Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Slavii spasili zahraniční "žolíci", záchranářskou bitvu zvládl lépe Zlín

Brankami střídajících hráčů vyhráli fotbalisté Slavie utkání 19. kola proti Brnu 2:0 a v neúplné tabulce odskočili druhé Plzni, kterou v neděli čekají České Budějovice, na rozdíl čtyř bodů. Doma uspěl také Zlín, jenž v souboji o ligové přežití zdolal Teplice 2:1. Ostrava se naopak musela sklonit před Jabloncem (1:2) a své příznivce nepotěšil ani Liberec, když prohrál gólem z nastaveného času se Slováckem 0:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Slavia zvítězila poosmé v řadě

Sešívaní začali aktivně, v 5. minutě brankář hostů Berkovec vytáhl Traorého hlavičku nad břevno. Brno krátce nato skórovalo zásluhou Pachlopníka, jenže kvůli ofsajdu gól neplatil.

Slavia opět zahrozila až v závěru první půle. Lingr hlavičkoval nad a Douděrovu střelu zpoza vápna vytáhl Berkovec, který dříve působil ve vršovickém týmu.

Vedoucího zásahu se proto favorité dočkali až v 58. minutě, kdy střídající Ewerton prostřelil z přímého kopu po čtyřech minutách na trávníku brněnskou zeď i Berkovce.

Zbrojovka mohla okamžitě odpovědět, Řezníček však brankáře Koláře z rychlého protiútoku nepřeloboval. V 70. minutě střídající Hladík připravil míč ve vápně pro Michala Ševčíka, ale Kolář střelu dvacetiletého záložníka vyrazil tygřím skokem na roh.

O chvíli později se balon odrazil na malé vápno k dalšímu střídajícímu hráči Slavie Hronkovi, Berkovec nicméně jeho zakončení z bezprostřední blízkosti zneškodnil.

V 85. minutě už ale neměl šanci, když van Buren po Ewertonově přihrávce přesně zamířil zpoza vápna k tyči. Nizozemský útočník 11. gólem v ligovém ročníku dorovnal v čele tabulky nejlepších střelců právě Řezníčka. Devět jich dal van Buren na podzim v dresu Liberce. 

Pražané zapsali plný bodový zisk v nejvyšší soutěži poosmé za sebou a neúplnou tabulku vedou, Zbrojovka nevyhrála šesté kolo v řadě, z toho páté prohrála, a zůstala jedenáctá.

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)

Branky: 58. Ewerton, 85. Van Buren. Rozhodčí: Starý - Kubr, Vodrážka - Klíma (video). ŽK: Lingr, Ewerton - Granečný, Texl, Šural. Diváci: 12 564.

Slavia: Kolář - Douděra (84. Schranz), Ogbu, Santos, D. Jurásek - P. Ševčík, Traoré (65. Hronek) - M. Jurásek (54. Ewerton), Lingr (83. Zafeiris), Olayinka - Jurečka (54. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Brno: Berkovec - Hrabina (72. Koželuh), Hlavica, Šural, Granečný - Texl, Endl - Alli (88. Rogožan), M. Ševčík (88. Falta), Pachlopník (65. Hladík) - Řezníček (88. Nečas). Trenér: Dostálek.

Úvod "Ševců" z říše snů a Vrbovo první vítězství

Důležitý souboj týmů ze spodní části tabulky začali mnohem lépe domácí. V 5. minutě centroval po rychlé akcí zleva Bartošák, Janetzký zblízka ve vyložené šanci orazítkoval břevno, ale Balaj dorazil míč do sítě. Slovenská zimní posila dala první gól v novém působišti.

Zlín poté na chvíli ubral na intenzitě, ale po čtvrthodině znovu udeřil. Po brejku Hrubého trefili během pár vteřin tyče Balaj a znovu Janetzký, jenže Hyčka následně fauloval v šestnáctce Hrubého a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Fillo.

Teplice zareagovaly na nepříznivý stav zvýšenou ofenzivní snahou, z kterého ale žádná šance nevznikla. Po přestávce však zatlačily domácí do defenzivy a dočkaly se snížení. V 60. minutě vyrobil na hranici pokutového území hrubku zkušený Procházka a devatenáctiletý Vachoušek měl cestu k prvnímu ligovému zásahu otevřenou.

Severočechy kontaktní branka nakopla k další útočné aktivitě, k níž napomáhaly i nepřesnosti zlínských fotbalistů při rozehrávkách. V defenzivě si ovšem teplické ataky uhlídali a po dvou remízách si došli pro premiérové jarní tři body pod vedením nového kouče Pavla Vrby. 

Naopak "Skláři" ve druhé části sezony i potřetí prohráli. "Ševci" zůstali na předposledním patnáctém místě neúplné tabulky, třinácté Teplice mají o dva body více.

Trinity Zlín – FK Teplice 2:1 (2:0)

Branky: 5. Balaj, 17. Fillo z pen. - 60. Vachoušek, Rozhodčí: Nehasil - Hrabovský, Dohnálek - Černý (video). ŽK: Kučera, Mičevič, Hybš (všichni Teplice). Diváci: 1850.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Procházka, Simerský, Bartošák (51. Fantiš) - Hlinka, Hrubý - Fillo (84. Vukadinovič), Janetzký (90.+1 Didiba), Čanturišvili - Balaj (84. Kovinič). Trenér: Vrba.

Teplice: Grigar - Knapík (72. Chaloupek), Mičevič, Hybš - Hyčka (46. Kodad), Kučera, Trubač, Urbanec (83. Dramé) - Čičovský (46. Vachoušek) - Gning, Sy. Trenér: Jarošík.

Jablonec zastavil negativní sérii

Baník začal aktivně a hned v úvodních minutách Kuzmanovič protáhl brankáře Hanuše. Ještě větší příležitost však vzápětí nabídl stoper Pojezný hostujícímu Sejkovi, který se dostal sám před Laštůvku, ale nabídnuté šance se zalekl a levačkou obstřelil gólmana i bránu.

Domácí se snažili tvořit hru, diktovat tempo a měli výrazně větší držení míče, přesto ve 29. minutě inkasovali. Po rohu se u bližší tyče dostal k míči Hübschman a s přispěním teče ostravského Klímy překonal Laštůvku.

Ve věku 41 let a 5 měsíců se stal na chvíli nejstarším střelcem v ligové historii. Dosavadní rekord držel Pavel Zavadil, který v srpnu 2019 za Opavu skóroval proti Jablonci ve 41 letech a 3 měsících. Po závěrečném hvizdu byl ovšem v oficiálním zápisu uveden Klíma coby autor vlastního gólu.

Baník ke konci poločasu obnovil iniciativu a po změně stran postupně soupeře přišpendlil k vápnu. Velká územní převaha ovšem negenerovala kýžené ovoce. I když třeba Cadu či Buchta měli zajímavé šance.

V závěrečné čtvrthodině měli Slezané až drtivý tlak. Ten ale hosté ustáli a v 83. minutě podnikli protiútok do otevřené obrany, na jehož konci Sejk po přihrávce střídajícího Ikauniekse pohodlně skóroval do odkryté branky.

I když domácí upadli do křeče, v nastavení je probral nádhernou dalekonosnou trefou Srb Plavšič. Na víc ovšem Baníku nezbyl čas a před vlastními příznvci podlehl Jablonci po pěti ligových duelech. Severočeši se proto posunuli na dvanácté místo v neúplné tabulce, Baník po první jarní porážce zůstal devátý.

Baník Ostrava – FK Jablonec 1:2 (0:1)

Branky: 90.+3 Plavšič - 29. Klíma vl., 83. Sejk. Rozhodčí: Batík - Paták, Podaný - Machálek (video). ŽK: Lischka, Kuzmanovič, Tijani, P. Jaroň - Akpudje, Martinec. Diváci: 5405.

Ostrava: Laštůvka - Juroška, Lischka, Pojezný, Šehič (76. Fleišman) - Cadu (76. P. Jaroň), Miškovič (61. Buchta), Kaloč, Kuzmanovič (87. Šín), Plavšič - Klíma (61. Tijani). Trenér: Hapal.

Jablonec: Hanuš - Akpudje, Král, Martinec, Polidar - Šulc, Považanec, Hübschman, Jovovič (72. Ikaunieks) - Sejk (90. Souček), Chramosta (84. Štěpánek). Trenér: Horejš.

Pod Ještědem rozhodl Mihálik 

V Liberci se hrál od začátku útočný fotbal. Ve 3. minutě se ve vápně dostal k odraženému míči hostující bek Reinberk a gólman Vliegen vytáhl jeho střelu na tyč. Vzápětí si na opačné straně naskočil na centr Višinský, ale v dobré pozici hlavičkoval jen do brankáře Nguyena, který zamířil do Slovácka právě z Liberce.

Ve zbytku první půle byli jednoznačně nebezpečnější domácí, ale žádnou z akcí nedotáhli do kýženého konce. Bývalý gólman Slovanu totiž své někdejší spoluhráče deptal dál. 

Po změně stran jako první zahrozilo Slovácko. V 54. minutě se dostal k zakončení ve vápně Vecheta, ale Vliegen nadvakrát dobře zasáhl.

Celek z Uherského Hradiště ve druhé půli zlepšil defenzivu a měl mírnou převahu. V 82. minutě po jednom z rohů trefil Kalabiška jen vlastního spoluhráče. Za dalších pět minut dostal hostující trenér Svědík za protesty červenou kartu a musel z lavičky.

Domácím přišly zahozené šance z první půle draho. Na konci druhé minuty nastavení se těsně za vápnem uvolnil Kim Sung-pin a jeho centr z hranice malého vápna poslal hlavičkou do sítě další střídající hráč Mihálik. Připsal si čtvrtý gól v ligové sezoně.

Slovácko proto ve čtvrtém kole v řadě bodovalo, oplatilo Liberci podzimní porážku 1:2, na jaře stále neinkasovalo a v neúplné tabulce se posunulo na čtvrté místo. Liberec na jaře poprvé prohrál a je osmý.

Slovan Liberec – 1. FC Slovácko 0:1 (0:0)

Branka: 90.+2 Mihálik. Rozhodčí: Radina - Leška, Hádek - Kocourek (video). ŽK: Vecheta, Kalabiška. ČK: 87. Svědík (trenér, všichni Slovácko). Diváci: 1589.

Liberec: Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Fukala (80. Mészáros), Valenta, Červ, Preisler - Frýdek (72. Doumbia), Višinský (27. Tupta) - Olatunji (72. Rondič). Trenér: Kozel.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela (73. Kim Sung-pin, 90.+5 Břečka), Kohút (63. Mihálik), Holzer (63. Duskí) - Vecheta (73. Šašinka). Trenér: Svědík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články