Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavia je bohatší o více než půl miliardy, za rekordem Plzně ale výrazně zaostala

Konkurenceschopné vystoupení Slavie v letošním ročníku Ligy mistrů vynese pražskému klubu přes půl miliardy korun. Nejvýraznější položku inkasoval český šampion za postup do základní skupiny, který UEFA honoruje částkou 15,25 milionu eur (asi 389 milionů korun). Za loňským ziskem Plzně však červenobílí zaostali, Viktoria si přišla přibližně na 800 milionů.

Ve fotbalovém světě mají peníze výraznou roli
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Vedle bonusu za postup do skupinové fáze získali slávisté finance za dvě remízy, jež v šesti zápasech uhráli. Za bod UEFA vyplácí týmům 900 tisíc eur (23 milionů korun), Pražané si tak prostřednictvím výsledků na hřišti přišli zhruba na 46 milionů korun. Mohli získat i více, kdyby například v prvním utkání skupiny v Miláně nedostali v nastavení vyrovnávací gól na 1:1.

Dalších nejméně 28 milionů korun dostanou slávisté v hodnocení klubového koeficientu za posledních deset let. Tento systém distribuce odměn měl premiéru v minulé sezoně. Celková částka se dělí na jednotlivé akcie v hodnotě 1,108 milionu eur a Slavia by jako nejhůře umístěný klub měla získat právě jeden díl. Plzeň před rokem násobila tuto částku sedmi.

Další finance vynesl sešívaným prodej vstupenek a také dostanou podíl z prodeje televizních práv. Přesné částky nejsou známy, mělo by jít o několik desítek milionů korun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články