Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika 2024

Partnerem LFA se stane ten, kdo dá nejvíc. UEFA zvýšila bolestné klubům bez pohárů

Titulárního partnera pro fotbalovou ligu bude hledat Ligová fotbalová asociace, protože v červnu vyprší smlouva s Fortunou. Tendr by měl být na světě na přelomu února a března a zástupci LFA uvedli, že mají zájemce nejen od sázkových organizací. Výsledky výběrového řízení by měly být známy do dvou měsíců po jeho spuštění. Zhruba ve stejném čase by mělo být jasno, kdo získá zbytková práva z "televizního" tendru, jehož hlavní část už byla uzavřena v listopadu. České kluby, které se v minulé sezoně nedostaly do skupinové fáze evropských pohárů, dostanou také od UEFA výrazně víc peněz než dříve.

Je nám líto, video expirovalo.
Vedení LFA věří, že liga překoná rekord v návštěvnosti

Fortuna je titulárním partnerem první a druhé ligy od sezony 2018/19. Podle odhadů médií to společnost ročně přijde na 80 milionů korun. Konkurenční sázková kancelář Tipsport předloni v létě uvedla, že je ochotna dávat 150 milionů. O titulární partnerství se chce ucházet také společnost Betano, která už v listopadu v rámci "audiovizuálního" tendru získala práva na streaming zápasů na svém webu pro účely kurzového sázení.

"Aktuálně řešíme veškeré náležitosti, které jsou s tendrem spojené a které je nutné realizovat před jeho spuštěním. Zároveň probíráme důležité detaily, které by měl obsahovat. Termín otevření tendru plánujeme na přelom února a března," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

"Z logiky věci očekáváme zájem největších sázkových společností, které na tuzemském trhu působí. Zároveň mohu říct, že zájem není jen z této oblasti. To znamená, že se nemusí stát, že generálním partnerem od příští sezony bude čistě jen sázková kancelář," doplnil obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Svoboda potvrdil, že hlavním kritériem výběrového řízení bude nabídnutá cena. "Věřím, že se do toho promítne rostoucí návštěvnost a zvýšený zájem o první ligu. Ale to, co si člověk přeje, není až tak důležité. Ukáže se až podle toho, co bude napsané v obálkách. Došlo k určité změně parametrů směrem k sázkovým kancelářím. Na rozdíl od minula nejsou součástí práva k bettingovým streamům, která se stala součástí toho prvního tendru," uvedl Svoboda.

"Pokud se tendru zúčastní i firmy mimo sázkařský byznys, i ony ví, jaká je velikost toho sponzorského dealu. Nepředpokládám, že by částka měla být nižší (než dosud). Ale o kolik bude vyšší, to by teď bylo věštění z křišťálové koule," doplnil šéf LFA.

Zhruba ve stejné době plánuje LFA vypsat výběrové řízení také na zbylá práva z "audiovizuálního" tendru. Dosud nebyl uzavřen prodej práv pro účely kurzového sázení pro zahraniční trh, audio práv a práv na sestřihy.

O hlavní části "televizního" tendru už bylo rozhodnuto na konci minulého roku. Vysílatelem první ligy zůstala společnost O2 TV, práva na druhou ligu získal Pragosport a práva pro streaming na webu pro sázkařské účely Betano. Celková cena se téměř ztrojnásobila, LFA ročně získá přes 430 milionů korun.

"Pro nás je v tuhle chvíli časovou prioritou tendr na generálního partnera. Může se taky stát, že generálním partnerem od příští sezony bude někdo jiný než Fortuna. Byť věřím, že Fortuna se o to partnerství popere. Časová posloupnost obou nadcházejících tendrů se může jemně lišit, ale maximálně v rámci týdnů," uvedl Hajný.

"Snažíme se, aby časový harmonogram byl stejný. Chceme, aby tendry byly vyřešené co nejrychleji. Takže myslím, že do dvou měsíců od vypsání bychom měli znát výsledky. Reálný odhad je, že bychom v půlce dubna měli mít hotovo," dodal.

Miliony jako bolestné pro kluby bez evropských pohárů

České kluby, které se v minulé sezoně nedostaly do skupinové fáze evropských pohárů, si přesto proti minulosti výrazně přilepší. UEFA mezi ně v rámci takzvaných plateb solidarity rozdělí 5,204 milionu eur (zhruba 130 milionů korun), což je skoro dvojnásobek částky za předchozí ročník 2021/22. Každý z 13 klubů si přijde na 10 milionů korun, zatímco předloni to bylo jen 5,7 milionu. Trojice Plzeň, Slavia a Slovácko, která si předloni na podzim vydělala účastí ve skupinové fázi, se příspěvek netýká. 

UEFA v rámci solidárních plateb přerozděluje mezi všechny národní asociace část vygenerovaných prostředků ze svých klubových soutěží Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Za sezonu 2022/23 se budou dělit čtyři procenta z celkových výnosů, což dělá 177,2 milionu eur (4,42 miliardy korun).

Česku připadne 5,204 milionu eur, které podle pravidel UEFA musejí týmy použít výhradně na výchovu talentované mládeže.

"K navýšení částky došlo už v minulé sezoně, kdy UEFA změnila klíč pro rozdělování výrazně ve prospěch umístění země v klubovém žebříčku UEFA. Tedy více se bere na zřetel sportovní hledisko namísto marketingového," uvedl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

"Vedle toho se pět největších zemí solidárně vzdalo obrovských částek ve prospěch středních a malých lig. Oproti předchozímu ročníku navíc dochází k výraznému navýšení částky z důvodu účasti Viktorie Plzeň ve (skupině) Ligy mistrů, protože země s účastníkem v Lize mistrů jsou při rozdělování prostředků silně zvýhodněny," dodal Bárta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články