Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Fotbaloví agenti o koronaviru: Místo peněz spíš výměny hráčů a slabší čekají problémy

Pandemie koronaviru zasáhla všechny oblasti života - sport nevyjímaje. I ve fotbale jsou proto soutěže vesměs zastavené a u některých je už dokonce ročník zrušený. To všechno se odráží na hráčském trhu, na kupní síle týmů i na výši přestupových částek. Jak vidí situaci zkušení hráčští agenti Viktor Kolář a David Nehoda?

Agent Viktor Kolář (vpravo) s Markem Suchým při přestupu do Augsburgu
zdroj: Twitter Sport Invest

Dopady koronaviru na fotbal zatím ještě nejsou zřetelné. "Čekáme, co nastane v příštích týdnech. Je to nejistota. Zatím nevíme, jestli se liga dohraje, jestli se budou posouvat přestupová okna," konstatuje zástupce agentury Nehoda sport.

Kolář ze Sport Investu k tomu dodává, že fotbal čeká na dohrání soutěží a nějaká doporučení od FIFA a UEFA. "Podle toho se budou otevírat transferová okna. Myslím, že hodně klubů i v zahraničí se bude spíš přiklánět k hráčské výměně, místo toho, aby si posílaly peníze," vysvětluje, že očekává konzervativnější dění na fotbalovém trhu.

Už aby se začalo hrát

Přesto Kolář nepředpokládá, že by rekordní sumy za největší hvězdy měly nějak významně klesat. "Ale méně bude přestupů za deset až pětadvacet milionů," myslí si agent. A dodává, že ani třeba španělské kolosy jako Barcelona a Real nejsou nyní v ideální kondici.

"Důležité je, aby se vůbec začalo hrát, to bude velký signál. Hlavně když začne hrát Německo. Slyšel jsem, že televizní společnost SKY nabízí prodloužení stávající smlouvy o další rok a plnit ji může začít už dřív. To by byla v současné situaci velká vzpruha," vysvětluje zkušený hráč na fotbalovém trhu.

Bundesliga se možná dohraje bez diváků
zdroj: ČTK/DPA

Pro špičkové fotbalisty, kterým končí smlouvy, to bude svým způsobem výhodná situace. "Ti práci budou mít, i když neříkám, že všichni dostanou to, co očekávali," dodává Kolář. "Ale ti, kteří jsou vůbec rádi, že hrají naši ligu, problém nejspíš mít budou," říká.

Podobné to podle Koláře s Nehodou bude i u klubů. "Nejsilnější kluby jako Slavia, Sparta a Plzeň by problémy mít neměly, ale u dalších týmů by nastat mohly. Tam by rozpočty mohly jít malinko dolů," přemýšlí Nehoda nahlas. "Pak je taky otázka, co bude s kluby třeba ve druhé lize, které nemají peníze za transfery a za televizní práva. Tam bude problém to ufinancovat," říká Kolář.

V Česku bude trh s volnými hráči

Podle Nehody teď začne v Česku fungovat trh s volnými hráči. "Ten tu zatím prakticky nebyl, protože kluby mají fotbalisty pod smlouvou, a když se blíží její konec, tak je chtějí buď zobchodovat, nebo jim kontrakt prodloužit," popisuje situaci na tuzemském trhu s hráči. "Teď by těm průměrným hráčům nemusely být smlouvy prodlužovány a fluktuace by mohla být nyní větší," odhaduje.

Jaký bude zájem o české hráče ze zahraničí, také ještě není jasné. "To se všechno ukáže až poté, jak dopadnou evropské poháry. Podle toho kluby nastavují přestupovou politiku. Teď jsou přestupy zatím víceméně mrtvé," tvrdí Nehoda a případné nedohrání ligy považuje pro kluby za velký problém. "Týmy většinou mívají se sponzory smlouvy na určitý počet utkání a to by problém mohl být," popisuje, co hraje roli.

Nicméně Kolář věří, že dohrání ligy nic nezmaří. "Myslím si, že i třeba pro případ nějakých pozitivních testů na kroronavirus v týmech bude nějaká metodika," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články