Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta si poradila s Jabloncem, Havlík čtyřmi góly sestřelil Bohemians

Pro relativně pohodlnou výhru si dokráčela Sparta, která doma na Letné porazila Jablonec 3:0, ačkoliv od 60. minuty hrála v oslabení po vyloučení Martina Vitíka. Gólová přestřelka byla k vidění v Uherském Hradišti, kde domácí Slovácko i díky čtyřem gólům Marka Havlíka zvítězilo 5:2. A hodně branek padalo i v Liberci, kde domácí porazili Zlín 5:3. Baník v Hradci Králové dlouho tahal za kratší konec, v závěru ale dvěma trefami otočil vývoj utkání Abdullahi Tanko, který Ostravským vystřelil výhru 3:2.

Sparta udržela náskok i v deseti

Sparta se na domácím pažitu proti Jablonci rychle dostala do komfortního vedení, když už v 25. minutě svítil na ukazateli skóre průběžný stav 3:0. Poprvé se v rudém dresu prosadil Angelo Preciado, který si připsal také asistenci na gól Lukáše Haraslína. Střelecké trápení protrhl Jan Kuchta. V druhém poločase ale Sparta viditelně ubrala, v 60. minutě navíc přišla o vyloučeného Martina Vitíka.

"Zasloužili jsme si vyhrát. Vedli jsme 3:0 v poločase, červená karta nám to potom trochu ztížila. Dál není moc co říct. V prvním poločase jsme byli jasně lepší, dominovali jsme, vytvořili si slušné šance a vstřelili hezké branky. Jablonci jsme po přechodu dovolili jednu velkou šanci," zhodnotil utkání trenér letenských Brian Priske.

"Byli jsme odevzdaní, málo agresivní. Nedostupovali jsme hráče do meziprostorů, tam jsme byli pomalí. Sparta v prvním poločase zápas rozhodla a bylo po něm. Po červené kartě jsme začali hrát, ale bohužel bez velké šance. Sparta si couvla a pohlídala si to," zhodnotil kouč Jablonce Radoslav Látal.

Sparta – Jablonec 3:0 (3:0)

Branky: 12. Kuchta, 17. Haraslín, 24. Preciado. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Podaný - Všetečka (video). ŽK: Laci - Alégué, Štěpánek, Kratochvíl. ČK: 60. Vitík (Sparta). Diváci: 16.111.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Kairinen (65. Sadílek), Laci, Ryneš (84. Zelený) – Birmančevič (65. Karabec), Haraslín (73. Pešek) – Kuchta (73. Sejk). Trenér: Priske.

Jablonec: Hanuš – Štěpánek (87. Slávik), Tekijaški, Hurtado (74. Velich) – Černák, Hübschman (68. Houska), Kratochvíl, Čanturišvili – Martinec, Alégué (87. Náprstek) – Krulich (46. Jovovič). Trenér: Látal.

Tanko spasil Baník

Baník jel do Hradce s bilancí čtyř proher z posledních pěti zápasů a dlouho to vypadlo, že i na východě Čech si Ostravští žádné body nepřipíší. Naštěstí pro Baník dokázal Tanko přerušit svou sedmizápasovou šňůru bez vstřeleného gólu. Nejdříve v 82. minutě vyrovnal na 2:2 a následně v 89. minutě vstřelil i vítěznou branku Baníku.

"I když jsme věděli, že Baník je v útočné fázi velice silný v protiútocích, tak jsme mu hlavně za stavu 2:1 chybami ve středu hřiště darovali gólové nabídky, které dokázal využít. Takové chyby nejde dělat, zvlášť ve středu hřiště. Máte tam dostatek hráčů, a když vám tam dva propadnou, je to špatně," zlobil se kouč domácích votroků Václav Kotal.

"Věřili jsme, že jsme schopni se zápasem něco udělat nebo ho otočit, což se povedlo. Podařilo se to i díky výbornému střídání. Myslím, že Jirka Klíma to výborně oživil. Byl u gólů, které Tanko vstřelil," pochváli se trenér Baníku Pavel Hapal.

Hradec Králové - Ostrava 2:3 (2:1)

Branky: 14. Horák, 45.+2 Pilař z pen. - 82. a 89. Tanko, 7. Ewerton. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Volf - Zelinka (video). ŽK: Vašulín, Jakub Klíma, Leibl - Kpozo, Ndefe, Pojezný, Rigo. Diváci: 5075.

Hradec: Bajza - Jakub Klíma, Čihák, Leibl - Čmelík, Kodeš, Kučera (65. Pudhorocký), Horák - Krejčí (73. Dancák), Pilař (73. Harazim) - Vašulín. Trenér: Kotal.

Ostrava: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta (71. Šín), Kubala (76. Jiří Klíma), Boula (76. Kaloč), Rigo, Ewerton (85. Šehič) - Tanko. Trenér: Hapal.

Hrdina Havlík

Duely mezi Slováckem a Bohemians většinou příliš gólů nenabízejí, to se ale tentokrát nepotvrdilo. Utkání zcela ovládl v posledních týdnech výborně hrající Marek Havlík, který se z pozice záložníka trefil hned čtyřikrát a zajistil svému celku výhru 5:2. Havlík je s deseti góly aktuálně nejlepším ligovým střelcem.

"Důležitým a zlomovým momentem byla naše třetí branka, kdy Mára Havlík krásně napřáhl a trefil to. Pak přidal další dva góly, všechny byly hezké a důležité. Potvrdil, že má dobrou střelu i přihrávku, mám pro něj jen slova chvály," rozpovídal se po zápase trenér Slovácka Martin Svědík.

Že zlomovým okamžikem zápasu byla třetí branka, potvrdil i kouč Bohemians Jaroslav Veselý. "Třetí gól byl určující pro další vývoj, otřáslo to s námi, pak nám nepřidala ani chyba při čtvrté brance, tím se utkání vyřešilo a domácí ho dohráli v exhibičním duchu. Domácí jsou nyní ve formě, my jsme podali podprůměrný výkon, hlavně v defenzivě, jsem z toho zklamán."

Slovácko – Bohemians 1905 5:2 (2:2)

Branky: 2., 53., 64. a 77. Havlík, 34. Daníček z pen. – 23. Hála, 45.+3. Köstl. Rozhodčí: Starý – Hájek, Šimáček – Kocourek (video). ŽK: Reinberk, Cicilia – Prekop, Hála. Diváci: 3379.

Slovácko: Heča – Reinberk, Daníček, Kadlec (84. Hofmann), Doski (84. Kohút) – Trávník, Valenta – Petržela (72. Juroška), Havlík, Holzer (72. Kalabiška) – Cicilia (84. Vecheta). Trenér: Svědík.

Bohemians: Jedlička – Köstl, Hůlka, Vondra, Hybš – Smrž (62. Jánoš), Hrubý – Hála (73. Mužík), Prekop (62. Puškáč), Kovařík (62. Shejbal) – Kozák (84. Beran). Trenér: Veselý.

Gólová přestřelka v Liberci

Zdálo se, že Zlín pod trenérem Bronislavem Červenkou zlepšil defenzivu, to se ale v Liberci úplně nepotrvdilo. Moravané dostali od Slovanu hned pět branek, a tak mohli jen těžko pomýšlet na body, ačkoliv sami tři góly vstřelili. Zlín tak zůstává předposlední s jednobodovým náskokem na České Budějovice, které ale mají k dobru nedělní zápas v Plzni.

"Do zápasu jsme stejně jako na Spartě opět nevstoupili dobře. Po jednoduché situaci a centrovaném míči do šestnáctky jsme nepokryli nabíhajícího hráče, to bylo trestuhodné a dalo to ráz utkání. Liberec byl od gólu lepším a nebezpečnějším týmem," uznal sportovně Červenka.

"Když jsme dali druhou branku, asi jsme si začali myslet, že je už hotovo. Začali jsme vymýšlet blbosti a soupeř se dostal do hry. Tam jsem spokojen nebyl. I úvod druhé půle byl z naší strany takový pasivní, nervózní. Z toho pohledu byl pro nás strašně důležitý gól na 3:1," našel na vysoké výhře negativa kouč domácích Luboš Kozel.

Liberec – Zlín 5:3 (2:1)

Branky: 7. Žambůrek, 27. Frýdek z pen., 63. Purzitidis, 78. Červ, 90. Rabušic – 36. Tkáč, 86. Didiba, 90.+4 Vukadinovič z pen. Rozhodčí: Zaoral – Dresler, Kotík – Klíma (video). ŽK: Slončík, Janetzký, Cedidla, Černín, Didiba (všichni Zlín). Diváci: 1052.

Liberec: Bačkovský – Mikula, Chaluš, Purzitidis – Fukala, Červ (83. Varfolomejev), Žambůrek, Preisler (66. Ghali) – Frýdek (66. Višinský), Tupta (76. Horský) – Kulenovič (76. Rabušic). Trenér: Kozel.

Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Čelůstka – Bužek (59. Žák), Janetzký – Fantiš (46. Dramé), Tkáč (74. Simerský), Slončík (80. Reiter) – Vukadinovič. Trenér: Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články