Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Dohraje se skupina o záchranu? Grémium má rozlousknout osud ligy a baráže

Den, k němuž vzhlíží ustarané oči z řady fotbalových celků. Dohraje se liga? A co baráž? Ligové grémium profesionálních klubů bude rozhodovat o budoucnosti skupiny o záchranu v nejvyšší soutěži. Jedna z částí nadstavby byla přerušena kvůli pozitivním testům na koronavirus v týmu Karviné a následné čtrnáctidenní karanténě. Ta už nicméně skončila a všechny kontroly na covid-19 ve slezském celku byly negativní. Co tedy bude dál?

Fotbalisté Karviné se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Pozitivní testy se v Karviné objevily začátkem července. Ligová fotbalová asociace, která první a druhou ligu řídí, kvůli tomu odložila zbývající dvě kola skupiny o záchranu na 23. a 26. července a baráž o nejvyšší soutěž. Ta by měla vyvrcholit odvetami 1. srpna.

Ve středu po dalších testech vedoucí epidemiologického oddělení karvinské hygienické stanice Andrea Lipjaková oznámila, že všech 35 odebraných vzorků bylo negativních. Zástupci klubů by tak na grémiu měli rozhodnout o tom, zda se skupina o záchranu dohraje.

"Negativní výsledky testů jsou dobrou zprávou nejen pro Duklu, ale pro celý český fotbal. Všichni chceme, aby se fotbal odehrával na hřišti, " řekl výkonný a sportovní ředitel Dukly Pavel Vandas.

"Od začátku se všeobecně deklarovalo, že obě profesionální soutěže by se měly dohrát, a jsem rád, že to směřuje k dohrání," uvedl sportovní manažer Brna Tomáš Požár.

Ve hře však může být i varianta, že se sice dohraje liga, ale už ne baráž. Podle spekulací by se v takovém případě mohla nejvyšší soutěž rozšířit o druholigové celky.

Karviné patří dvě kola před koncem nadstavby v šestičlenné skupině o záchranu čtvrté místo, které stejně jako pátá příčka znamená baráž s druhým a třetím týmem druhé ligy, kterými jsou Zbrojovka Brno a Dukla Praha. O dva body zpět jsou Opava a Příbram, které patří poslední šestá příčka znamenající přímý sestup.

Pokud by se skupina o záchranu nedohrála, podle řádů by z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by prošel mezi elitu jen vítěz a baráž by se zrušila.

V příštím ročníku první ligy by tak startovalo 17 týmů a podle vyjádření předsedy LFA Dušana Svobody by se nehrála nadstavbová část, která měla premiéru vloni.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Zničil by Svobodův návrh regulérnost ligy?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články