Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Korok byl můj osudový kůň, vzpomíná Chaloupka. Dnes už je Velká jiný dostih

Zůstává jednou z legend Velké pardubické. Václav Chaloupka dokázal zvítězit hned čtyřikrát – ve třech případech v sedle slavného Koroka. "Byl to můj nejosudovější kůň," vzpomíná po letech Chaloupka. Přímý přenos Velké pardubické a celého dostihové odpoledne odvysílá v neděli ČT sport a web ctsport.cz.

Václav Chaloupka
zdroj: ČTK autor: Havelka Zdeněk

S Korokem zvítězil na pardubickém závodišti třikrát, a to v letech 1969, 1971 a 1972. Přitom ke spojení Chaloupka-Korok nemuselo vůbec dojít. Slavný kůň byl totiž dlouho jen záložní variantou, přednost měl dostat jiný kůň.

"Hodně dlouho byl až druhý na řadě. První byl kůň, kterého zakoupili společně s Korokem – kůň Kamoš. Bohužel, stala se tragická věc, kdy Kamoš velmi rychle uhynul. Jako kdyby se jeho síla přenesla do Koroka. Původně se s ním počítalo spíše jako s rezervou, nakonec z něj byl takový fenomén," vysvětluje spisovatel Petr Feldstein, autor knihy Dávat koním křídla.

Sám Chaloupka na Koroka dodnes vzpomíná. "Byl to můj nejosudovější kůň. Přišel jsem k němu v patnácti letech, vyhráli jsme spolu dvacet pět dostihů. Jeho krev koluje dnes v jeho potomcích," uvádí čtyřnásobný vítěz Velké pardubické.

Chaloupka závody dodnes sleduje. Míní však, že se Velká pardubická od jeho let podstatně změnila. "Už je to jiný dostih, Velká pardubická byla jiná. Ale myslím, že stejně krásná jako ta současná. Dříve se ta dramata odvíjela na každé překážce, byly hodně těžké," vysvětluje.

"Dnes se to zjednodušilo a není to tak nebezpečné, ale zase je krásné, že vítěz často není znám až do úplného závěru. Pořád zůstaly velké skoky, ale jsou bezpečnější," doplňuje slavný žokej. O dalším z vítězů pardubického závodu se rozhodne již tuto neděli.

Je nám líto, video expirovalo.
Chaloupka: Korok byl můj nejosudovější kůň
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články