Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

BLOG: Válka o přežití ve fotbalové lize pokračuje. Bojujeme o život, říkají trenéři Příbrami i Opavy

Když nejde o život, nejde o nic. Jenže tady o přežití jde, alespoň o přežití mezi tuzemskou fotbalovou elitou. "Bojujeme o život," říkají shodně trenéři Opavy a Příbrami, jejichž týmy jsou nejohroženějším druhem v první lize. Po úvodním kole nadstavby je od sebe dělí jediný bod. A na posledním místě, které znamená přímý sešup do druhé ligy, je čtyři kola před koncem nadstavby opět Opava. Tu také odborníci vidí jako největšího adepta na místo v příštím ročníku druhé ligy.

Radoslav Kováč
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Nevidím tam žádnou podporu od města, mají i vnitřní problémy," řekl k Opavě před pár dny Jiří Jarošík, který ve své dlouhé kariéře prošel i Chelsea a nyní si dělá nejvyšší trenérskou licenci. I další bývalý reprezentant Ladislav Vízek viděl místenku do druhé ligy rezervovanou spíš pro Opavu. "Mají ekonomické problémy, vypadá to na ně," konstatoval.

Ovšem Opavští v souvislosti s lepšící se situací kolem pandemie koronaviru budou už mít v zádech i podporu svých fanoušků, a v tom mají přece jen nad Příbramí navrch.

Od pondělka už sice může na akci být až pět tisíc lidí, ale kvůli dalším regulím, jako je počet samostatných sektorů s vlastním vstupem na stadion a podobně, to však ve skutečnosti bude o dost méně. Přesto by to pro Opavu měla být větší pomoc než pro Příbram, která je podle statistik nejméně navštěvovaným týmem ligy.

Tahle čísla sice v současné době kvůli opatřením proti šíření koronaviru nemají takovou vypovídající hodnotu, ale jasně ukazují, jaký zájem o fotbal mají lidé v obou městech. Na opavském webu už je také manuál, jak se dostat právě na utkání s Příbramí, kam by mělo mít možnost přijít zhruba šestnáct stovek příznivců. A to už je slušná podpora.

Oba celky podle pořekadla o novém koštěti sáhly po výměně trenéra a oba úspěšně. Pavel Horváth, který do Příbrami přišel těsně před vynucenou pauzou, získal s týmem v sedmi zápasech deset bodů. To sice není žádná hitparáda, ale když si uvědomíte, že předtím ve čtyřiadvaceti utkáních uhráli příbramští jen čtrnáct bodíků, nabývá to číslo na významu.

I proto zůstal Horváth pozitivně naladěný i po výprasku 0:4 v Teplicích v posledním kole základní části, po němž jeho celek klesl na dno tabulky. "Musíme se soustředit sami na sebe," řekl a upozornil na to, že hráči dělali chyby, na které je před zápasem upozorňoval, což se příště už nesmí opakovat. Proti Olomouci se to také stalo a tři body za výhru 2:0 jsou doma.

Opava si od restartu ligy připsala v sedmi utkáních do tabulky šest bodů. A celou polovinu (2:0 doma s Českými Budějovicemi) už pod trenérem Radoslavem Kováčem, který k týmu přišel těsně před koncem základní části.

A bývalý sparťan se zkušenostmi z britských ostrovů hlásá stejnou strategii jako Horváth: "Musíme se dívat hlavně na sebe. Doufám, že si kluci sebevědomí, s jakým hráli proti Českým Budějovicím, přenesou i do utkání ve Zlíně," řekl Kováč před sobotním zápasem, jenže to se nepodařilo. "Góly jsme soupeři darovali, padly po našich chybách," dodal nový kouč poté, co jeho celek padl 1:3 a klesl na sestupové propadlo.

Sport
zdroj: ČT4

Skupinu bojující o ligové přežití, z níž kromě posledního sestupujícího budou další dva celky hrát baráž se druhým a třetím celkem druhé ligy, tvoří ještě už téměř bezstarostná Sigma Olomouc, která má na poslední místo znamenající účast v baráži a které drží Karviná už deset bodů. Do klidu už míří i Teplice, jež mají osmibodový polštář klidu. Ale mezi zbylou čtveřicí to bude ještě bitva. Zlín dělí od barážových problémů čtyři body.

Hodně může napovědět už úterý. To do Zlína, jenž má velkou výhodu v tom, že se všemi celky pod sebou hraje doma, přijedou bojovníci z Příbrami a do Karviné opavská parta. "V úterý jdeme zase do války," konstatoval Kováč.

Ovšem Horváthův celek čeká nejtěžší šichta – jako poslední tým po základní části jede na stadiony největších soupeřů v boji o udržení. Velká bitva, která by už mohla hodně napovědět, se chystá příští neděli v Opavě, kde půjde o prvoligové přežití natvrdo, tváří v tvář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články