Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Sparta pokračuje v zimní krasojízdě, Slavia nestačila na Šachtar

Páté utkání, páté vítězství. Bilance fotbalistů Sparty v zimní přípravě je před blížícím se startem jarní části sezony více než uspokojivá. Na soustředění v Marbelle zdolali svěřenci Andrey Stramaccioniho 3:0 čínský celek Che-pej Chua-sia Fortune. O jednoznačné výhře rozhodli Ondřej Zahustel, Tal Ben Chaim a David Lafata. Slavia naopak podlehla 2:3 osmifinalistovi Ligy mistrů Šachtaru Doněck. Do střelecké listiny se zapsali Miroslav Stoch a Milan Škoda.

Tal Ben Chaim
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

V sestavě Pražanů se už objevil i ofenzivní záložník Guélor Kanga, jehož příchod z Crvené zvezdy Bělehrad byl oznámen teprve v pátek. Brankář Florin Nita a obránce Mihailo Ristič, kteří přestoupili na Letnou v průběhu týdne, zatím nebyli ani mezi náhradníky.

Kanga se uvedl asistencí, když se v 50. minutě dostal ke zblokovanému centru a přihrál Zahustelovi na první gól. O devět minut později zdvojnásobil náskok Ben Chaim a připsal si už šestý zásah v zimní přípravě. Konečnou podobu výsledku dal v 81. minutě Lafata.

"Máme vlastně nový střed zálohy a tohle byl důležitý test. Všichni víme, že způsob hry uprostřed pole je naší největší výzvou pro druhou část sezony. Z celkového pohledu hodnotím zápas pozitivně," uvedl trenér Andrea Stramaccioni.

Stochův záblesk geniality sešívaným nestačil

Slavia šla do vedení, když si v 17. minutě záložník Stoch všiml, že gólman Šachtaru stojí daleko před brankou, a parádní střelou z 55 metrů ho přeloboval. "Je to fantastický pocit. Častokrát jsem snil o tom, že dám gól z vlastní půlky. Dnes se mi to podařilo a jsem za to rád. Ve většině utkání se snažím vnímat, jak vysoko stojí brankář, a tenhle stál extrémně vysoko," popsal Stoch.

Ukrajinský gigant se však z tvrdé rány velmi rychle vzpamatoval. Ještě do poločasu totiž stihl dvakrát skórovat. Nejprve po Taisonově individuální akci dorazil míč do sítě Ismaily a následně zúročil Fredův centr hlavou Ferreyra - 1:2.

Pražané měli s pohyblivou jihoamerickou ofenzivou Doněcku problémy a často si museli pomoct odkopem na poslední chvíli nebo vystavením hráčů do ofsajdu. V 52. minutě se jim ovšem povedlo srovnat. Van Buren poslal z otočky z brankové čáry střílený centr a Škoda se prosadil hlavou. Krátce nato nicméně favorizovaný soupeř opět zakombinoval a Ferreyra sám před Kolářem nezaváhal.

"Prohráli jsme o gól, ale na druhou stranu jsme byli produktivní. Z nějakých tří čtyř šancí jsme dvakrát skórovali. U hráčů se zvedla bojovnost i odhodlání a také v taktických věcech jsme se posunuli dál," řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Teplice nezaskočily Partizan, Liberec přestřílel Ufu

Partizan po velmi slabém výkonu prohrál v pondělí s Libercem 1:2, proti dalšímu českému soupeři si ovšem vedl o poznání lépe. Prosadili se oba útočníci a pokaždé to bylo hlavou. V 55. minutě rozvlnil síť Ivanovič a druhý gól přidal jedenáct minut před koncem Tawamba. Teplice byly několikrát blízko gólu, zejména v polovině druhé půle měly několik po sobě jdoucích šancí, ale brankáře Stojkoviče nepřekonaly.

"S takovým soupeřem bychom měli hrát každý týden, přesně se ukázalo, co nám chybí. Na brankové příležitosti to bylo 2:2, ani jeden tým neproměnil. Pak jsme udělali dvě hrubé individuální chyby v pokutovém území, kde soupeř byl daleko důraznější, a proto jsme prohráli. Věřme, že se poučíme," uvedl teplický trenér Daniel Šmejkal.

Liberec naopak zvítězil 3:2 nad Ufou, za kterou nenastoupil mimo jiné český záložník Ondřej Vaněk. Jihlava s dalším ruským týmem Dynamem Moskva uhrála remízu 1:1, Slovácko se rozešlo smírně s Vardarem Skopje, Zlín podlehl běloruskému šampionovi BATE Borisov 2:3. Brno nestačilo na slovenskou Dunajskou Stredu a utrpělo v zimní přípravě první porážku, konkrétně 1:2.

Jablonec na turnaji Atlantic Cup v Portugalsku porazil švédský Dalkurd na penalty 5:4 poté, co v základní hrací době skončil zápas 1:1. Severočeši postoupili do finále.

Přípravná utkání:

Sparta Praha - Che-pej Chua-sia Fortune 3:0 (0:0)
Branky: 50. Zahustel, 59. Ben Chaim, 81. Lafata.
Sparta: Bičík (62. Vorel) - Zahustel (62. Čivič), Štetina, Hovorka (62. Kulhánek), M. Frýdek - V. Kadlec (62. Plavšič), Mavuba (62. M. Kadlec), Stanciu (73. Mustedanagič), Kanga (62. Sáček), Ben Chaim (62. Vatajelu) - Šural (62. Lafata). Trenér: Stramaccioni.

Slavia Praha - Šachtar Doněck 2:3 (1:2)
Branky: 17. Stoch, 52. Škoda - 39. a 59. Ferreyra, 30. Ismaily.
Slavia: Kolář - Frydrych (79. Hušbauer), Ngadeu (58. Kúdela), Pokorný (79. Jugas), Sobol (79. Sýkora) - Van Buren (56. Bořil), Hromada (46. Souček), Bucha, Stoch (79. Zmrhal) - Tecl (79. Mingazov), Škoda (79. Necid). Trenér: Trpišovský.

FK Teplice - Partizan Bělehrad 0:2 (0:0)
Branky: 55. Ivanovič, 80. Tawamba.
Teplice: Diviš (46. Grigar) - Vondrášek, Čmovš (46. Jeřábek), Král, Krob - Ljevakovič - Hyčka, Žitný, Hora (63. Trubač), Rezek (80. Šup) - Červenka (63. Vošahlík). Trenér: Šmejkal.
Partizan: Stojkovič - Vuličevič, Miletič, Mitrovič, Uroševič - Zdjelar, Pantič, Tošič, Jankovič - Ivanovič, Tawamba. Trenér: Dukič.

Slovan Liberec - Ufa 3:2 (1:1)
Branky: 26. Potočný, 56. Bartl, 75. Coufal z pen. - 43. Fatai, 71. Sylvester Igboun. Liberec: Nguyen - Coufal, Kačaraba, Köstl, Hybš - Knejzlík (75. Havelka), Folprecht (75. Ulbrich), Breite (46. Bosančič), Wiesner - Bartl, Potočný (46. Pulkrab). Trenér: Holoubek.

Fastav Zlín - BATE Borisov 2:3 (2:2)
Branky: 21. Ekpai, 38. Hronek - 32. Volkov, 34. Dragun, 46. Skavyš.
Zlín: Dostál - Matejov, Gajič, Hnaníček, Kopečný - Holzer, Jiráček, Hronek, Ekpai - Mehanovič, Beauguel. Trenér: Páník.

FK Mladá Boleslav - Soligorsk 1:3 (0:2)
Branky: 63. Komličenko - 45. a 48. Kiš, 39. Szöke.  
Mladá Boleslav: Šeda - Pauschek (79. Souček), Takács, Šušnjar, Křapka (85. Novák) - Jánoš (66. Magera) - Ladra (46. Komličenko), Valenta (46. Matějovský), Kateřiňák (56. Hubínek), Mareš (79. Rudzan) - Mebrahtu (17. Přikryl). Trenér: Uhrin ml.

FK Jablonec - Dalkurd (Švéd.) 1:1 (0:1), pen. 5:4
Branky: 59. Piroch - 6. Marzúk. Rozhodující penalta: Chramosta.
Jablonec: Hanuš - Jankovič, Pernica (46. Lischka), Piroch, Zelený (87. Schön) - Hübschman - Pleštil (81. M. Kubista), V. Kubista (46. Považanec), Breda (46. Chramosta), Masopust (46. Hanousek) - Doležal (75. Trávník). Trenér: Rada.

Bohemians 1905 - Žalgiris Vilnius 2:2 (1:1)
Branky: 24. Mašek, 82. Nečas - 27. Malec, 78. Romanovskij.  
Bohemians: I. poločas: Fryšták - Dostál, Bederka, Šmíd, Urdinov - Záviška, Švec, Martin Hašek ml., Luts - Mašek, Tetteh.
II. poločas: Fryšták - Bartek, Krch, Hůlka, Kocič - Reiter, Jindřišek, Vaníček, Dias - Nečas - Tetteh (65. Kabajev). Trenér: Martin Hašek st.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články