Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

BLOG: Vrba, Dočkal... Zdá se, že čistka ve Spartě začíná

Jedněmi milován, druhými nesnášen, ale málokomu byl lhostejný. Takový je za pár dnů už bývalý pan fotbalista Bořek Dočkal. Patřil ke staré škole špílmachrů, kteří sice neměli stovku za jedenáct vteřin, ale vždycky věděli, co s balonem. Což zase spoustě sprinterů často schází. Ve třiatřiceti letech oznámil bývalý reprezentační kapitán, že po sezoně za svojí profesionální kariérou zatáhne oponu.

Po konci Pavla Vrby na lavičce Sparty to byla v pondělí už druhá zpráva z Letné, která naznačuje, že se ve slavném klubu, jehož tým v lize střídá dobré se špatným víc, než je zdrávo, nejspíš něco děje.

O pokračování Dočkala ve Spartě se dlouze polemizovalo. Zatímco například klasik tuzemského fotbalu a Dočkalův předchůdce v roli konstruktivního ofenzivního záložníka s vytříbenou technikou Ladislav Vízek se nadaného fotbalisty hlasitě zastával, mnozí další si stáli za názorem, že na současný fotbal už nemá zejména rychlostí.

Kromě toho mu často měli za zlé, že nedokáže tým vyburcovat k výkonu a jde si jen odehrát své. Ovšem zejména kouč Vrba byl Dočkalovým obhájcem a tvrdil, že jeho role na hřišti nekončí. Takže v něm měl tu takzvanou pravou ruku, která pomáhá koučům mezi hráči. Jenže Vrba skončil a jeho pravá ruka se k tomu chystá také.

Sparta potřebuje řez, změnu, průvan. Říkejme si tomu, jak je libo, ale třeba to je. A možná si to uvědomil po zralé úvaze i fotbalista, který si zahrál také tureckou, norskou, čínskou i americkou ligu, a nedá se říct, že by se mohl fotbalem ve Spartě bavit. Jenže fanoušky týmu po některých nepřesvědčivých výkonech provokuje jeho milionová gáže, ale je také víceméně normální, že s tím musí fotbalista zejména v našich podmínkách počítat. A když je za hodně peněz málo muziky, je z toho jasná disharmonie.

Dočkal má smůlu, že se ze zámoří vrátil do týmu, který se neustále hledá, a to nejen na hřišti. Ovšem sám k lepší herní tváři také příliš nepřispěl. Jeho nesporné kvality nebyly vždycky vidět a jako tahoun týmu, který ostatní dokáže zbláznit, nepůsobil nikdy.

Vždycky, když se týmu nedaří, je třeba něco změnit. Většinou to odskáče trenér, protože vyměnit celou jedenáctku nejde. Ale z Letné už odchází za poslední čtyři roky šestý kouč a každý z nich svoje řemeslo znal dobře. Proto si asi majitel klubu Daniel Křetínský a sportovní ředitel Tomáš Rosický řekli, že to chce změn víc. A je dost jedno, jestli se Dočkal rozhodl sám, nebo mu to bylo doporučeno.

Další změny tak možná přijdou brzy, jen by při nich neměli Křetínský a spol. zapomenout na kauzu Stramaccioni, po níž nezůstal ve Spartě na kameni kámen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články