Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tři góly, dvě červené karty a koncentrovaná Plzeň přejela malátnou Spartu

Fotbalisté Plzně jsou zase o něco blíž k titulu. V zápase se Spartou vedli už po dvaceti minutách 2:0 po gólech Beauguela a Havla. Pak byl ale ve 26. minutě vyloučen Bucha a hosté dostali šanci otočit výsledek, jenže Hejda brzy přidal třetí gól Viktorie a jen podtrhl trápení Sparty. To už jen podtrhlo vyloučení Krejčího mladšího a na Letné, kde ještě před pár dny uvažovali o titulu, mají dál o čem přemýšlet. 

Sparta v Plzni inkasuje druhý gól
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktorii v úvodních 21 minutách zařídili dvoubrankový náskok Jean-David Beauguel s Milanem Havlem. Jejich spoluhráč Pavel Bucha poté dostal červenou kartu, ale ještě do pauzy domácí kapitán Lukáš Hejda přidal třetí gól. Krátce po změně stran byl po druhé žluté kartě vyloučen i sparťan Ladislav Krejčí mladší.

"Dneska si to užijeme a potom se budeme připravovat na (středečního soupeře) Hradec Králové. Pokud budeme hrát jako dneska, to znamená zodpovědně, poctivě, s chutí a s řádnou agresivitou, tak o titul můžeme hrát," řekl plzeňský trenér Michal Bílek na tiskové konferenci.

Plzeňští v nejvyšší soutěži protáhli sérii bez porážky na 20 utkání a Spartu na svém stadionu v lize porazili posedmé za sebou. Pražané nezvítězili ve třetím z posledních čtyř kol.

"Nedokážu si vysvětlit, proč jsme odehráli tak špatný zápas. Plzeň byla výrazně lepší, v osobních soubojích, v důrazu, ve standardních situacích, kdy nás hráči soupeře jednoznačně převyšovali," prohlásil hostující kouč Pavel Vrba.

Sparta měla ve středu hrát finále domácího poháru v Uherském Hradišti proti Slovácku, ale zápas byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen na 18. května.

Úvodnímu výkopu předcházela minuta potlesku za bývalého československého reprezentanta a plzeňskou legendu Františka Plasse, který ve čtvrtek zemřel v 78 letech.

Viktoria hned z první šance v osmé minutě otevřela skóre. Na Kalvachův roh si naskočil Beauguel, odpoutal se od bránícího Hložka, jenž se do sparťanské sestavy vrátil po jednozápasové absenci, a hlavou překonal brankáře Heču. Francouzský útočník 17. gólem v ligové sezoně dotáhnul lídra tabulky střelců Jurečku ze Slovácka.

Domácí měli hru pod kontrolou a ve 21. minutě přidali druhý gól. Kalvach poslal míč Havlovi, ten se snadno zbavil Wiesnera a zakončil střelou k tyči.

Západočechům zkomplikoval situaci Bucha, který na půlce hřiště v roli posledního hráče srazil unikajícího Peška a rozhodčí Černý ho ve 26. minutě vyloučil. Červenou kartu sudí nezrušil ani po kontrole u videa.

"Po standardní situaci jsme to nevyřešili dobře a nechali Peška rozeběhnout. Bucha faul musel udělat, pokud by nechtěl, aby šel sám na bránu. Byla to taktická chyba, ale nejenom jeho," mínil Bílek, který ve Spartě působil jako hráč i trenér.

Hned za osm minut ale oslabená Plzeň zvýšila. Kalvach rozehrál přímý kop, Mosquera v den svých 32. narozenin posunul míč hlavou na Hejdu a ten zblízka nezaváhal. Hejda stejně jako předtím Havel zaznamenal pátou trefu v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže.

Pražané sice krátce po změně stran dostali míč do sítě, ale Hanckův gól neplatil kvůli ofsajdu. V 54. minutě Krejčí mladší v souboji brnknul o nohu domácího Řezníka a možná i kvůli protestům dostal druhou žlutou a červenou kartu.

"Určitě je to chyba, když můžeme hrát přesilovku dostatečně dlouhou dobu a my se necháme vyloučit a stav na hrací ploše srovnáme," prohlásil Vrba, jenž v minulosti získal s Plzní tři tituly.

Sparťané poprvé na branku vystřelili až po hodině hry. Staněk po centru střídajícího Minčeva sice neudržel míč, ale poté famózním zákrokem zneškodnil Čvančarovu hlavičku z bezprostřední blízkosti. "Ještě jsem to neviděl a úplně moc nevím, co se tam stalo, ale co říkali kluci, tak fantastický zákrok. Že mu gratuluju," podotkl Čvančara.

Na druhé straně byl blízko čtvrté trefě Řezník, ale za překonaného Heču na brankové čáře zaskočil obránce Hancko. V závěru ještě Kalvachovu střelu vytáhnul hostující gólman na roh.

"My jsme se Spartou v tomto ročníku odehráli tři zápasy a ve všech byli lepší. V prvním domácím (3:2) jsme měli vyhrát výraznějším rozdílem a na Spartě při remíze 2:2 jsme měli vyhrát také výrazným rozdílem. Dneska jsme vyhráli 3:0, takže v tomto ročníku jsme Spartu předčili," dodal Bílek.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 3:0 (3:0)

Branky: 8. Beauguel, 21. Havel, 34. Hejda. Rozhodčí: Černý - Caletka, Paták - Ondráš (video). ŽK: Beauguel - Dočkal, Ladislav Krejčí II, Čvančara, Sáček. ČK: 26. Bucha - 54. Ladislav Krejčí II. Diváci: 11 389 (vyprodáno).

Plzeň: Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (77. Trusa), Sýkora (40. Pernica), Mosquera (66. Holík) - Beauguel (66. Chorý). Trenér: Bílek.

Sparta: Heča - Wiesner (38. Haraslín), Vitík, Hancko, Höjer (46. Pavelka) - Sáček, Ladislav Krejčí II - Pešek (60. Minčev), Dočkal (60. Karabec), Hložek - Čvančara. Trenér: Vrba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články