Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Slovácko mělo na Slavii kopat penaltu a Bořil zamířit do sprch

Slovácko sice prohrálo v neděli na Slavii, všechno ale mohlo být jinak, kdyby rozhodčí vyloučili Jana Bořila za hru rukou v pokutovém území a navrch nařídili pokutový kop. Tak se totiž měli zachovat podle Komise rozhodčích FAČR. Ta tak pozastavila videorozhodčímu Miroslavu Zelinkovi delegaci na jeden zápas, hlavní sudí Pavel Orel trest nedostal.

Jan Bořil měl být vyloučen, místo to oslavil výhru nad Slováckem na hřišti
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

K inkriminované situaci došlo v 50. minutě utkání za stavu 1:0 pro Slavii, kdy Slovácko mohlo vyrovnat po rychlém brejku a střele Václava Jurečky. Tu zastavil za překonaným brankářem Alešem Mandousem padající Bořil, a zabránil tak možnému gólu. Podle detailnějších záběrů z přenosového vozu však roztáhl ruce a míč jej následně zasáhl do oblasti pod rameno. Slavia v utkání zvítězila 2:1.

"Byla to situace, která byla velmi rychlá. Dostupné záběry z vozu jsme měli až dnes," řekl předseda komise sudích Radek Příhoda, podle něhož byl na vině především videorozhodčí Zelinka, který měl do utkání vstoupit a Orlovi pomoci.

S tím souhlasil Michal Beneš, který má na FAČR na starosti VAR (videorozhodčí). "Zelinka nevyhodnotil situaci zcela přesně. Došlo tam k přestupku hraní rukou, hráč Bořil zvětšil prostor svého těla. V tom případě měl přijít zásah od videorozhodčího, neboť pro hlavního sudího Orla to byla kvůli rychlosti těžko posouditelná situace," uvedl Beneš.

Komise rozhodčích vyloučila, že by šlo o přirozený pád. "Protože bránící hráč zvětšil prostor svého těla, roztáhl ruce daleko dopředu. Podle detailních záběrů mu míč zasáhl ruku v okamžiku, kdy ji má výrazně od těla a následně až po nárazu míče se ruka dostane za tělo. To už ale není otázka zda ruka ano nebo ne, tam je důležitý prvotní moment, že ruka výrazně zvětšila prostor," podotkl Beneš.

Zelinka zdůvodnil komisi svůj verdikt tak, že podle jeho názoru došlo k zásahu míče do ramene. "To ale záběry při detailnějším prozkoumání vyvrátily," poznamenal Beneš.

Zelinka patří k nejzkušenějším českým rozhodčím, v posledních měsících ale opakovaně v zásadních situacích chybuje. Přehmatů se dopustil například ve 4. ligovém kole mezi Mladou Boleslaví a Slavií. Několikrát Zelinka chyboval i v minulé sezoně, kdy v zápasech s Libercem poškodil Plzeň a Baník Ostrava a nezvládl ani utkání Pardubic se Spartou.

Zelinka dostal v 7. ligovém kole trest jako jediný ze sudích. Komise ocenila rozhodčího Ondřeje Berku za vedení šlágru mezi Plzní a Spartou (3:2). "Komplexně zvládl utkání velmi dobře. Historicky víte, že tato utkání nejsou jednoduchá, je v nich velká nervozita obou družstev," řekl Příhoda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články