Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kúdela po slávistické podzimní jízdě: Tak velký odstup od Plzně a Sparty jsme nečekali

Ondřej Kúdela odehrál o víkendu 300. ligový zápas. Tedy prakticky deset sezon bez jediné pauzy. Českým Budějovicím se sice podařilo vstřelit skrze nepropustnou obranu gól, sešívaní ale i tak nakonec pohodlně zvítězili 4:1. Luxusní náskok šestnácti bodů na čele tabulky přisuzuje slávistický stoper poctivé přípravě, zároveň je ale po nadmíru úspěšném podzimu překvapen, že ztráta Plzně i Sparty je až tak velká.

Náročná, ale důkladná příprava. I to je jeden z hlavních faktorů, proč Slavia na rozdíl od ostatních týmů v lize neklopýtá.

"Náskok v lize je samozřejmě příjemný. Těžíme z přípravy, kde tomu všichni dáváme všechno, i trenéři se z nás snaží dostat maximum. Pak se nám to vrací na hřišti a tabulka vypadá, jak vypadá," říká Kúdela v pořadu Dohráno Plus.

Zároveň připomíná, že Slavia, to nebyla na podzim jen liga. Jako jediný český zástupce hráli sešívaní v Evropě a v Lize mistrů za sebou zanechali perfektní dojem. "Široký kádr je na evropské poháry důležitý, můžeme ty hráče točit, ale je pravda, že příprava je hlavní, nám se to teďka vyplácelo a jsme jednoznačně první."

Poslední Fotbal fokus podcast tohoto roku řeší mimo jiné i hegemonii Slavie:

Dvaatřicetiletý obránce je překvapen hlavně z toho, že se Slavií nikdo z dalších týmů nedokázal udržet krok. "Že se za námi nikdo nechytl a odstup je veliký, což jsme nečekali. Jak Plzeň, tak Sparta. Ta má velký odstup, což je pro nás o to příjemnější. Nikdo na nás nenavázal, nepřiblížil se. My se posouvali dál a dál, chtěli jsme mít co nejvíc bodů a podařilo se nám to."

A Plzeň? I tam tým Jindřicha Trpišovského na podzim vládl, výhru 1:0 trefil v říjnu Josef Hušbauer. "Připravili jsme se asi líp, vyhrát jsme chtěli víc, možná i štěstí bylo na naší straně. Byly tam šance a situace, které se daly proměnit. Jsme rádi za to, že jsme tam po dlouhé době zase vyhráli," přiznává Kúdela.

Právě z Viktorie nyní odchází trenér Pavel Vrba, míří do týmu bulharského šampiona Ludogorce Razgrad. V momentě, kdy má Plzeň odstup 16 bodů právě na Slavii.

"Pan Vrba je opravdu kvalitní trenér, má cit vybrat si správné hráče a nedá nikomu nic zadarmo, i podle statistik byl velmi úspěšný. Doufám že se mu bude dařit i dál. Kluky dokázal nachystat, jak nejlíp mohl, nikdy jsme to neměli jednoduché a taky jame to dostávali v zápasech poznat," doplňuje někdejší hráč Sparty, Boleslavi a Liberce.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Na podzim dostala celá slávistická obrana v lize jen čtyři góly, jeden z nich pak v neděli proti českobudějovickému Dynamu. "To byla nekoncentrovanost. Poločas jsme vedli 3:0, ale začátek druhého bohužel nebyl takový, jak jsme řekli v kabině," vysvětluje Kúdela, po jehož boku se za několik měsíců prostřídali na stoperu David Hovorka, Michal Frydrych nebo Ladislav Takács.

"Jinak je obrana skvělá vizitka, práce celého týmu. Útočníci nám pomáhají v napadání, my to máme o to jednodušší, protože kluci vepředu odvedou spoustu práce. Tomáš Souček to před námi výborně čistí," dodává odchovanec Slovácka.

Hned zkraje ledna se týmy začnou připravovat na ligový finiš v podobě jara a nadstavby. "Přijde pauza, všichni se budou chtít vytáhnout, zlepšit, my se budeme taky připravovat. Doufám, že se tahle sezona podaří, jak nejlíp může. Rádi bychom dostali co nejmíň gólů. Uvidíme, co nějaká změna udělá," připomíná Kúdela třeba možný odchod pilíře týmu Tomáše Součka.

Na druhé straně o prodloužení smlouvy hraje ptočník Milan Škoda. Proti Karviné, Liberci a Českým Budějovicím se v prosinci blýskl dohromady čtyřmi góly. "Milan bojuje, je to správný kapitán, má velké slovo v kabině a všichni doufáme, že zůstane i nadále součástí Slavie. Pro něj škoda, že podzim končí, ale on bude potvrzovat výkony i na jaře."

Kúdela sám je moc rád, že od svého příchodu na začátku minulého roku ušel ve Slavii velký kus cesty. "Přál jsem si, abych se posunul dál, ale že to bude mít tak vzestupnou tendenci? Začátek nebyl jednoduchý, nehrál jsem, ale pak jsem do toho naskočil a jsem rád, že jsem dosáhl takové mety."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články