Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slovácko trochu platí daň za to, že poháry nehraje tak často, říká Rada

Je to stará písnička. Když se některý tým z fotbalové ligy, vyjma silné trojky Plzeň, Slavia, Sparta, dostane do evropských pohárů, často na to pak doplatí v lize. Příkladem je nyní Slovácko – v Evropské konferenční lize hraje dobře, stále je ve hře o postup ze skupiny, ale v lize je čtvrté od konce, což nebylo zvykem.

Tenhle příběh dobře zná také Petr Rada, současný kouč druholigové Dukly. Ještě loni v tuhle dobu vedl Jablonec, hrál Konferenční ligu, do poslední chvíle hrál o postup ze skupiny, ale v lize nakonec bojoval o setrvání mezi tuzemskou elitou až do samotného konce. Tehdy už bez Rady, který v závěru soutěže dostal padáka.

Měl jsem kádr víc točit

"Slovácko je podobný příběh. Možná jsem měl tehdy kádr víc točit. V Jablonci nebyla moc dobrá ekonomická situace a my jsme hráli Evropu pro peníze. Já ždímal jednu jedenáctku s minimálními změnami. To nešlo," vzpomínal úspěšný kouč proslulý svými úlety. Za jeden z nich nyní nesmí ještě dva zápasy na lavičku na Dukly, která hraje ve středu v poháru se Slavií.

"Něco podobného zažívá Slovácko. Najednou jsou v lize čtvrtí od konce. Ale mají výhodu proti tehdejšímu Jablonci, že mají trochu širší, dobře doplněný kádr a naštěstí nemají zranění," vysvětluje.

Podle zkušeného trenéra je samozřejmě těžké nastavit hráče na rytmus liga – pohár – liga. "Viděl jsem je, jak hráli v týdnu evropský pohár a pak doma s Jabloncem a prohráli 0:2. Bylo to vyrovnané, jenže ke konci jim docházely síly a prohráli v posledních deseti minutách," vybavoval si Rada jeden z nevydařených ligových zápasů Slovácka.

"Chápu to, trenér je chtěl vyždímat, protože pak byla reprezentační pauza, ale oni to nedotáhli. Trošičku platí daň za to, že poháry nehrají často jako silná trojka Plzeň, Slavia, Sparta," uvažuje zkušený trenér nahlas. "Ale odehráli z našich zástupců v pohárech nejlepší zápasy. Třeba v Kolíně nad Rýnem měli vyhrát. Fandím jim a doufám, že postoupí ze skupiny."

Na Kolín nabijou

Upozorňuje ovšem, že zkušenosti s Evropou jsou u hráčů důležité, ale nezískáte je hned. "Jestli mi někdo říká, že když hrajete Evropu, tak to ty hráče posune dál, tak to není úplně pravda. Těch šest zápasů nic neznamená. Pokud to ale hrají pravidelně, tak jo," říká Rada.

"Myslím si, že Slovácko teď bude chtít porazit Kolín, aby postoupilo ze skupiny. Tak to nabijou a půjdou do toho," vysvětluje, jak vidí situaci v Uherském Hradišti. "A liga je teď hodně vyrovnaná, takže šestý od patnáctého týmu dělí jen tři body, takže pořád můžou hrát o Evropu," dodává, co by mohlo dodat Slovácku klid.

Jenže Rada ví dobře, jak trenérský život funguje a jak to chodí. "Svědík je dobrý trenér a má ve Slovácku velice silnou pozici, ale když nemáte výsledky v lize, tak vás vyhodí. To není jen tady. Třeba v Německu postoupila Bochum po letech do první ligy a v první sezoně skončila uprostřed tabulky. Byla euforie – trenéra, který tam před tím sám hrál dvacet let, oslavovali. Jenže začal nový ročník, čtyři kola prohráli a šel. Nebo v Leverkusenu. Trenér s nimi postoupil do Champions League, ale nový ročník začal špatně a už taky skončil," konstatuje kouč, jenž měl v Jablonci našlápnuto na to, aby mu na stadionu postavili sochu, jenže to dopadlo úplně jinak.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články