Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šéf komise rozhodčích Chovanec: Myslím si, že jdeme správnou cestou

Předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Jozef Chovanec je s výkony sudích v dosavadních devíti kolech nejvyšší soutěže poměrně spokojený a nezaznamenal chybu, která by ho výrazněji zneklidnila. Potěšen je mimo jiné používáním videa. Česko je podle něj hodnoceno v práci s novou technologií jako šesté nejlepší v Evropě.

Jozef Chovanec
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Viděli jsme dobré, průměrné i slabší výkony. Nemyslím si, že si rozhodčí vedou až tak špatně. Jsem rád, že těch horších bylo méně. I díky tomu, že nám slouží video. Myslím si, že jdeme správnou cestou. Mrzí mě každá chyba, ale nedá se říct, že by mě něco zneklidňovalo. Do takové situace se, doufám, za celou dobu nedostaneme," řekl Chovanec.

"Jsem rád, že už nejsme tou poslední zemí, kde se nastavovala pouze minuta nebo dvě, že jsme svědky i sedmi osmi, což je v pořádku. Zároveň oceňuji, že se více postihuje simulování. Snažíme se krůček po krůčku odstraňovat tyhle nešvary," dodal Chovanec, jenž vede komisi od konce června.

Zatím nechtěl hodnotit, zda se rozhodčí v této sezoně zlepšili. "Na to je ještě brzy. Zápasy, které naše rozhodčí prověří, ještě teprve přijdou. Čím víc se bude blížit konec základní části a rozdělení na části pro nadstavbu, o to větší bude nervozita. Větší důraz budeme klást na chladnokrevnost rozhodčích, aby byli soustředění," upozornil Chovanec.

Od nové sezony asistuje video ve třech utkáních ligového kola. "Samozřejmě bych byl nejradši, kdyby bylo všude. Tím bychom uspokojili všechny týmy a narovnaly by se podmínky. Co mám informace, tak dle hodnocení se jako pilotní projekt pohybujeme na šestém místě. Pořád je co zlepšovat, ale jsme na dobré cestě. Samozřejmě je to otázka (lepšího) softwaru a ekonomiky, není snadné shánět na tento projekt prostředky," pokračoval bývalý reprezentant.

"Je to projekt LFA, my s nimi spolupracujeme, vyškolujeme ještě další rozhodčí. V dalším semináři tu budeme mít zahraniční experty na video, kteří byli účastníky mistrovství světa a odřídili tam osm deset zápasů. Na prosincový seminář by pak měl přijet zase italský odborník z UEFA," nastínil Chovanec, který vnímá i negativní reakce některých trenérů k videu.

Výhrady měli například plzeňský Pavel Vrba nebo jablonecký Petr Rada. "Reakce jsou různé. Někdo si to pochvaluje, někdo může mít úplně jiný názor. My to akceptujeme a snažíme se to s LFA zdokonalovat. Myslím, že trenéři reagují někdy i pod dojmem špatného výsledku nebo hry. Kdyby se s Pavlem udělal rozhovor možná o půl hodiny později, třeba by mluvil trochu jinak," podotkl.

Komisi v začátku provázely různé spekulace, nyní ale podle Chovance pracuje bez problémů. "Nepociťuji, že bychom šli špatným směrem. Přišel jsem s jinými myšlenkami, než pracovala minulá komise. Je důležité, aby byl každý názor akceptovatelný. Občas se může stát, že něčí názor není většinový, ale zatím za mnou nikdo nepřišel s podnětem, že by s něčím nesouhlasil. Ani kluby zatím nevyslovily negativní věci, žádné tlaky necítím," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články