Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Liga spěje k rozuzlení. Sparta flirtuje s jistotou kvalifikace LM, Příbram se sestupem

Předposlední, 33. ligové kolo může rozhodnout o mnohém. Bude Sparta na úkor Jablonce oslavovat místenku v kvalifikaci Ligy mistrů? Prodlouží mistrovská Slavia rekordní sérii neporazitelnosti? Udrží Příbram záchranářskou naději i pro poslední kolo, nebo doprovodí Brno a Opavu do druhé nejvyšší soutěže? Přímý přenos utkání Plzeň – Ostrava sledujte od 16:40 na ČT2.

Sparta vyhrála poslední tři ligová utkání, naposled uspěla v přestřelce 5:4 v Mladé Boleslavi. Soupeř z Ďolíčku má ovšem výbornou formu. Svou nejdelší sérii bez nalezení přemožitele v samostatné ligové historii natáhl už na 12 duelů, na konci ledna navíc dokázal Letenské v derby na jejich stadionu porazit 1:0.

"Samozřejmě mě těší, jakou sérii máme po vypadnutí v semifinále domácího poháru se Slavií. Teď hrajeme na Bohemce, kde nás čeká podobný zápas jako v Mladé Boleslavi. Myslím, že to Bohemka vezme hodně ofenzivně," řekl trenér Pavel Vrba.

Jablonec si naopak nečekanou porážkou 0:1 v Příbrami výrazně zkomplikoval boj o druhou příčku a v 33. kole ho čeká mistrovská Slavia. "Prohra v Příbrami nás mrzí, protože jsme dali Spartě tříbodový náskok. Doufám, že oproti Příbrami zlepšíme výkon. Slavia budí respekt - zaslouženě dominuje, vyhrála obě soutěže," prohlásil kouč Petr Rada.

Sešívaní se pokusí prodloužit rekordní šňůru ligové neporazitelnosti na 45 zápasů, ale otazník visí nad jejich sestavou. Na žádost kouče české reprezentace Jaroslava Šilhavého totiž v závěru ročníku dostanou volno hráči, kteří by mohli být nominováni na mistrovství Evropy.

"Máme jistotu titulu, vyhráli jsme pohár, ale máme možnost dokázat další unikátní věci, můžeme projít ligou bez porážky. Motivace je velká," uvedl trenér Jindřich Trpišovský.

Příbram musí vyhrát a zároveň spoléhat na ztrátu Teplic

Šestnáctá Příbram ztrácí na první nesestupovou příčku, kterou drží patnácté Teplice, pět bodů. Středočechům tak nemusí k udržení naděje na záchranu stačit ani případné domácí vítězství nad Pardubicemi, pokud severočeský konkurent v boji o udržení vyhraje v Karviné.

Teplice udělaly minulým vítězstvím 2:0 nad Českými Budějovicemi důležitý krok k udržení a o záchraně chtějí rozhodnout dříve než v posledním kole, v němž přivítají právě Příbram. "Jedeme do Karviné plně soustředění, abychom už tenhle zápas zvládli za tři body a zajistili si záchranu," má jasno asistent trenéra Josef Dvorník.

Plzeňský Jean-David Beauguel (vpravo) se snaží pokrýt míč před Simonem Delim ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Start v příští sezoně evropských pohárů už mají jistý Slavia, Sparta, Jablonec a po minulém kole i Slovácko. Zbylým pátým účastníkem, na něhož čeká kvalifikace nově vzniklé Evropské konferenční ligy, se stane tým na pátém místě, které zatím drží Plzeň. Šestý Liberec však ztrácí jen bod a teoretickou šanci mají i sedmé Pardubice a osmá Ostrava.

Viktoria si může účast v Evropě zajistit po domácím duelu s Ostravou, ale potřebovala by k tomu zároveň klopýtnutí Liberce a Pardubic.

Plzni se ovšem v posledních týdnech nedaří, prohrála všechny tři soutěžní zápasy pod staronovým koučem Michalem Bílkem včetně pohárového finále. "Zklamání tam je, ale věřím, že jak kluci, tak my i fanoušci cítili, že výkon proti Slavii byl takový, jak jsme zvyklí. Baník je určitě nepříjemný soupeř, který má velké ambice a silné mužstvo. Nám ale nezbývá nic jiného než vyhrát," burcoval asistent trenéra Pavel Horváth.

Liberec bude o udržení pohárové naděje bojovat na hřišti čtrnáctého Zlína. Slovácko se po historickém postupu do Evropské konferenční ligy představí na stadionu jedenáctých Českých Budějovic. Desátá Olomouc doma vyzve třináctou Mladou Boleslav a v souboji jistých sestupujících přivítá předposlední Brno poslední Opavu.

Na střetnutí první a druhé ligy od víkendu může více diváků. Povolená kapacita se z deseti zvýšila na dvacet procent hlediště.

Harmonogram utkání 33. kola (17:00):

Bohemians 1905 - Sparta Praha
Brno - Opava
České Budějovice - Slovácko
Jablonec - Slavia Praha
Karviná - Teplice
Plzeň - Ostrava
Příbram - Pardubice
Olomouc - Mladá Boleslav
Zlín - Liberec

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články