Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Zápasy se Spartou a se Slavií jsou pro Bohemku nejvíc, říká před nedělním derby Panenka

V neděli se ukáže, jak na tom rozjetá Bohemka opravdu je. Fotbalisti z vršovického Ďolíčku jsou po dvou kolech jarní části ligy spolu se Slavií jediní, kteří ještě neztratili ani bod. Ovšem v neděli čeká tým, který už vystoupal na čtvrté místo v tabulce, zátěžový test, protože do Vršovic přijede Sparta. Antonín Panenka, legenda českého fotbalu a prezident Bohemians, výsledek netipuje, ale říká: "Čekám atraktivní fotbal."

Sparta - Bohemians
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Se svým pražským rivalem hráli Bohemains, kteří zatím na jaře porazili Teplice i Hradec Králové shodně 2:0, v posledních třech zápasech dvakrát nerozhodně a jednou prohráli.

Sparta po zimní pauze dvakrát bodovala. Po remíze 1:1 v Olomouci, kde Sigmu rozhodně nepřehrávala, porazila na Letné Mladou Boleslav 4:1, když dva uklidňující góly dala až v samém závěru.

Panenka, jehož penaltový vršovický dloubák zná celý svět, staví tohle pražské derby hned za to velké Sparta – Slavia. "Se Spartou a se Slavií jsou to pro Bohemku rozhodně největší zápasy v lize. Je to vždycky o trochu víc než proti ostatním týmům," vzpomíná fotbalista, na jehož kousky se chodilo do ochozů vršovického stadionu.

"Od dob, kdy jsem kopal já, se pohled na tenhle zápas moc nezměnil, jen tu ještě byla v lize Dukla. Velké derby bylo Sparta – Slavia a malé derby Dukla – Bohemka," vysvětluje, co sestup Dukly do druhé ligy změnil.

Panenku těší pohled na současnou tabulku první ligy, oceňuje hlavně přístup hráčů a sílu kolektivu, který je dlouho spolu. "Hráči mají poctivý přístup, kabina funguje dobře. Takový příliv a odliv hráčů jako v jiných mužstvech v Bohemce není, a tak si za ty dva tři roky sedli, znají se líp. Vědí, co na hřišti ten druhý udělá, co od něho můžou čekat, a to je její největší deviza," vysvětluje.

Nepředpokládá, že by proti Spartě nastoupil v základu uzdravený Tomáš Necid, který týmu chyběl rok. "Asi by to byl velký risk, spíš si myslím, že bude na lavičce. Přece jen dlouho nehrál. A i když už s týmem trénuje, tak nejlepší trénink je zápas," dodal chlapík s populárním knírkem.

Za favorita má Spartu, která ale stále hledá svoji jasnou herní tvář a lídra kabiny. "I když jsme čtvrtí hned za nimi, tak pro mě je samozřejmě favoritem Sparta. Ale hrajeme doma a ti kluci budou chtít udělat výsledek. Takže čekám atraktivní fotbal s dobrou diváckou kulisou. A doufám, že se to na hřišti ani v hledišti nijak zbytečně nevyhrotí," říká s tím, že sám by neměl na tribuně chybět.

Tým, který jeho generace dotáhla do Evropy, je zase blízko příčkám, které by jí evropské poháry zajistily, ale Panenka zůstává oběma nohama na zemi.

"To je o stupeň dva výš. Ale pokud by se to tak vyklubalo, tak by to bylo velké a příjemné překvapení, ale bude to hodně těžké. Bohemka moc hráčů s mezinárodními zkušenostmi nemá," říká vršovická legenda, která daleko přerostla význam malého pražského klubu, což by mohlo být pro současné hráče příkladem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články