Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

BLOG: Rozchod z rozumu potvrzen. Vrbův nástupce to bude mít těžké

Konečně víme, co se v Plzni uvařilo. Odchod trenéra, který z Viktorie udělal první tým tuzemského fotbalu a ukázal, kudy vede cesta do Evropy i vstříc divákům, je už potvrzený. Pavel Vrba sice v neděli po remíze s Teplicemi jen opatrně připustil, že už v lednu nejspíš Viktorii nepovede, ale verdikt směrem k veřejnosti přišel až den poté. Bývalý reprezentační trenér odchází do Bulharska, kde v novém roce povede Ludogorec Razgrad. Je to přirozená cesta ambiciózního a úspěšného kouče, který už se v Plzni tak nějak přežil a sám cítil, že už nemá týmu co dát.

zdroj: ČTK/PA/ autor: Igor Kralj/PIXSELL

Plzeň měla z posledních devíti ligových zápasů nepříjemně vyrovnanou bilanci: 3 výhry – 3 remízy – 3 porážky. I z rozhovorů po zápasech bylo z často rozladěného kouče znát, že se sám diví, proč jeho hráči předvedli tak matný výkon, když předtím mockrát přesvědčili všechny, kteří se pohybují kolem českého fotbalu, že když chtějí, umějí to náramně.

Ani po posledním zápase na lavičce Plzně, která doma v neděli remizovala s Teplicemi 1:1, nebyl spokojený: "Je škoda, že jsme nevyužili situace, které jsme měli," konstatoval.

Přišel rozchod Vrby a Plzně včas a co čeká jeho nástupce? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

A o týden dříve po porážce na stadionu Slovácka 1:2 zase řekl: "My jsme ten zápas bohužel nezvládli, příčiny jsou ty, že jsme nebyli ve dvou situacích důslední, čehož Slovácko využilo." Nebo po remíze v 17. kole v Karviné 1:1: "Přiznejme si, že dnes, hlavně co se týká ofenzivy, to nebylo takové, abychom si zasloužili vyhrát."

Z toho je vidět, že změna bude řešením pro obě strany. Teď je ale otázkou, kdo přijde po Vrbovi. A ten, kdo to bude, to rozhodně nebude mít snadné. Vrba posunul očekávání na maximum a tlak na výsledky a hru se ve Viktorii moc neliší od toho, co prožívají koučové například ve Spartě a Slavii. Jestli se i další spekulace potvrdí, bude tlaku čelit čtyřiačtyřicetiletý Slovák Adrián Gula, který stál za vzestupem Žiliny a vede slovenskou reprezentaci do 21 let.

A bude mít co dělat, aby neskončil jako koučové v "mezivrbovském" období, jichž se tu mezi lety 2014 a 2017 postupně vystřídalo dost: Miroslav Koubek, Dušan Uhrin mladší, Karel Krejčí a Roman Pivarník – a všichni skončili předčasně.

Ona parta kolem Davida Limberského totiž není zas tak snadno řiditelná. A v kabině se těžko hledá osobnost, jakou byl Pavel Horváth, který tehdy dokázal Vrbovi pomoci Viktorii nastartovat turbo. Teď je ale plzeňský celek přes všechny obměny už také nasycený úspěchy všeho druhu, takže to vypadá, že základním požadavkem pro nového kouče je dokázat hráče motivovat a nabudit k tomu, aby zopakovali výkony z minulých sezon, po nichž v letech 2013, 2015, 2016 a 2018 slavili tituly mistrů ligy.

K tomu je totiž pořád potřeba nejen fotbal umět, ale taky se smířit s tím, že to někdy bolí. Což už se poslední dobou nedařilo ani Vrbovi a hráči málokdy odehráli naplno celý zápas. A bez toho to zkrátka nejde ani v Karviné.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články