Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Poprvé v historii v osmnácti. Slavia cílí na mistrovský hattrick, ale Plzeň i Sparta cítí šanci

Nová fotbalová sezona začíná - s řadou omezení a změn. Kvůli koronavirové krizi se totiž nedohrál závěr předchozího ročníku, nikdo nesestoupil a poprvé v samostatné historii bude hrát ligu osmnáct klubů. Hlavním favoritem je opět Slavia, která bude usilovat o zisk třetího titulu v řadě. Po úspěšné jarní části jí cestu za obhajobou budou chtít překazit zejména Plzeň a Sparta. Mezi elitu se vrátilo Brno a premiéru v nejvyšší soutěži okusí Pardubice.

Brankář Plzně Aleš Hruška likviduje šanci Lukáše Masopusta
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Vzhledem k jarní nucené přestávce se závěr minulé sezony protáhl až do července a nový ročník startuje nezvykle až na konci srpna - loni začal 12. července. Na podzim se odehraje jen patnáct kol a jarní část bude zahájena už koncem ledna.

Kvůli zvýšení počtu účastníků byla pro nadcházející sezonu zrušena nadstavba i baráž a přímo sestoupí tři mužstva. Z druhé ligy naopak postoupí jen vítěz.

O prognózu soutěže se tradičně postaral Fotbal fokus podcast:  

Ligová fotbalová asociace (LFA), která v tuzemsku řídí profesionální soutěže, věří, že se tentokrát ročník dohraje. Pomoci by k tomu mělo především zmírnění karanténních pravidel - nově totiž nebude muset do dvoutýdenní izolace celý tým, ale jen nakažený hráč.

Oproti uplynulé sezoně došlo i ke zpřísnění hygienických opatření v manuálu LFA - každý celek se například bude muset před ligovými zápasy podrobit testu na koronavirus. Pokud by covid-19 opět znemožnil dokončit ročník, pořadí bude určeno, jestliže se odehraje alespoň padesát procent všech utkání.

Budou Plzeň se Spartou po úspěšném jaru konkurovat Slavii?

Největším favoritem je znovu Slavia, která může poprvé v samostatné historii vyhrát ligu potřetí za sebou. Sešívaní v letní pauze pokračovali v úzké spolupráci s Libercem, odkud opět přivedli řadu posil včetně Tomáše Malinského či Ondřeje Karafiáta. Opačným směrem poslali na hostování šest fotbalistů.

"Vidíme Plzeň, která říká, že je v nejlepší formě. Která se těší, že si titul vezme zpět. Vidíme robustně posílenou Spartu, ale my jsme v situaci, že hovořit o čemkoliv jiném než o obhajobě titulu pro nás nemůže připadat v úvahu. S veškerou pokorou chceme hattrick a půjdeme si pro něj," řekl předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Hlavním soupeřem červenobílých by podle bookmakerů měla být Plzeň. Západočeši udrželi kádr pohromadě, touží pokračovat v jarním zlepšení pod slovenským trenérem Adrianem Gulou a po dvou sezonách znovu vybojovat ligovou trofej.

Z vysokých ambicí neslevují, přestože zdaleka nemají takové finanční možnosti jako Slavia či Sparta. "Cítím se vždy na stejné pozici jako oni. Ekonomická otázka a možnosti jsou důležité, ale v našem prostředí se dají tyto věci dohnat prací a pílí. Chceme si vzít titul zpět do Plzně," uvedl generální manažer Adolf Šádek.

Adam Hložek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Na titul si však dělá zálusk i Sparta, jež opanovala v loňském ročníku domácí pohár. Na ligové prvenství ale naposledy dosáhla v sezoně 2013/14. K zisku nejcennějšího tuzemského vavřínu mají pomoci zejména Ondřej Čelůstka s Ladislavem Krejčím, kteří zamířili na Letnou po letech v zahraničí.  

"Nejvyšší očekávání si uvědomujeme a je to tak správně. Chceme hrát na špičce a být v těsném kontaktu se Slavií a Plzní," prohlásil sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Další týmy by dle prognóz do boje o titul zasáhnout neměly. Na evropské poháry tradičně cílí Jablonec, Liberec, Baník Ostrava nebo Mladá Boleslav. V mnohem lepší sezonu než loni doufají v Olomouci či v Teplicích.

Sestup nemine tři mužstva

Vzhledem k tomu, že tentokrát z ligy zamíří o patro níž hned tři celky, může se boj o záchranu týkat více klubů než obvykle. Největším outsiderem je nováček z Pardubic, kterého výrazně limituje fakt, že kvůli nevyhovujícímu stadionu bude hrát domácí střetnutí v azylu v pražském Ďolíčku.

Kvůli osmnácti týmům se bude v jednom kole hrát rekordních devět utkání a na podzim bude u šesti až osmi duelů asistovat videorozhodčí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články