Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

BLOG: Síla kádru Plzně neodpovídá hře ani výsledkům, trenér Gula má tři týdny na restart

Mají dobrého kouče, říkala před sezonou s uznáním většina českých trenérů. Řeč byla o Adrianu Gulovi - vyznavači moderních metod, který přišel před rokem ze Slovenska vrátit do Plzně význam názvu Viktoria. A zpočátku to šlo náramně. Výkony hráčů i týmu se zvedly. I s přípravnými zápasy neprohrála v jednadvaceti utkáních v řadě a čtrnáct soutěžních odehrála s jedinou remízou se Slavií. Pak se to ale pokazilo. Z posledních sedmi ligových duelů prohrál plzeňský tým pět a jeden skončil nerozhodným výsledkem.

Celková podzimní bilance ambiciózního mužstva tak po čtrnácti ligových kolech vypadá více než tristně – deváté místo v tabulce se ztrátou patnácti bodů na vedoucí Slavii, která má ještě k tomu o zápas méně. Na čtvrtou pozici, poslední zajišťující evropské poháry, schází Plzni osm bodů.

Ve většině případů by to znamenalo trenérův konec, ale vedení západočeského klubu se rozhodlo dát ještě slovenskému sympaťákovi šanci. Zejména proto, že za ním stojí celá kabina Viktorie. Dobrý vztah kouče i hráčů je důležitý pro chemii v týmu. A je pravda, že trenér nikdy do médií o vlastních svěřencích nemluvil špatně. Nikdy nikoho neodstřelil a nikdy se neschovával za slabšími výkony fotbalistů. Jenže je otázka, jestli to je úplně ta nejlepší cesta, jak dostat z hráčů to nejlepší, co v nich je.

Kouč, který je u týmu přes rok, věřil, že po výhře 7:0 nad Teplicemi jeho celek začne zase šlapat. Jenže i když před zápasem na stadionu Slovácka Gula hlásil: "Věřím, že na výhru nad Teplicemi dokážeme navázat výkonem i příznivým výsledkem. Víme o způsobu hry i kvalitách Slovácka." Po porážce 0:4 mluvil o obrovské nespokojenosti: "Náš výkon byl nedůrazný, netýmový - nezvládli jsme to herně, ani výsledkově. Byl tam nedostatek pohybu."

Ovšem jako věčný optimista okamžitě hledal i pozitiva: "Čeká nás Slavia a věřím, že když nás nakoplo minule vítězství 7:0, tak nás zvedne i tato porážka. Snad nám to na psychice neublíží." 

A před utkáním s lídrem soutěže hovořil o tom, že o silných stránkách Slavie ví všechno a hráče na ně připraví. "Věřím, že nasbíráme všechny síly a energii na to, abychom zápas zvládli do vítězství. Půjdeme za ním," konstatoval Gula.

Jenže loučení s podzimem nedopadlo tak, jak si představoval, a pražský celek, i když neodehrál svůj nejlepší zápas, si odvezl z Plzně pod stromeček výhru 1:0.

"Tohle nebylo utkání, o němž si máme něco vyčítat, ale jsme smutní, že jsme to nezvládli. Špatná pozice v tabulce neodpovídá ambicím našeho klubu a kvalitě hráčů. Budeme o tom s vedením intenzivně diskutovat," konstatoval slovenský kouč po porážce a mnozí se domnívali, že místo diskuse přijde jeho konec.

Jenže vedení Plzně zatím ještě dalo Gulovi šanci, nejspíš poslední, aby během třítýdenní zimní přestávky udělal ze svého celku opět mužstvo. "Kvalita je zde obrovská, musíme dát hlavy nahoru a jít dál," věří i gólman Jindřich Staněk, který je v Plzni na hostování z Českých Budějovic a proti Slavii dostal poprvé šanci se ukázat.

Teď už záleží jen na Gulovi a jeho týmu, jestli dokáže Viktorii restartovat tak, aby 17. ledna v Příbrami předvedla dominantní výkon a dokázala ho opakovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články