Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na start Velké pardubické se letos postaví 21 koní, obhájce poveze jiného jezdce

Do nejprestižnějšího domácího dostihu vystartuje letos 14. října na pardubickém závodišti 21 koní, což je o jednoho více než vloni. Původně přihlášeného osmiletého hnědáka Theophilose nepustí na start 128. ročníku viróza. Závod se letos nedočká zahraničních účastníků, jako tomu bylo v loňských sezonách. Jedinou výjimkou bude slovenský Vajgaros.

Taxisův příkop
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Ze zahraničí ale pochází osm jezdců. Loňský vítěz No Time To Lose bude obhajovat vítězství v sedle s Josefem Váňou mladším, jenž nahrazuje zraněného Jana Kratochvíla.

"Je to velmi dobrá vizitka pro pardubické závodiště a Velkou pardubickou. Každý majitel, který přihlásí koně, chce Velkou pardubickou vyhrát a chce mít na koni toho nejlepšího rajťáka, kterého je možné mít," uvedl Martin Korba, šéf Dostihového spolku.

Osm zahraničních jezdců je pro Velkou pardubickou výjimečný počet. Koně ve slavném překážkovém dostihu povedou žokejové z Irska, Itálie, Švédska, Slovenska či Nizozemska. Na účast zahraničních jezdců přispěla i Nadace pro rozvoj města Pardubic.

Pro alternujícího Josefa Váňu ml. to bude jedenáctý start v dostihu, v němž se zatím nejlépe umístil v roce 2015, kdy byl čtvrtý s Rabbit Wellem. Vloni skončil pátý v sedle Ange Guardiana, který patří k letošním favoritům. Podle Kratochvíla je okruh možných vítězů velký a kvalita koní velmi vysoká.

Pořadatelé letos zajistili dvojnásobný počet míst k parkování pro návštěvníky na přilehlém letišti, odkud je bude svážet kyvadlová doprava. Auta budou moci odstavit také u plochodrážního stadionu Zlatá přilba v blízkém Svítkově. Na rozdíl od předchozích ročníků nebude k parkování sloužit část sousední silnice I/37 z Pardubic na Chrudim, aby byl usnadněn odjezd po skončení dostihu.

Posílí se rovněž městská doprava, České dráhy vypraví zvláštní osobní vlak z hlavního nádraží na zastávku Závodiště a rychlík Praha–Pardubice–Chrudim, který tam také zastaví. Mezi Rosicemi a Závodištěm budou pendlovat i motorové vlaky Pardubického spolku železniční historie.

Nejvíce koní dosud vystartovalo do hlavního dostihu Velké pardubické roku 1990, kdy se při jubilejním stém ročníku zúčastnilo 29 koní. Hojné startovní pole přivítal i ročník 1967, kdy závodilo 26 jezdců, v letech 1983, 1989 a 2011 jelo 25 koní. Naopak v 19. století došlo čtyřikrát k případu, že na startu stáli jen čtyři koně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články