Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dohrát, říkají experti. Ale pozor: jsme Češi, varuje Jarošík. Ať není ostuda, dodává Vízek

Dohrát, nebo ne? A co udělat, když opět zasáhne koronavirus a bude hrozit karanténa? To jsou zásadní otázky, na které bude hledat odpověď Ligová fotbalová asociace na svém úterním jednání se zástupci klubů první a druhé ligy. Fotbaloví odborníci to vidí jasně: dohrát! Ale jak reagovat v případě nákazy, v tom už tak jednotní nejsou.

Jde o sport i o peníze – údajně je ve hře kolem osmdesáti milionů, o něž by kluby v případě nedohrání soutěže přišly. "Chtěl bych, aby se normálně pokračovalo, tak jak se má. Alespoň v tom omezeném stavu, jak to jde. Jsem všemi deseti pro," řekl František Komňacký, bývalý reprezentační asistent a kouč, který má tituly z české i slovenské ligy.

Podobný názor má Petr Uličný. "Jsem pro to, aby se liga dohrála i v těchhle podmínkách – je to bez diváků, což je špatné, ale chci, aby byl vítěz i borci na poháry..." vysvětluje bývalý trenér spjatý hlavně se Sigmou Olomouc.

Ladislav Vízek by také zvedl ruku pro dohrání ligy. "Už skoro všichni chodí do práce, fotbalisti mají taky práci, tak proč by neměli chodit i oni. Jsem pro dohrání ligy, to je nejspravedlivější, klidně i bez baráže. To řekl Nezmar ze Slavie a chtěli ho málem ukamenovat – mně to přijde docela logické," vysvětluje fotbalový bohém.

Pro dohrání soutěží je i Jiří Jarošík. "Jsem samozřejmě pro. Nelíbí se mi, že to bude bez diváků, a to ještě docela dost zápasů, ale co se dá dělat," říká bývalý fotbalový reprezentant, který prošel ligami v Anglii, Španělsku i v Rusku a nyní se už dal na trenérskou dráhu.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Pokud ligu zrušíme, obrovsky riskujeme účast v pohárech

Když nastoupí virus

Kromě souhlasu s pokračováním lig by se měl v úterý připravit i scénář pro případ, že se mezi hráči objeví nějaký pozitivní případ nákazy koronavirem a některý z týmů třeba bude muset do karantény.

"To je jediný problém," míní Komňacký. "Že se bude hrát bez diváků, i to, že fotbal nebude mít atmosféru a nejspíš ani správnou kvalitu, to je věc jiná. Tady budou muset rozhodnout epidemiologové, jak se na tu situaci budou dívat, a jestli hned poslat do karantény celý tým, nebo se k tomu hráči bude přistupovat jako k nemocnému – ten hrát nebude, ostatní ano," zamýšlí se nad hrozbou nákazy.

"Ale kdyby třeba jeden tým nemohl hrát, tak bych to zrušil úplně. Nebylo by spravedlivé, kdyby se řeklo, teď to spočítáme a bude, protože některé týmy by měly třeba víc zápasů doma a podobně. Tam bych byl pro, aby nesestoupil nikdo a postoupily dva nejlepší z druhé ligy a soutěž by se rozšířila," říká Komňacký.

Možné dohrání ligy řešil i FOTBAL FOKUS PODCAST:

V případě pozitivního testu u některého z hráčů by zbývající tři experti byli pro to, aby šel do karantény jen ten konkrétní fotbalista. "Když už se režim uvolňuje, tak bych nedával do karantény celý tým," konstatoval Uličný.

I Vízek má podobný názor. "Jsou to mladí kluci, kdyby to chytil jeden, tak by ho mohli nechat v karanténě a ostatní by mohli pokračovat," říká bývalý hráč Dukly, který sám koronavirus měl a vzhledem k vyššímu věku (65) se pořád necítí být ve stejné kondici, v jaké byl před tím.

Vízek s Jarošíkem pak mají trochu obavy, aby se příliš nespekulovalo. "Jsme v Čechách. Aby někdo nevyužil toho, že řekne, že je hráč nemocný. Někomu by se mohlo hodit, aby se to zrušilo. Doufám, že nic takového nenastane a soutěže se dohrají," řekl Jarošík.

Vízek se přidává: "Taky už jsem zaslechl, že by někdo mohl mít hráče s pozitivním testem, aby se soutěž zrušila. Jsme Češi, abychom si ještě neudělali z ostudy kabát," dodává bývalý záložník s tím, že s touhle variantou ale moc nepočítá.

"A jak k tomu bude vedení soutěže přistupovat, kdyby se nákaza objevila u hráčů různých týmů, to musejí už v úterý rozhodnout," dodává olympijský vítěz z roku 1980, kdy byl i členem bronzového týmu na mistrovství Evropy.

V případě předčasného ukončení ligy by Vízek byl pro, aby nikdo nesestoupil a do pohárů by šly týmy podle pořadí v době ukončení soutěže.

"Příští ročník by se hrál v sedmnácti," vysvětluje svůj pohled a hned dodává, že kolem tohoto problému vidí nejvíc otazníků. "Čekám zmatky. Z toho důvodu by nakonec bylo možná lepší soutěž nedohrávat a ukončit ji tam, kde je teď."

Jarošík doufá, že se soutěž dokončí. "Kdyby se mělo nakazit nedejbože třeba sto hráčů, tak bych byl pro, aby se to stoplo, ale teď ať se hraje. Jeden dva nakažení hráči by to neměli zastavit," dodal bývalý fotbalista Chelsea.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články