Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta má Letnou a Tetteha. Slávisté chtějí její domácí neporazitelnost zlomit

Favorit je v tomto případě jasný. Slavia je na tom před derby v tabulce mnohem lépe a může svému tradičnímu soupeři odskočit už na deset bodů. Jenže ani Sparta neztrácí hlavu. Bude hrát v domácím prostředí a v sestavě může spoléhat na obávaného Benjamina Tetteha. Jak vše dopadne? Derby pražských "S" budeme sledovat od 17:00 v textovém on-line přenosu.

"Každý zápas je stejně důležitý. Prohráli jsme ve Zlíně, v Olomouci, ale pořád jsme ztratili tři body," míní sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. "Teď je rozdíl, že budeme hrát doma před plným stadionem a budeme mít šanci náskok snížit. V danou chvíli to bude klíčový zápas, ale nebude nejdůležitější. Sezona je ještě dlouhá a nejde předjímat," dodal.

Právě na domácí prostředí sparťané spoléhají. Tým sice prohráli tři z posledních čtyř duelů, před domácími fanoušky se však Spartě letos daří. Navíc drží úctyhodnou sérii domácí neporazitelnosti: Sparta neodešla z Letné poražena už šestnáct ligových duelů. Ščasný a spol. věří, že to po derby bude už sedmnáct zápasů.

"Doma jsme silní a podáváme tam dobré výkony," prohlásil trenér Sparty. "Jestli však chceme aspoň trochu odčinit naše prohry z venku, tak musíme výkony ještě vylepšit, abychom Slavii porazili. Slavia je ve velmi dobré formě a víme, jak hrají zápasy v lize i v Evropě," dodal Ščasný.

Kdo je favorit a co může derby rozhodnout? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Síly soupeře si je vědomý také sportovní ředitel Tomáš Rosický. "Slavia vypadá dobře, ale asi bych neřekl bezstarostně. Velice dobře běhají, jsou agresivní, ale mají i nedostatky," uvedla sparťanská klubová legenda. "Není to jen o tom, jak Slavii zastavit, ale i jak jí ublížit. A my jí chceme ublížit," dodal Rosický.

Jak? Sparta může počítat s Benjaminem Tettehem, jehož kvalit se soupeř obává. "Jsou silní vepředu, dobrou formu má Tetteh. Je to silový útočník, který umí dát i gól. Na to velký pozor. Ale jsou tam i další, kteří umí dát gól," varoval před utkáním Josef Hušbauer. Dalšími esy sparťanské ofenzivy jsou i Guélor Kanga, Josef Šural nebo Nicolae Stanciu.

Jenže nehledě na sílu sparťanského útoku, favoritem bude soupeř. Slavia drží před svým rivalem sedmibodový náskok, hraje s lehkostí a sbírá úspěchy i na evropské scéně. Trenér sešívaných Jindřich Trpišovský nicméně klidní očekávání i vášně. Dobře ví, že jeho tým nedostane na Letné nic zadarmo.

"Jak všichni říkají, derby nemá favorita. V tomhle zápase se vše maže, co bylo předtím v sezoně, je to úplně jedno. Vůbec bych nekoukal na to, kdo má kolik bodů a jaký náskok. Kdokoliv z těch týmů by šel do derby třeba v pozici 12. nebo 13. celku v tabulce, je to jedno. Derby je úplně atypický zápas," řekl Trpišovský.

"Sparta je doma extrémně silná, za poslední dva roky tam prohrála snad jen s Plzní. Budeme se připravovat na Spartu v domácím prostředí," dodal slávistický trenér, jehož tým je ve velké pohodě. Tabulku vede o dva body před obhájcem titulu z Plzně, zatímco třetí Ostrava ztrácí šest a čtvrtá Sparta sedm bodů.

Trpišovský nicméně jedním dechem dodává, že pozice v tabulce nerozhoduje. "Většinou hráči v derby podávají trošku jiné výkony než během sezony. Derby rozhoduje mentální nasazení, určitá osobní odvaha, skladba týmu, případně nějaký klíčový moment. Ne to, co bylo před 14 dny, před týdnem. Týden je ve fotbale dost dlouhá doba, hrozně se to mění," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Ščasný před derby: Chceme dokázat, že hlavně doma jsme silní

Tomu přitakává i jeden z nejlepších hráčů Slavie v této sezoně. Ani Tomáš Souček nečeká, že derby ovlivní fakt, že Slavia má sedmibodový náskok. "Myslím, že máme trošku výhodu z hlediska tabulky, ale pamatuji si, že jsme na tom byli se Slavií v minulosti obráceně a dokázali jsme uspět. Derby je úplně výjimečný zápas," konstatoval.

"Poslední čtyři zápasy jsme s nimi neprohráli, o tom si můžeme něco říkat v kabině. Ale každý zápas je přece jen jiný. Musíme do toho dobře vstoupit a hlavně je nepouštět do šancí, do kterých jsme je pouštěli na jaře v prvním poločase. Něco si ukážeme, co jsme tam udělali špatně. Důležitý bude prostě začátek zápasu," dodal třiadvacetiletý reprezentační záložník.

Trpišovský tak před derby zůstává opatrným optimistou. "Mít (na Spartu) případně náskok deset bodů po čtrnácti kolech by bylo příjemné a dávalo by nám to dobrou výchozí pozici. Ale díky nadstavbě nebudeme zdaleka ještě ani v polovině soutěže, stát se může strašně moc," prohlásil kouč Slavie. 

Derby startuje na Letné v 17:00. Na webu ctsport.cz jej budeme sledovat v textovém on-line přenosu.

Sparta Praha – Slavia Praha

Předpokládané sestavy:

Sparta: Nita - Radakovič, Kaya, Costa - Chipciu, Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšič - Šural, Tetteh.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Škoda.

Absence: Ben Chaim, Kadlec, Zahustel, Drchal (všichni zranění) - Van Buren, Pokorný, Alvir, Hromada, Tecl (všichni zranění), Zmrhal (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Kanga (7 ŽK), Chipciu, Costa, Tetteh (3 ŽK) - Hušbauer, Traoré (oba 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Tetteh (7) - Stoch (7).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články