Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baník pod Hapalem zabral a třemi brankami skolil nedisciplinované Slovácko

První utkání pod vedením nového trenéra Pavla Hapala, první vítězství. Fotbalisté Baníku porazili ve 12. ligovém kole Slovácko, které hrálo téměř hodinu v početním oslabení po vyloučení Jana Kalabišky, 3:1. Domácí nasměrovali k vítězství už v první půli Lasislav Almási se Srdjanem Plavšičem, v 58. minutě sice snížil Stanislav Hofmann, ale Filip Kaloč v závěru stanovil konečný výsledek.

Fotbalisté Baníku Ostrava se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Ostrava vyhrála po třech kolech a v neúplné tabulce se posunula na deváté místo. Slovácko nezvítězilo v nejvyšší soutěži v sedmém z posledních osmi kol a je až na třinácté pozici.

Hapal, který Baník vedl už v sezoně 2005/06, nahradil v týdnu odvolaného Pavla Vrbu. Slezané si po výměně trenérů nemohli vysnít lepší úvod. Už po šesti minutách narýsoval přesný pas do běhu za obranu Kuzmanovič na Almásiho, jenž přeloboval Nguyena. Nejlepší ostravský střelec uplynulého ročníku se poprvé v aktuální ligové sezoně dočkal gólu.

Baník hrál s chutí a v kontrastu se soupeřem, který měl v nohách čtvrteční vítězné pohárové utkání v Nice (2:1), působil živěji. Navíc domácí zdobila efektivita. Ve 26. minutě opět centroval Kuzmanovič a Plavšičova hlava byla na malém vápně u balonu dříve než brankář Nguyen. Srbský záložník zaznamenal svou první ligovou trefu v Ostravě.

Slovácko se v ofenzivě moc neprosazovalo. Další zásah jeho plánům dal zkušený Kalabiška, který se během dvou minut vyfauloval a v 38. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Přes početní oslabení ale hosté ve druhé půli okřáli a i v deseti začali být nebezpeční. Za stavu 0:2 přečkali další příležitost Almásiho, jenž tečovaným pokusem těsně minul tyč. V 58. minutě však Slovácko po rohu snížilo Hofmannem, který na bližší tyči hlavičkou usměrnil balon do sítě.

Baníku mohl vrátit dvougólový náskok znovu Almási, jeho prudkou hlavičku ale Nguyen vytáhl. I když měl Baník o hráče v poli více, hrálo se spíše před jeho šestnáctkou.

Úlevu do ostravských řad vnesl Kaloč, který v 84. minutě parádně trefil odražený míč a z 20 metrů pokořil Nguyena. Kapitán reprezentace do 21 let skóroval poprvé v tomto ročníku nejvyšší soutěže. "Bylo to první zakončení, ke kterému jsem se v zápase dostal. Ale sedlo mi to. Asi zlomový gól, protože Slovácko hrálo i o deseti velmi dobře," podotkl Kaloč.

Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 3:1 (2:0)

Branky: 6. Almási, 26. Plavšič, 84. Kaloč - 58. Hofmann. Rozhodčí: Berka - Kříž, Slavíček - Petřík (video). ŽK: Kaloč - Kalabiška, Břečka, Kozák, Kohút, Trávník. ČK: 38. Kalabiška. Diváci: 6860.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pojezný, Fleišman - Cadu (66. P. Jaroň), Kaloč, Tetour (66. Buchta), Kuzmanovič (78. Boula), Plavšič (90. Klíma) - Almási (66. Tijani). Trenér: Hapal.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Hofmann, Břečka, Kalabiška - Petržela (77. Duskí), Daníček, Havlík (86. Trávník), Kohút (67. Sinjavskij), Holzer (86. Tomič) - Kozák (67. Mihálik). Trenér: Svědík.

Pavel Hapal (trenér Ostravy): "Hodně nám pomohlo rychlé vedení, ale červená karta pak byla spíše problém, protože jsme se začali bát o výsledek. Jsem však spokojený, bylo tam nasazení a bojovnost, ale i hodně hloupých ztrát. Čeká nás v tomto směru spousta práce. Byli jsme ve druhé půli hodně vysoko a neměli jsme mezihru. Oni dali kontaktní gól na 2:1 a začali jsme se bát. Zachránil nás gól na 3:1. Ale užil jsem si to. Skoro nemůžu mluvit, oblečení mám úplně propocené. Dva roky jsem v tom nebyl. Ale emoce za to stojí."

Martin Svědík (trenér Slovácka): "V podstatě stejné utkání jako proti Bohemians. Špatný vstup, dostaneme gól, pak druhý po druhé akci soupeře u naší branky. Pak vyloučení, nedisciplinovanost, Kalabiška nepochopitelně fauluje. Z mého pohledu jasná nezodpovědnost, špatné individuální výkony. Při prvním gólu stoper nenaváže Almásiho, který pak jde sám, při druhé nereagujeme, že se už vůbec hraje. Když si řekneme, že se chceme odpíchnout od obrany, protože dostáváme hodně gólů, tak celou věc popřeme. Ve 20. minutě je to 0:2 a jdeme navíc do deseti. Drželi jsme pak balon, ale centry neměly adresáta, a když, tak to Kozák třikrát ve vápně nezpracuje. Musíme se zamyslet, proč k tomu dochází. Přijde mi, že někteří hráči si neuvědomují, že hrajeme ve skupině o záchranu. Je třeba s tím něco dělat."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články