reprezentant přestoupil do Slavie stejně jako brankářská jednička Jindřich Staněk v zimě.

"Vím, co je síla fotbalového trhu, vše je o penězích. Jako laik na transfery mohu říct, že se nabídka za Tomáše Chorého asi blížila zahraniční nabídce, kterou měl de facto slíbenou. Tomáš hlavně vyjádřil stanovisko, že tu nechce být. Respektuji to. Otázka je, kdo za něj. Přišli dobří hráči. Nějak dramaticky jsem to neprožíval, nepanikaříme," prohlásil Koubek.

Další odchody opor už Plzeň neplánuje. Zájem je například o obránce Robina Hranáče. "Kolem Robina nějaké nabídky jsou, ale s ohledem na naše ambice si nyní v létě nedokážu představit, že by odešel. Je to naprosto klíčový hráč. Takovýhle transfer podle mě v létě nenastane, ale k nějakým odchodům s ohledem na vytíženost může dojít," podotkl Šádek.

V nejvyšší soutěži se bude po letech hrát o přímou účast v hlavní fázi Ligy mistrů, kterou si zajistí nový šampion. "Samozřejmě hrozny visí strašně vysoko z hlediska konkurence, ale my máme dobré mužstvo. Proč se nepokusit? Odešel Tomáš Chorý a jinak je vše pohromadě. Základní kostra, takový ten už zafixovaný kmen, se nám nerozpadla. Nemáme důvod být pesimisti," dodal Koubek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články