Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Limberský se na peklo od fanoušků těší, Vácha zase na jejich choreo

Plzeň/Praha - David Limberský se těší na bouřlivou atmosféru při zítřejším ligovém utkání na Spartě. A to i přesto, že po nafilmované penaltě z podzimního vzájemného duelu je pro sparťanské fanoušky nenáviděným hráčem. Reakcí fandů se však nebojí. Naopak se těší na to, jaké peklo mu sparťané připraví. Těší se i Lukáš Vácha a sám přiznává, že částečnou křivdu z minulosti vypozoroval: "Dozvuky slyšíme i teď a myslím, že nějaká zášť zůstává u všech sparťanů." Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web zítra od 19:50.

Kotel fotbalových fanoušků
zdroj: isifa/mafra autor: Radek Kalhous

"Už mi není dvacet let, táhne mi na třicítku, takže mě atmosféra na stadionu nerozhodí. Rozhodně se reakcí fanoušků Sparty nebojím. Spíše se na to těším a bude mě to motivovat," řekl Limberský pro plzeňský web. "Doufám, že bude pekelná atmosféra. Takové zápasy mám rád," uvedl devětadvacetiletý Limberský.

Podle něj je sobotní duel prestižnější i než derby Sparty se Slavií. "Derby má historii, ale Slavia je teď ve spodních patrech tabulky a nemá to takový náboj. My tam teď trochu čeříme vodu a momentálně jsme asi úhlavní nepřítel Sparty," míní reprezentační bek.

I ostatní plzeňští hráči považují duel za šlágr sezony. "Derby mělo dříve taky takhle velký ohlas. Tím, že Slavia teď není tak na vrcholu, se to vyrovnává. To, co dřív bylo derby, je teď Plzeň - Sparta," mínil záložník Vladimír Darida.

"Jsem jen rád, že to tak je. Před třemi čtyřmi lety bylo derby nejdůležitější v lize, teď jsme se do toho trošku zamotali my. Byl bych rád, kdyby takových utkání bylo v lize víc, nejen Sparta s Plzní nebo Slavií," doplnil kouč Plzně Pavel Vrba.

David Limberský před duelem na Letné:

Rád by navázal na vydařenou plzeňskou bilanci v zápasech se Spartou, když z posledních sedmi duelů Viktorie prohrála jediný. "Vzpomínám rád hlavně na to, když jsme před rokem na Spartě vyhráli 3:1. Tím zápasem jsme se nakopli a začali stíhačku. Škoda, že nám to nevydrželo až do posledního zápasu v Liberci, kde nám titul utekl. Ale ten zápas se Spartou byl hodně povedený a chtěli bychom podobně zahrát znovu, i když to bude hodně těžké," řekl Limberský.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Sparta - Plzeň

Těžší to podle něj bude o to víc, že Sparta v zimě dobře posílila. "Především jim přišel David Lafata, který je nebezpečný všude, kam si stoupne. Má každý odražený míč, proto si na něj musíme dát speciální pozor," varuje před spoluhráčem z reprezentace, který v posledních šesti zápasech proti Plzni ještě v dresu Jablonce dal čtyři branky.

Vácha: Zápas se blíží úrovni Evropské ligy

I Lukáš Vácha ze Sparty se už na prvoligový šlágr těší. Ostře sledovaný souboj prvních dvou týmů tabulky považuje téměř za srovnatelný s utkáním Evropské ligy, kterou si oba rivalové v této sezoně zahráli. "Tenhle zápas už se blíží Evropské lize. Samozřejmě nechci dávat měřítko evropská soutěž - Gambrinus liga, ale utkání mezi Spartou a Plzní se k tomu srovnání nabízí. Myslím, že co se týče počtu fanoušků, zájmu médií a všech lidí okolo, tak to bude na stejné úrovni," řekl Vácha.

Sparťanští fanoušci při zápase s Chelsea
zdroj: isifa/mafra autor: Michal Šula

Utkání na Letné prý nebude odvetou za zářijový duel (0:1), který ovlivnila kontroverzní penalta po nafilmovaném pádu Davida Limberského. "Myslím si, že bychom se k tomu neměli vracet. My se v sobotu budeme soustředit na to, abychom podali kvalitní výkon a uspěli, ne abychom Plzni oplatili špatně odpískanou penaltu," utvrdil Vácha, jenž do Sparty přestoupil z Liberce v zimě.

Třiadvacetiletý záložník ještě nebyl ve Spartě při podzimním střetnutí na západě Čech, ale podobně velké utkání proti Plzni odehrál na konci minulé sezony. "Zažil jsem asi největší zápas, který Gambrinus liga viděla. V posledním kole jsme hráli s Libercem o titul proti Plzni a to byl jeden zápas o všechno," připomněl Vácha bezbrankovou remízu, po níž se stal se Slovanem ligovým mistrem.

Lukáš Vácha o atmosféře:

Nemyslí si, že by se v sobotu mohlo rozhodnout o vítězi ligy. "Nemůžeme se soustředit na jeden zápas, potom jsou ještě další kola. Kdybychom nedej bože prohráli, tak ta šestibodová ztráta by už se těžko doháněla, i když se bude hrát ještě o hodně bodů," uvedl Vácha. "Kdybychom vyhráli a dotáhli Plzeň, tak bychom měli všechno ve svých rukou," doplnil defenzivní středopolař.

Rozhodnutí nasadit na utkání renomovaného německého rozhodčího Wolfganga Starka kvituje. "Myslím, že v podobných zápasech má být extra kvalita, čímž ale určitě nechci zatracovat české rozhodčí. Třeba si řekneme, že Stark udělal chybu, je to jenom člověk. Povede to však nejlepší rozhodčí z Německa, který se bude snažit odvést nejlepší výkon, stejně jako my a Plzeň," dodal Vácha.

Letná se zaplní nejvíce za poslední 3 roky

Letenští výjimečnost zápasu cítí, ale pražské derby s historicky největším rivalem stále považují za vrchol. "Osobně cítím, že vzájemný zápas s Plzní je řazen velmi vysoko, ale derby je v lize pořád zápasem číslo jedna. Především z pohledu historie tomu tak je," uvedl sparťanský trenér Vítězslav Lavička. "V tuhle chvíli je to spíš ovlivněné tím, že je to zápas o špici tabulky. Kdyby v podobném postavení byla Slavia, byl by to jednoznačně největší zápas," uvedl kapitán Sparty Marek Matějovský.

Duel s Plzní je podle něj tolik vyhecovaný možná i proto, že v kádru Západočechů figuruje hned šest hráčů se sparťanskou minulostí. A kromě Pavla Horvátha se většina z nich na Letné neprosadila. "Možná že kdyby se prezentovali tak jako teď, třeba by pravidelně nastupovali. Možná proto je to z nich trochu cítit a teď, když na Spartu přijedou, jsou abnormálně vyhecovaní. Když jsem viděl Limberského přebírat mistrovský pohár a křičet "Sparta", říkal jsem si, že v něm asi ještě něco je," řekl Matějovský

Atraktivitě duelu přidá i atmosféra na stadionu, Letná by měla zažít na ligovém utkání největší návštěvu za poslední tři sezony. Přes 19 tisíc fanoušků na Spartě bylo při lize v květnu 2010. Absolutním rekordem je 20 565 fanoušků z derby se Slavií z října 2008. Podpořit své hráče se do Prahy vydá také přes dva tisíce fanoušků Viktorie. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články