Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Cíle se nemění. Sparta chce bojovat o ligový titul i uspět v pohárech

Ačkoli letos ztratila na první Slavii propastných 25 bodů, chce se Sparta vrátit do boje o ligový titul. Letenští zároveň touží uspět v evropských pohárech, i když účast v základní skupině Evropské ligy stále nemají potvrzenou. Pražané se v průběhu jara zvedli a vyhráli domácí pohár MOL Cup, na triumf v nejvyšší soutěži ale naposledy dosáhli v roce 2014.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"Věřím, že hlavní a nejdůležitější cíl se nám podařilo splnit dnes dopoledne - že budeme hrát fotbal, ligu, poháry. Neumím si představit, že bychom byli bez fotbalu," připomněl generální ředitel klubu František Čupr, že se zástupci fotbalu dohodli s vládou na zrušení karantén pro celé týmy v případě pozitivního testu na covid-19 u některého z hráčů.

"Další cíle zůstávají totožné, jak jsme je říkali v předchozích sezonách. Vyrážíme do toho, že chceme vyhrát ligu a uspět v pohárech," dodal Čupr na tiskové konferenci, která se vzhledem k opatřením proti koronaviru konala netradičně venku na tribuně letenského stadionu.

Podle Rosického jde Sparta správnou cestou

Sparta v uplynulé sezoně obsadila v lize třetí místo se ztrátou 25 bodů na mistrovskou Slavii, po příchodu trenéra Václava Kotala k A-týmu se však mužstvo na jaře výrazně zvedlo.

"Sparta pro mě byla dlouhodobě tým velkých individualistů. Jedním z mých cílů bylo, aby se zase prezentovala jako tým. Tým se bude nadále vyvíjet. V minulé sezoně hráči ukázali, že pod trenérem Kotalem vyhrávat můžou. Pokoronavirová fáze byla výsledkově a herně uspokojivá a na Spartě se zase po delší době objevil pohár. Chceme nadále pokračovat v tomhle vývoji, hráči tak musí hrát celou sezonu, a ne jen fáze," řekl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

"U klubu velikosti Sparty budou vždy ta nejvyšší očekávání, my si to uvědomujeme a je to tak správně. Ale víme, že musíme jít krok za krokem, aby se nestalo, že jsme 25 bodů od prvního místa. Další krok po trofeji, kterou ten klub potřeboval, je krok zpátky do Evropy. V lize chceme hrát na špičce a být v těsném kontaktu se Slavií a Plzní," dodal Rosický.

Evropská liga na dosah

Sparta by díky příznivému zastoupení v semifinále dohrávané sezony 2019/2020 Evropské ligy měla jít v nadcházejícím ročníku rovnou do základní skupiny a vyhnout se kvalifikaci. Oficiálně to však ještě od UEFA potvrzené nemá. Skupinu pohárů hrála Sparta naposledy v sezoně 2016/2017.

"Počkáme si na oficiální informaci, informace se hodně liší," podotkl Rosický. "Podle pravidel UEFA to potvrzení může přijít až poté, co je ukončen předchozí ročník. Čekáme, až se dohraje poslední zápas, a věříme, že poté nás UEFA potěší dopisem o účasti v základní skupině," dodal Čupr.

Do Sparty před sezonou přestoupili reprezentant Ondřej Čelůstka, Ladislav Krejčí, Martin Minčev a gólman Dominik Holec. Hostování na Letné si prodloužil Dávid Hancko a z hostování se vrátili Jan Fortelný, Filip Havelka, Lukáš Juliš, Dominik Plechatý, Matějové Pulkrab s Polidarem a Filip Souček.

Tým naopak opustili někteří zahraniční hráči – klíčový záložník Guélor Kanga, Costa Nhamoinesu, Semih Kaya, Georges Mandjeck či Tal Ben Chaim. V týmu skončili také Martin Frýdek, Martin Graiciar, Zinedin Mustedanagič a Vojtěch Vorel. Na hostování odešli Václav Drchal, Jiří Kulhánek, Ondřej Zahustel a Uroš Radakovič.

Trenéra Kotala trápí marodka hráčů:

Na marodce Sparty jsou Dávid Hancko, David Moberg Karlsson i jedna z posil Ladislav Krejčí. Další nováček v týmu Martin Minčev dohání tréninkové manko. "Musíme nahradit Kangu a Karlssona, který je zatím zraněný. Vidím to zatím na změny na dvou až třech postech. Pokud budou všichni hráči zdraví, tak máme sestavu jasnou. Zatím řešíme to, jakým způsobem nahradit ty hráče, kteří nám vypadli," prohlásil Kotal.

"Momentálně nejsme blízko k žádnému příchodu ani odchodu. Trenér má k dispozici širší kádr, momentálně nikoho určitě pouštět nebudeme. To se ale může rychle změnit i v případě nějakého příchodu," řekl Rosický.

"Odešli od nás hráči, kteří měli poměrně významné platové nároky. Díky tomu jsme schopni fungovat s nižším rozpočtem. Věřím, že přesto jsme kvalitativně posílili. Jak dobře, to se ukáže až na hřišti. Tyto finanční úspory nás nicméně těší," řekl Čupr. "Finanční ztráty v souvislosti s koronavirem jsou obtížněji vyčíslitelné. Můžeme ale hovořit o desítkách milionů korun," dodal Čupr. Do nové sezony vstoupí Sparta o víkendu zápasem v Brně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články