Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Liga startuje. Silná trojka si chce udržet odstup a Plzeň má restartovat Koubek

Je to tady, liga se vrací. Fotbalové stadiony o víkendu ožijí a třeba podle nedělní generálky Slavie, která v Edenu hostila Drážďany a přišlo téměř sedmnáct tisíc fanoušků, to vypadá, že hlad po fotbale v Česku je i v současných tropických teplotách, a to může první lize jen prospět. V ní chce udržet vládu silná trojka Sparta, Slavia, Plzeň a, jak se zdá z přípravných zápasů, mají k tomu našlápnuto.

A ani odborníci nečekají, že by jejich hegemonii někdo narušil. "Myslím, že největší posily získala Slavia. Sparta se to nyní zkouší dohnat – přišel Olatunji a ten fotbalista z Dánska (Gomez z Gambie)," uvažuje nahlas bývalý reprezentant a nyní trenér Martin Frýdek starší.

Ale zkušený kouč František Komňacký k tomu dodává: "Nejsou to žádní Evropou prověření hráči, ale takoví, které si vybrali funkcionáři a teprve budou muset dokazovat, že českou ligu nějak převyšují."

Verner Lička zase předpokládá, že pod koučem Koubkem půjde nahoru Viktoria Plzeň, i když moc posil nezískala. "Plzeň bude aktivnější, agresivnější a nepříjemnější, v tom čekám velkou změnu," tvrdí šéf tuzemských trenérů. "Míru Koubka znám dobře a od té doby, co jsme spolu byli v Ostravě, se hodně posunul. Hraje si s taktickou přípravou a umí mužstvo připravit. Dokáže z týmu dostat úplné maximum. Umí ty hráče zblbnout a nadchnout pro hru."

Bývalý reprezentant Lička tvrdí, že silná trojka je odskočená, ale od čtvrtého místa v tabulce loňského ročníku dál už se síly vyrovnávají. "Ty nůžky pak už mezi dalšími týmy tak otevřené nejsou," říká.

Sparta si polepšila masakrem Anderlechtu

Mistrovská Sparta, která v neděli hostí Olomouc, se v létě rozjížděla pomalu. Na úvod podlehla Jihlavě 1:2, pak už ale uhrála remízy 1:1 s chorvatským Dinamem Záhřeb i srbským celkem Čukarički. A konec dobrý, všechno dobré – v poslední přípravě, která se hrála na třikrát 45 minut, zdemolovala Anderlecht Brusel 6:0.

"Bylo to ještě lepší, než jsme čekali. Líbila se mi hra i psychické nastavení týmu. Takže jsem pozitivní, zejména když to porovnáme s předchozími zápasy," řekl pro web Sparty dánský trenér Brian Priske.

Odchody a příchody Sparty

Odešli: Čvančara (Mönchengladbach), Trávník (Slovácko), Heča (Slovácko), Bačkovský (Liberec), Krejčí st. (Hradec Králové), Hanousek (Ankaragücü), Čelůstka (Bodrumspor), Havelka (Teplice), Kozák (Bohemians, hostování), Fortelný (Olomouc, hostování). Přišli: Olatunji (Liberec), Hranoš (Opava), Surovčík (Jablonec), Ševčík (Brno), Gomez (Horsens), Birmančevič (Toulouse, hostování).

Slavia klopýtla až v generálce

Slavia začne sezonu v sobotu v Praze s Hradcem Králové a po výhrách 2:1 nad polským Rakówem i Maccabi Haifa přejela 4:1 Podbrezovou a 3:0 i Queens Park Rangers, pak ale padla na zem s týmem z třetí Budensligy, když ve skvělé atmosféře na svém stadionu zachránila v závěru remízu 1:1 s Drážďany a nic moc nepředvedla.

"Byl to nejslabší výkon v přípravě, zase nám to ale ukázalo hodně věcí. Kulisa byla skvělá, měla evropské parametry, nás jen mrzí, že jsme na to nedokázali navázat naším výkonem," konstatoval na webu Slavie trenér Jindřich Trpišovský.

Příchody a odchody Slavie

Odešli: Jurásek (Benfica Lisabon), Traoré (Plzeň), Rigo (Ostrava), Markovič (Ostrava), Blecha (Opava), Beran (Bohemians, hostování), Ewerton (Ostrava, hostování), Matys (Olomouc), Horský (Liberec, hostování), Prebsl (Liberec, hostování), Nikl (Č. Budějovice), Biego, Toula, Vágner (všichni Vlašim, hostování). Přišli: Wellem (Odds BK), Synian (Mölde), Tijani (Ostrava), Chytil (Olomouc).

Plzeň má našlápnuto

Plzeň začne v sobotu sezonu v Teplicích a v přípravě nevyhrála jen jediný ze sedmi přípravných zápasů – když remizovala 3:3 s Hamburkem, který padl až v baráži o postup do Bundesligy. Ale porazila například 3:2 FC Kodaň a 3:0 Karlsruhe.

Nejstarší kouč v soutěži Miroslav Koubek přípravu nepřeceňuje. "Nepřeceňuju to ani nepodceňuji. Ostré zápasy jsou něco jiného. Atmosféra ligového nebo pohárového utkání je úplně jiná. Je příjemné, když se v přípravě daří, ale teď to můžeme všechno hodit do koše a začínáme znovu," řekl trenér, od jehož poměrně nečekaného návratu do Plzně si tam dost slibují.

Příchody a odchody Plzně

Odešli: Tursa (D. Streda), Pilař (Hradec Králové), čermák (D. Streda), Hybš (Bohemians). Přišli: Durosinmi (Karviná), Traoré (Slavia).

Program prvního kola fotbalové ligy:

Sobota

15:00: Karviná – Zlín
15:00: Pardubice – Bohemians
15:00: Teplice – Plzeň
18:00: Slavia – Hradec Králové

Neděle

15:00: Mladá Boleslav – Jablonec
15:00: Liberec – Ostrava
15:00: Slovácko – Č. Budějovice
18:00: Sparta – Olomouc

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články