Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rosický se sžívá s novou rolí. Překvapený nejsem, se Ščasným se doplňujeme, říká

Tomáš Rosický se v posledních týdnech začlenil do managementu Sparty a spolu se sportovním ředitelem Zdeňkem Ščasným už byl u dvou velkých přestupů, které se na Letné udály, tedy příchodů Nicolae Stancia a Guélora Kangy. Jak sám říká, jeho nová pozice v klubu vypadá zhruba tak, jak očekával. "I když některé věci jsou trochu jinak. Chod klubu mě ale vždycky zajímal. A se Zdeňkem se velmi dobře doplňujeme," pochvaluje si.

zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Bývalý reprezentační kapitán Rosický ukončil po podzimní části sezony hráčskou kariéru. Někdejší hráč Dortmundu nebo Arsenalu se přesunul do sportovního vedení Sparty. A hned se začal seznamovat s chodem klubu a sbírat zkušenosti. Se Ščasným je v úzkém kontaktu.

"Velice úzce spolupracuji také s Adamem Kotalíkem (generální ředitel, pozn. red.), trenérem. Je to pro mě začátek něčeho novýho a je to zatím velice zajímavý. Uvidíme, jak to bude probíhat všechno dál," říká Rosický v rozhovoru pro klubovou televizi.

"Směrem k týmu má komunikaci nejvíc na starosti Zdeněk. Když teď bylo přestupové období, tak jsem byl součástí úzkého okruhu lidí a rozhodnutí," pokračuje Rosický s tím, že se věci vyvíjí tak, jak očekával. "Něco je horší, než jsem si myslel, že bude třeba lepší. Ale nemůžu říct, že bych byl z něčeho překvapený," dodává.

Se Ščasným prý nemají na všechno stejné názory, tím se ale mohou vhodně doplňovat. "To je na tom zajímavé. Ať už v hráčích, či na zápas máme v určitých věcech jiný pohled. Je to velmi zajímavá práce a moc se mi líbí. Je to o tom, jak se budeme vyvíjet, abychom dělali dobrá rozhodnutí," říká Rosický.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Právě se Ščasným se také podílel na příchodu nových hráčů. "Myšlenka, proč přišli oba, je, aby do toho týmu přinesli víc kreativity. Když jsem ještě hrál, občas jsme mohli vidět, že některé týmy si mě blízce hlídaly, zdvojovaly či ztrojovaly," vzpomíná Rosický.

"Stanciu by měl být eventuální náhrada za mě. Očekávání na něj budou obrovská. Ať už cenou, nebo že přichází po mně. Přiváděli jsme i proto dalšího kreativního kluka (Kangu). I podobně přemýšlí, měli by si vyhovovat. Aby se tohle už nestávalo, abychom zamezili tomu, co se stávalo v mém případě," dodává.

Někteří fanoušci Sparty vyčítali vedení klubu, že nové tváře přišly do týmu opět pozdě, jako se tomu stalo už loni v létě. "Idea, že se to bude takhle táhnout... To jsme samozřejmě nechtěli. Čím dřív ty hráče máte, tím lepší. Ale měl jsem možnost vidět, jak se na těch dealech pracuje a v případě Stancia a Kangy to bylo moc komplikovaný. Mnoho nezbývalo a spadlo by to. Proto se to natahovalo. Adam (Kotalík) si za tohle zaslouží uznání. Je dobře, že to dotáhl," říká Rosický.

Ilustrační foto

Zdůraznil ale, že vedle dalších dvou příchodů  brankáře Florina Nity a defenzivního univerzála Mihaila Rističe – musí Sparta vychovávat i své talenty a postupně jim dávat šanci. "Je důležité, aby Sparta vychovávala nové hráče a ti kluci dostávali šanci. Ale musí si to zasloužit. Aby trénoval jen jeden mladej kluk v takovém týmu, je strašně málo a je to chyba," naráží Rosický na jméno Christiana Frýdka. "Začleňování mladých hráčů do A týmu se musí zlepšit," doplňuje.

17. kolo má výkop příští týden a Sparta se utká doma s Libercem. Ultras oznámili, že se vrátí do ochozů, což Rosický vítá. Zároveň doufá, že se mu do konce sezony povede rozloučit se na Letné s fanoušky. Sparta je momentálně až pátá v tabulce, na čelo ztrácí 18 bodů. Zimní příprava se zatím daří, klub zatím vyhrál pět utkání. Rosický má nicméně jasno v tom, co mančaft potřebuje ze všeho nejvíce.

"Posune nás soudržnost, musíme držet při sobě na všech frontách. Nechceme být tam, kde jsme teď, musí to být lepší. Potenciál Sparty je někde jinde. Soustředění vypadají dobře, kluci dobře pracují, budeme chtít dobře začít. To bude strašně důležitý," apeluje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články