Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Správné vyloučení i nepísknutá penalta pro Hradec, uznal Příhoda. Chyboval jen sudí v Jablonci

Třetí prvoligové kolo nabídlo hned několik sporných momentů, podle předsedy komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radka Příhody však drtivá většina byla posouzena správně, a to včetně sedmi červených karet nebo nepísknuté penalty pro Hradec Králové. Za chybu ale označil posunutí místa přestupku po vyloučení domácího Michala Surzyna v utkání Jablonec - Slavia (2:3). Z následné standardní situace otevřel skóre hostující Moses Usor.

Sudí Ladislav Szikszay
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/ autor: Paprskář Pavel

Už v šesté minutě Surzyn rukou zastavil slávistický brejk a sudí Ladislav Szikszay mu ukázal červenou kartu. Následně se ale oproti místu provinění rozehrávalo výrazně blíž domácí brance, čehož využil nigerijský křídelník k výstavní trefě.

"Rozhodčí správně vyloučil domácího hráče za zmaření zjevné brankové možnosti. Bohužel chybně určil místo přestupku a následný přímý volný kop se rozehrával o pět metrů blíže brankové čáře, než měl," uvedl Příhoda.

Jablonečtí si po zápase stěžovali i na další dva momenty. Záložník Miloš Kratochvíl byl přesvědčen, že Severočeši měli v závěru první půle za stavu 0:1 zahrát penaltu po ruce slávisty Eduarda Santose ve vápně. Zároveň se domníval, že před druhým gólem Pražanů krátce po změně centroval Ibrahim Traoré před branku už z autu.

V obou případech však komise dala za pravdu sudím. "Ve 44. minutě rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí za hraní rukou. Ruka byla nastřelena v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla z bezprostřední blízkosti," uvedl Příhoda. Správně se podle něj nepískala penalta ani v závěru zápasu na opačné straně.

Šéf komise rozhodčích zároveň znovu potvrdil diskutovaný verdikt rozhodčího Tomáše Klímy ze zápasu Hradec Králové - Plzeň (1:2). Klíma správně nenařídil v prvním poločase penaltu po souboji domácího Matěje Ryneše s Janem Sýkorou, neboť záložník "Votroků" nejprve fauloval hostujícího středopolaře. V protiútoku dostal červenou kartu královéhradecký Vojtěch Smrž, který v roli posledního hráče fauloval unikajícího Tomáše Chorého.

Situace vzbudila velké vášně, protože původní televizní záběry naznačovaly jasný Sýkorův faul. Ze záběru z jiného úhlu je ale podle komise patrné, že Ryneš nejprve podrazil Sýkoru. Komise vysvětlila Klímův verdikt už den po utkání na oficiálním twitterovém účtu.

Jedinou další výtkou k rozhodčím bylo vyřešení situace z 23. minuty utkání Teplice - Bohemians (0:1). Sudí Tomáš Batík měl vyloučit hostujícího Davida Bartka za surovou hru, kdy svým ostrým skluzem na Matěje Hybše podle Příhody ohrozil zdraví soupeře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články