Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Soud zprostil manažera Příbrami Rogoze obvinění z korupce

Příbram - Okresní soud v Příbrami zprostil manažera příbramského fotbalového klubu Romana Rogoze obvinění z korupce. Nebylo prokázáno, že se pokusil podplatit hráče Českých Budějovic Michala Klesu, a ovlivnit tak zápas obou prvoligových týmů. Rogozovi hrozily až dva roky vězení, žalobce pro něj navrhoval podmínku a peněžitý trest. Rozsudek zatím není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Roman Rogoz (vlevo) s trenérem Příbrami Pavlem Tobiášem
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

V případu jde o údajnou nabídku úplatku 50 tisíc korun za ovlivnění utkání mezi týmy Českých Budějovic a Příbrami loni v dubnu ve prospěch hostů. Příbram zápas vyhrála 1:0 a šéf poraženého Dynama Karel Poborský tehdy uvedl, že se fotbalistu jeho klubu pokusil někdo ovlivnit. Rogoz u soudu svou vinu popřel. "Ten hráč nebyl ani v základní sestavě," namítl.

Policie předala případ disciplinární komisi

"Disciplinární komise se seznámí s rozsudkem ve chvíli, kdy nabude právní moci. Následně rozhodne o dalším postupu," řekl předseda disciplinárky Richard Baček. Nevylučuje, že komise může dojít k jinému stanovisku než soud. "Osvobození v trestní věci nevylučuje vedení disciplinárního řízení a vlastní rozhodnutí. Z disciplinárního pohledu komise není vázána právním pohledem soudu v trestní věci," dodal.

Podle soudce Miloslava Boudníka nešlo z předložených důkazů učinit spolehlivý závěr, že se skutek popsaný obžalobou opravdu stal. Soudce přihlédl i k tomu, že Klesa, kterému byl úplatek údajně nabídnut, odmítl u soudu vypovídat, protože se nechtěl vystavovat případnému trestnímu stíhání. "Z tohoto důvodu jeho výpověď z přípravného řízení není pro soud přesvědčivá," uvedl Boudník. Někteří svědci také zpochybňovali Klesovu věrohodnost s poukazem na jeho údajné sklony ke gamblerství.

Podle obžaloby Rogoz na schůzce v jedné příbramské restauraci Klesovi řekl, že by potřeboval pomoci s utkáním s Českými Budějovicemi. Klesa by prý mohl zkazit nějaký centr nebo pomoci soupeři faulem. Boudník to ale zpochybnil. "Pokud by se úplatky měly dávat za to, že někdo zkazí centr, tak by se tím v podstatě mohl živit každý, protože těch zkažených centrů za zápas je samozřejmě spousta, a myslím si, že takhle se prostě ve fotbale neuplácí. Tím ale nechci tvrdit, že vím, jak se uplácí," poznamenal soudce.

Rogoz tvrdí, že se na schůzce bavili obecně o fotbale, životě a o rodině a žádný korupční návrh neučinil. "Na schůzku mě zval pan Klesa, chtěl ode mě pomoc kvůli svému manažerovi, kterému dlužil. A ta pomoc mě dostala sem," prohlásil. Fotbalista podle obžaloby údajně v textové zprávě zaslané Rogozovi nabídku týden před inkriminovaným utkáním odmítl. "Nemůžu. Já tohle neumím a čest mi to nedovolí," citoval státní zástupce SMS. Rogoz prý vůbec nechápal, co má Klesa na mysli, a na textovou zprávu neodpověděl.

Je nám líto, video expirovalo.
Soudce Boudník odmítá podjatost: K Rogozovi nemám vztah
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články