Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Liga se nedohraje, myslí si Rada. Kritizuje VAR, nadstavbu, chování trenérů i navrhovaný systém

Často se rozčílí a vyletí jako čertík z krabičky, ale z fotbalistů Jablonce Petr Rada dokázal během působení na lavičce vymačkat asi maximum, co šlo. Je tak jasné, že tenhle kouč ze staré školy, což často slýchá, ale nemá to rád, fotbalu rozumí. Jeho názory nejsou standardní a nenechává si je pro sebe, ať jde o vztahy mezi trenéry, postavení kouče v hierarchii klubů, pohled na podmínky hostování hráčů, nadstavbu i postup z baráže. A na to všechno v rozhovoru došlo.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Za tři roky byl s Jabloncem třetí a dvakrát čtvrtý, což se v konkurenci Slavie, Plzně a Sparty jeví jako maximum možného. A Rada uznal, že je s výsledkem spokojený.

"Na první trojku ligy jsme neměli, Slavia s Plzní vládly lize a Sparta měla v poslední třetině po koronaviru fazonu. Ekonomické možnosti těchhle klubů jsou někde jinde. Ten závěr jsem si ale přece jen představoval klidnější," konstatoval úspěšný a hodně svérázný kouč, který už má v klubu podepsanou smlouvu na další sezonu.

S Peltou Jablonec stojí i padá, bez něj by klub skončil

Miroslav Pelta, jablonecký šéf, nedávno do médií řekl, že to s Petrem Radou není vždycky jednoduché. A temperamentní kouč to upřesňuje. "Někdo z představenstva pronesl, že Rada už by potřeboval proprat," vzpomíná, na co prezident klubu reagoval.

"Ten člověk měl přijít za mnou a zeptat se, proč jsem udělal tohle a tohle. Já nemám problém mu to vysvětlit, ale říkat to někde jinde mi přijde divné. Když někdo dá do klubu dvacet milionů, ať si říká, co chce. Pokud nedá nic a ještě dělá podobné věci, není to dobrý," vysvětluje s tím, že nemá rád řeči za zády.

Závěrem sezony a možným systémem se zabýval i nový Fotbal fokus podcast. V čem se s Petrem Radou hosté shodli?

"Toho už jsem se nažral třicet let za komunismu, tam se chodilo někam něco na někoho říkat, to už snad dneska neplatí," dodal muž, jehož kariéra v tuzemsku byla spjatá s Duklou, v níž nyní chytá jeho syn.

Jeho vztah s kontroverzním fotbalovým šíbrem Peltou, bývalým předsedou FAČR, je víc než pracovní. "My se s panem Peltou známe dlouho a on ví, že já jsem jako čert, hned se rozvášním. Ale on mě uklidní: co kdo říká, není podstatné, podstatné je, co řeknu já a já rozhodnu. A na lidi kolem moc nedá," popisuje, jak to v jabloneckém klubu funguje.

Jablonec je bezesporu klub jednoho muže. "On to řídí, on shání peníze," potvrzuje Rada po dotazu, co by se stalo, kdyby Pelta, jehož roli v rozdělování dotací na sport nyní řeší soud, nakonec skončil za mřížemi.

"Jablonec je postavený na něm. Kdyby řekl, že končí, klub skončí taky. Bez něho by to bylo složité. Já si to ale nepřipouštím a nemyslím si, že bude odsouzený, protože kdybychom to měli brát, jak to všichni berou, chodí nás po ulici deset, všichni ostatní by byli ve vězení," hned dodává, že tomu příliš nerozumí, ale považuje tuhle kauzu za nadhodnocenou.

"Ale já zatím jedu podle toho, že pan Pelta je tady prezident, a na nic jiného se neohlížím. Sháníme hráče, řeknu mu, koho chci, a on mi řekne jde to, nejde to. Není to o tom, že někoho koupí a teď je trénuj. On má čich na hráče, protože fotbalu rozumí."

Opět velké změny v kádru

Nyní jej zase nejspíš čeká tradiční martýrium – to znamená průvan v kádru, v němž v minulém ročníku přišel téměř o celou základní sestavu a musel stavět tým znovu.

"Teď to bude ještě horší, protože ta pauza je krátká, a pokud přijde zase víc hráčů, tak je problém se sehrát a bude to boj, aby se mančaft dobře poskládal," vysvětluje a v hlavě má i možnost, že se to hned nepovede. "A pak víte, jak to je: první, kdo půjde, je trenér," dodává kouč, který má za sebou reprezentační zkušenosti jako hráč i jako trenér.

Posily už Jablonec představil: Pilař, Hrubý, Schranz. Budou další? "Uvidíme, máme tam nějaké mladší a možná budeme bojovat o fotbalisty ze Sparty, Slavie a Plzně na hostování. Ale tam už musíme počítat s tím, že nemůžou v některých utkáních hrát, a to je špatně. Já jen prosím český fotbal. Dejte hráče na hostování a nechte je hrát. Protože jestli se jich bojíte, tak je nedávejte pryč, protože jsou dobří," myslí si.

"My tím ještě nakazíme svět. Nikde to není – v Německu jsou dva takové případy a věřím, že si řeknou, že je to špatně. Pro fotbal je to škoda. Říkají si, on se proti mně bude chtít vytáhnout – ale vždyť o to jde, aby viděli, co v něm skutečně mají," vysvětluje šéf severočeské lavičky, který hrál v Bundeslize i v zámoří a zkušeností má až až.

Stará škola

Zase trochu vystartoval, když padla zmínka o trenérovi ze staré školy a o tom, že start na balon měl už jako hráč skvělý. "Už jsem čekal, kdy to řeknete, ale já nové metody beru a nemám problém s hráči, ale jedna věc tady je a bude. Buď kopat umíš, nebo neumíš. V pětadvaceti už ho nic nenaučíte," vysvětluje s tím, že v závěru tohoto ročníku to není moc o trénování.

"Když se dohrává liga a hrajete dva dny po sobě, musíte odpočívat a regenerovat. Je to spíš o tom, mít čich na hráče a umět s nimi vycházet, což je dneska nejdůležitější. Já s hráči nikdy problém neměl, protože s každým mluvím na rovinu," popisuje, jak to vidí.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"A stará škola? Až bude Trpišovskému a Svědíkovi šedesát, tak taky budou stará škola. Já se za to nestydím Já se učil od starých trenérů, jako byli Ježek, Vejvoda, Pospíchal. Něco jsem si od nich vzal a věřím, že tomu rozuměli, byli to psychologové, a kdyby dneska trénovali, tak by nebyl rozdíl," tvrdí Rada, ale hned pojmenuje, co mu na současné době vadí a co by vadilo i jeho vzorům.

"Jen by se nesmířili s tím, jak se dneska zachází s trenéry. Dřív byl každý autorita a každý si jich vážil. Když něco řekli, tak to platilo – to se vytratilo. Byl prezident klubu a pak hned trenér a maximálně sportovní ředitel – dneska je trenér na pátém, šestém místě a to je špatně," popisuje současnou hierarchii, ale upřesňuje, že v Jablonci tomu tak naštěstí není.

(Ne)kolegialita mezi trenéry

Taky se podle Rady vytratila kolegialita mezi kouči jednotlivých týmů. "Ta dneska není absolutně žádná. Já to ale právě proto, že jsem stará škola, dodržuji." Pozastavil se zejména nad chováním některých mladších trenérů a vybral si Václava Jílka, který předčasně skončil v Spartě a nedávno se pro média vyjádřil ve smyslu, že po svém odchodu žádný posun ve výkonu letenského týmu nepozoroval.

"Pan Jílek by měl být dneska rád a mluvit o Spartě, jako že děkuje Bohu, že tam mohl být. Protože asi dostal smlouvu, jakou už nikdy nedostane. A když skončil, asi dostal odchodné, jaké už taky nikdy nedostane," tvrdí Rada.

"Já bych poděkoval, že jsem dostal šanci, nesplnil jsem cíle, ale děkuju, a ne že bych začal mluvit o posunu herním, že měli jen kliku. Tohle trenér dřív neudělal. Jako trenéra si ho vážím, ale i o mně řekl, že se mu zdálo divné, jak jsme mohli s Jabloncem vyhrát na Slavii. Já mu tenkrát řekl do očí, že to udělal naposledy, a jestli on byl zvyklý dělat něco nenormálně, je to on a já ne. Tohle mi vadí, respektuju trenéry, i když jsou o hodně mladší. Můžu být v emocích po zápase, ale tohohle bych se nikdy nepustil," konstatoval.

Video NE

Jednašedesátiletý trenér se nahlas vyslovuje proti novinkám, jakými jsou nadstavbová část a video. "Není to jednotné, neumíme s tím pracovat. V Ostravě dostaneme gól z ofsajdu, rozhodčí se nejde na video podívat, měl být vyloučený Fillo za faul na Sýkoru, možná by dostal žlutou kartu, ale zase se nejde podívat na zákrok, byl vyloučený Krob a nepodívá se – to jsou tři momenty v jednom zápase. První gól s Plzní z rohu, předtím byl faul na Plechatého – nejde se podívat. S Libercem hrajeme doma a Kuchta měl jít ven ve druhé minutě za zákrok na Kratochvíla a je to to samé. Pak hraje Sparta v Liberci, Frýdek šlápne na hráče, měl být vyloučený, rozhodčí se podívat jde, ale nevyloučí ho a rozhodne podle sebe," popisuje renoncy, s nimiž nesouhlasí.

"Pro video nejsem. Rozhodčí by měli mít odpovědnost nebát se pískat. Můžou udělat chybu, to k tomu patří. Dneska tam pomezní nemusí ani být, jen mává auty," dodává.

Petr Rada
zdroj: ČT sport

Nadstavba NE

Ani systém nadstavby Rada nepovažuje za šťastný. "Pro lidi to ani moc přitažlivé není, protože první vede před druhým o patnáct bodů, druhý před třetím o dvanáct. Když budou bodové rozdíly menší, tak možná, ale takhle ne. Nepřitahuje mě to a lidi stejně nechodí. Jsem orientovaný na Německo, kde jsem kopal, a tam to není a jede to furt," vysvětluje důvody, proč nadstavbovou část soutěže nemusí.

"Tady třeba mančaft ze skupiny hrající o titul čeká utkání o předkolo Evropské ligy s týmem ze skupiny o sedmé až desáté místo a ten má o zápas míň. A třeba teď v závěru byla únava hodně vidět. Kolik chybělo, aby tam zase Boleslav postoupila."

"A jestli někdo vymyslí, že nikdo nesestoupí a liga se rozšíří na sedmnáct týmů – tak ten člověk fotbal nikdy hrát nemohl," lehce zvyšuje hlas. "Proč sedmnáct? Proč ne osmnáct – tahle varianta tam taky je, ale ta má být první. Kdyby od příští sezony bylo osmnáct týmů, nadstavba by se nemusela hrát a 34 zápasů by bylo stejně. Když si vezmu, že by mělo hrát sedmnáct týmů a druhé největší město v republice, Brno, by se do ligy nedostalo...," odmlčí se na chvíli.

Uznává, že překvapení druhé ligy z Pardubic postoupilo zaslouženě. "Ale nemají stadion. Dostali výjimku a přitom nedávno se řeklo: výjimky se nedávají. Budou stavět stadion a hrát v Boleslavi, kolik lidí tam z Pardubic bude jezdit? Dva tři autobusy...? Hráli poslední zápas o postup a bylo tam šest set lidí. Kolik týmů předtím doplatilo na to, že neměly osvětlení a vyhřívaný trávník. Já jim to přeju, ale tyhle věci tu pořád nejsou dotažené," tvrdí trenér Jablonce.

Liga se nedohraje

Není sám, kdo je přesvědčený, že se nakonec liga nedohraje. "V Karviné je nákaza. Já jsem se musel smát, že Mašlej řekl, že to přinesl nějaký kluk od mládeže. A za dva dny čtu, že to bylo od něj neuvážené. Takže Mašlej nevěděl, jak to je? Řekl pravdu a oni řekli ne. Samozřejmě si myslím, že to ohnisko tam je, nikomu to nepřeju, ale myslím si, že se to nedohraje," tvrdí Rada.

"A myslím si, že jestli nebude nikdo padat, když se to nedohraje, Pardubice by měly postoupit jako sedmnáctý tým a ať si dá Brno s Duklou baráž, a kdo vyhraje, je v lize osmnáctý. Teď lidi řeknou, že jsem Duklák, ale podle mě by to takhle bylo správně. A myslím si, že by nikdo nebyl proti."

Koronavirus a poháry

Jablonec začíná přípravu na novou sezonu, která odstartuje 22. srpna, v pondělí 27. července a Rada se neobává, že by se hráči chovali během volna nezodpovědně.

"Jsou to profíci. Týden před koncem dostanou individuální plány, aby nepřišli úplně prázdní. Možná se bude i testovat na koronavirus, ale teď je hlavní, aby si odpočinuli. Myslím, že budou rozumní a budou doma. Koronavirus se podle mě může zase zvednout jen tím, že lidi budou hodně cestovat za hranice," dodává přesvědčeně.

Má trochu obavy, že by nová vlna koronaviru mohla ovlivnit evropské poháry, o něž bude jeho celek bojovat ve druhém předkole Evropské ligy. "Něco jako strach tam bude, ale za dva měsíce by mělo být jasně dané, jestli bude nějaký nárůst onemocnění, a UEFA to bude řešit," zamýšlí se, ale nechce se pouštět do větších akcí, protože tohle není jeho parketa. Proto se vrací k samotnému boji o Evropu.

"Druhé a třetí předkolo budou jen na jeden zápas. Je to hop, nebo trop. Když vás vylosují do Kazachstánu, jeden zápas – bude to stát raketu a můžete tam vypadnout, protože tyhle kluby už tam mají spoustu cizinců. Je to o štěstí. Když padne los a budete hrát doma, tak zase nemusíte cestovat – zkrátka: držet palce aby los dopadl, jak chcete vy," uzavírá debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články