Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Slavia v přípravě rozdrtila Žilinu, Sparta uhrála remízu se Salcburkem

Fotbalisté Slavie v generálce na novou sezonu rozdrtili Žilinu 5:1 a v letní přípravě zůstali neporaženi. Hattrickem se blýskl střídající Matěj Jurásek. Vítězství proti Banské Bystrici si připsala Ostrava, dařilo se i Teplicím a Olomouci. Sparta se Salcburkem remizovala 2:2. 

Fotbalisté Slavie
zdroj: ČTK / Profimedia

Po bezgólovém prvním poločase otevřel ve 49. minutě po nápaditém signálu z nepřímého kopu skóre nepokrytý obránce David Zima. Po chybě v soupeřově obraně zvýšil Daniel Fila a poté přišly velké chvíle střídajícího Juráska.

Dvacetiletý křídelník v 70. minutě zblízka upravil na 3:0, za dalších 10 minut sám před brankářem tentokrát zakončil přesně mezi nohy a chvíli nato se prosadil technickým pokusem z hranice vápna. Čtvrtý celek uplynulé sezony slovenské ligy snížil v druhé minutě nastavení.

"Je to můj první hattrick za Slavii, takže na něj budu vzpomínat celý život. Úžasný pocit a doufám, že přijde i v lize," těšilo Juráska, který po mistrovství Evropy zasáhl do prvního utkání.

Slavia v pěti přípravných zápasech před novou sezonou neprohrála a po úvodní remíze s Pardubicemi na soustředění čtyřikrát po sobě zvítězila. Do prvoligového ročníku vstoupí úřadující český vicemistr o příštím víkendu v Uherském Hradišti proti Slovácku.

Sparta se Salcburkem remizovala

Hrála také pražská Sparta, která v generálce remizovala v Rakousku se Salcburkem 2:2. Úřadující český mistr v posledním utkání letní přípravy dvakrát prohrával, pokaždé však dokázal vyrovnat. Nerozhodný výsledek zařídil 10 minut před koncem střídající Victor Olatunji.

Také Sparta ani do generálky nenasadila reprezentanty z mistrovství Evropy a nastoupila bez většiny opor. Dobrou formu z přípravy potvrdil navrátilec z hostování Kryštof Daněk, který po čtvrthodině hry srovnal na 1:1 povedenou technickou střelou z hranice vápna.

Úřadující rakouský vicemistr se ještě do poločasu znovu dostal do vedení, ale v 80. minutě vybojoval míč střídající nigerijský útočník Olatunji a do odkryté branky srovnal. Dánský trenér Pražanů Lars Friis v generálce nezvykle pouze třikrát vystřídal.

"Ve druhé půli jsme měli otěže hry více ve svých rukách, remíza byla nakonec zasloužená. Obecně jsme podali solidní výkon. Samozřejmě máme prostor na zlepšení, ale jdeme správným směrem," dodal dánský kouč.

Jeho svěřenci v přípravě podruhé za sebou nezvítězili, v minulém úvodním utkání na zahraničním soustředění utrpěli vysokou porážku 2:5 od Bröndby Kodaň. Předtím dvakrát vyhráli v domácích podmínkách. Sparťané v pátek proti Pardubicím vstoupí do nového ligového ročníku, v němž se pokusí získat třetí titul po sobě.

Úspěšná příprava Teplic

Teplice potvrdily vydařenou přípravu, v níž vyhrály všechny čtyři zápasy. Proti pátému celku minulé sezony polské ligy sice Daniel Trubač v úvodním dějství neproměnil penaltu, ale v závěrečné dvacetiminutovce už Severočeši dvakrát udeřili. V třiasedmdesáté minutě otevřel skóre akrobatickým zakončením Filip Horský a poté se prosadil další střídající hráč Roman Čerepkai.

"Výsledek nás těší, protože Lech byl jednoznačně nejtěžší soupeř v přípravě. Hlavně v prvním poločase hrál výborně – nátlakově, agresivně. My jsme obstáli v defenzivě. Vítězství ale nepřeceňujeme," řekl teplický trenér Zdenko Frťala.

Radost Baníku i Olomouce

Také Olomouc zvládla celou přípravu bez porážky, v pěti zápasech si připsala dvě remízy a tři vítězství po sobě. Zápas s třináctým celkem uplynulé sezony polské ligy rozhodl ve 23. minutě střelou pod břevno Jáchym Šíp.

Ostrava po sérii šesti duelů bez vítězství a čtyř porážek po sobě na závěr přípravy proti Banské Bystrici poprvé vyhrála. Proti slovenskému prvoligovému soupeři se postupně trefili útočníci Jiří Klíma, Filip Kubala a střídající Quadri Adediran.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články