Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

VAR bude k dispozici na většině stadionů, od jara by měl pomáhat na všech

Působnost videorozhodčího se od nového ligového ročníku rozšíří. Systém VAR bude nově asistovat u šesti až osmi zápasů jednoho kola. Od jara by měl dohlížet na všech devět utkání a začít by se měla používat i kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdů. Informovali o tom zástupci komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR.

V uplynulé jarní části pomáhal VAR u pěti z osmi duelů kola a na úvod nadstavbové části pak vzhledem k příznivému rozložení zápasů a dalším okolnostem výjimečně asistoval dokonce na sedmi střetnutích.

V nové prvoligové sezoně, které se kvůli následkům koronavirové krize poprvé v samostatné historii zúčastní 18 týmů a v jednom kole se tak bude hrát rekordních devět utkání, přibude oproti jaru minimálně jeden zápas pod dohledem videa.

"Naše představa je taková, že na podzim bude video na šesti až osmi utkáních kola. V tom prvním bude pod dohledem videorozhodčího sedm duelů, ve druhém pak dokonce osm. Počítáme s tím, že od jarní části bychom měli VAR na všech devíti zápasech," řekl místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek.

Je nám líto, video expirovalo.
Rameno už není ruka a VAR (skoro) na všech stadionech

Podle původních prognóz mělo video ve všech střetnutích první ligy asistovat už od začátku nadcházející sezony, pandemie koronaviru ale plány pozdržela. "Jsme teď v takovém stadiu, že se budou vybavovat nové přenosové vozy, zakupovat technika. Zbrzdilo se to o půlrok," vysvětlil Wilczek.

Rozšíření počtu účastníků nejvyšší soutěže a tím pádem zvýšení počtu zápasů v jednom kole podle komise problémem není. "Dovolím si stoprocentně tvrdit, že pokud budou všechna utkání pod VARem, máme dostatečný počet připravených a vyškolených rozhodčích," podotkl předseda komise Jozef Chovanec.

Na jaře by měla začít sudím pomáhat i kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdů. "Naše vize je taková, že jakmile bude VAR ve všech zápasech, zakoupíme ten software - to znamená kalibrovanou čáru. Je to otázka peněz, nějakého výběrového řízení. Tohle jde ale mimo komisi, tohle je na jednání vedení FAČR s LFA," prohlásil Wilczek.

Informace na světelné tabuli

Při duelech, při nichž asistuje VAR, bude nově na světelných tabulích promítána informace o tom, co rozhodčí řeší. "Před utkáním uvidí diváci základní informace, kdy má VAR zasahovat. V jeho průběhu pak budou diváci informování o tom, co sudí přezkoumává, která situace se kontroluje a jaké je rozhodnutí," doplnil Wilczek. Novinka bude otestována v pátečním úvodním střetnutí ligového ročníku mezi Plzní a Opavou.

Rozhodčí stejně jako na jaře čekají pravidelné testy na koronavirus. Opět budou rozděleni do několika skupin a tentokrát v nich budou 14 dní. "Ve čtvrtek se všichni sudí a delegáti zúčastní prvního testování a potom to bude probíhat vždy v nějakých intervalech. V jarní části jsme měli testy co 14 dní, teď se teprve bude řešit, jaká bude intenzita," uvedl Wilczek.

Zatím nikdo z rozhodčích neměl pozitivní výsledek testu. "Ale teď máme po prázdninách, tak uvidíme, co přinese čtvrteční testování. Snad dopadne dobře. V pátek dopoledne bychom měli vědět výsledky." 

Oproti jarní části přibylo na listině profesionálních soutěží šest nových hlavních rozhodčích. "Pro ty kluky to bude náročné, protože půl roku nepískali soutěžní utkání. Nicméně jako každý nováček začnou v dorostenecké lize, pak ve druhé lize a budou jezdit jako čtvrtí rozhodčí na první ligu. Budou se postupně seznamovat s prostředím, s komunikátory a podobně," přiblížil Wilczek.

V komisi chtějí, aby sudí více dbali na pohyb na hřišti. "Chceme dosáhnout toho, co na UEFA - ti sudí jsou tam v podstatě takoví běžci. Neustále jsou v pohybu, hledají si správný úhel pohledu, postavení. Na to jsme strašně apelovali při rozboru herních situací. Bylo plno situací, kdy to rozhodčí neviděl jen kvůli tomu, že zůstal stát, neběžel k situaci, nehledal si správný výběr místa," dodal Wilczek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články