Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Budějovice vezou domů pět gólů a Plzeň se vrací na třetí místo. Slavia rozhodla po přestávce

Jak hraje favorit, ukázali fotbalisté Plzně i Slavie. Viktoria v zápase 18. kola první ligy přejela na svém stadionu jednoznačně 5:0 tým Českých Budějovic a vrátila se na třetí místo tabulky. Ve druhém nedělním zápase Slavia v Edenu porazila Mladou Boleslav 2:0 a je dále druhá, pět bodů za Spartou, ale má k dobru odložené utkání ve Zlíně.

Budějovické čekání na úspěch na hřišti soupeře trvá

Viktoria měla od začátku zápasu navrch a už ve 22. minutě vedla 2:0, když nejprve proměnil penaltu Jirka a chvíli poté se trefil Kliment. Po přestávce přidal další gól Hranáč a v závěru pak zarovnali skóre Mosquera a Bucha. A to ještě další šance vítězů zůstaly nevyužité.

Plzeňský tým doma v lize vyhrál nad Budějovicemi podeváté za sebou. Dynamo venku v nejvyšší soutěži čeká na vítězství 19 utkání a v této sezoně je tam s jediným bodem nejhorším týmem soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Plzeňský kouč Miroslav Koubek byl po dvou porážkách v lize doma konečně spokojený. "Řekli jsme si, že to za každou cenu zvládneme a nemůžeme dopustit, aby začátek špatné série nějak pokračoval. Uklidnila nás první branka z penalty. Trošku mě mrzelo, že jsme to neuklidili do poločasu na 3:0, možnosti tam byly. Poslední minuty byly na naše gusto až příliš otevřené, soupeř měl poměrně dost finálních situací první poločas. Druhou půli jsme chtěli zrušit ten obraz nahoru dolů. Byli jsme takoví kompaktnější a dokázali dát tři branky," řekl.

Budějovický trenér Tomáš Zápotočný hledal těžko slova. "Nechci být sprostý, ale jsem zklamaný z našich hráčů, co jsme tady předvedli. Samozřejmě si moc dobře uvědomuji, že za výsledek a odvedenou práci jsem zodpovědný já, ale vůbec to nechápu."

18. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň – Dynamo České Budějovice 5:0 (2:0)

Branky: 18. Jirka z pen., 22. Kliment, 56. Hranáč, 85. Mosquera, 90.+4 Bucha. Rozhodčí: Petřík – Nádvorník, Dobrovolný – Adámková (video). ŽK: Hejda, Mosquera (oba Plzeň). Diváci: 5231.

Plzeň: Staněk – Hranáč, Hejda, Dweh – Kopic (88. Hašek), Kalvach (83. Paluska), Bucha, Cadu – Jirka (83. Mosquera), Vydra (62. Sýkora) – Kliment (88. Holík). Trenér: Koubek.

Č. Budějovice: Šípoš – Sladký (72. Skalák), L. Havel, Králik, Trummer – Suchan, Hubínek (65. Čermák) – Šigut (65. Osmančík), Hellebrand, Alli (85. V. Hora) – Adediran (72. Ondrášek). Trenér: Zápotočný.

Slavia udeřila ve druhém poločase

Do slávistické sestavy se vrátil uzdravený Holeš. Hosté naopak nastoupili bez několika opor. Ze zdravotních důvodů scházel kapitán Matějovský a po středeční dohrávce s Plzní zůstali jen na lavičce další stabilní členové základní sestavy Suchý či Mareček. Středočeši vzhledem k rozestavení soupeře vyrukovali také s třemi stopery.

Pražané byli lepší, ale velký nápor nastartovali až v úvodu druhé půle. Skóre otevřeli až čtyři minuty po přestávce. Po dlouhém obléhání hostujícího vápna nacentroval z pravé strany Ševčík, nabíhající Holeš se protlačil před Kadlece a hlavičkou nedal Trmalovi šanci. Slávistický kapitán skóroval poprvé od konce srpna.

Hned za čtyři minuty přidali pojistku. Kadlec ve vápně nešikovně fauloval Oscara a Jurečka z penalty zvýšil, i když si Trmal na míč sáhl. Nejlepší střelec minulé ligové sezony se trefil v pátém z posledních šesti soutěžních zápasů a v tomto ročníku nejvyšší soutěže si polepšil na sedm gólů. Slávisté zahrávali v ligové sezoně už osm pokutových kopů, což je nejvíce ze všech mužstev.

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský viděl zaslouženou výhru na složitém terénu. "Boleslav ukázala kvalitu, zejména v prvním poločase byla nebezpečná v brejcích. Myslím, že skončí do první čtyřky nebo pětky v tabulce. Náročný zápas, jsme rádi, že jsme ho zvládli takhle 2:0. Po tom těžkém programu, který jsme měli v posledních 14 dnech, to nebylo nic jednoduchého. Návrat Tomáše Holeše nám hodně pomohl."

Kouč hostujícího celku Marek Kulič viděl také zaslouženou výhru Slavie. "Slavia byla lepší, ale myslím, že první poločas byl vyrovnaný. O přestávce jsme avizovali, ať si dáme pozor na vstup do druhé půle, ale bohužel nám hrubě nevyšel. Zaspali jsme při jednom centru a udělali jsme zbytečný pokutový kop. Ta pětiminutovka nás stála lepší výsledek."

Slavia Praha – FK Mladá Boleslav 2:0 (0:0)

Branky: 49. Holeš, 53. Jurečka z pen. Rozhodčí: Volek – Paták, Hurych – Starý (video). ŽK: Ogbu, Jurečka – Kušej, Pulkrab. Diváci: 16 064.

Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Holeš (78. Sinyan) – Douděra (78. Tomič), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Wallem – Jurečka – van Buren (71. Tijani), Chytil (85. Tecl). Trenér: Trpišovský.

M. Boleslav: Trmal – Poulolo, Karafiát, Suchomel – Kadlec (81. Kostka), Sakala (80. Mareček), Kubista, Fulnek – Ladra (87. Buryán), Kušej (61. Jawo) – Pulkrab (61. Hilál). Trenér: Kulič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články