Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dostih roku je tu. Zastaví někdo neporazitelnou Orphee?

Pardubice - Do listiny vítězů Velké pardubické se dnes zapíše další jméno. Bude patřit loňské suverénce Orphee de Blins, talentovanému skokanovi Trezorovi, trojnásobnému hrdinovi Tiumenovi, nebo někomu úplně jinému? Velká pardubická je nejtěžším překážkovým dostihem evropského kontinentu. Koně a jezdci si v ní musí poradit s bezmála sedmikilometrovou tratí a jednatřiceti překážkami, včetně té největší a nejobávanější z nich - Taxisova příkopu. Do rozluštění 123. Velké pardubické se pustí dvacítka koní a jezdců. A ať je na startu favoritem kdokoliv, v cíli se nakonec může radovat ten největší outsider. Hádanka 123. Velké pardubické bude rozluštěna krátce před pátou hodinou odpoledne. Přímý přenos pardubického dostihového mítinku vysílá stanice ČT sport a náš web od 11:10 a ČT 1 od 14:45. Velká pardubická odstartuje v 16:30.

O největším favoritovi, lépe řečeno favoritce, je po loňsku jasno. Nemůže jí být nikdo jiný než polokrevná klisna francouzského chovu Orphee de Blins, jejíž famózní výkon se nesmazatelně zapsal do paměti. Se svým parťákem Janem Faltejskem se pokusí prodloužit své panování. Orphee potvrdila formu i letos a oba své starty v Pardubicích proměnila ve vítězství. "Věřím, že stejně si povede i v neděli. Obavy před Velkou nemám," řekl Faltejsek, který do Pardubic přiletí z Francie, kde patří do jezdecké špičky.

Kdo poběží ve Velké pardubické? Kompletní startovní pole naleznete ZDE (//sport/ostatni/245636-kdo-v-nedeli-vyzve-kralovnu-orphee-de-blins/).

Poslední jízda starého pána?

Největší pozornost se ale stejně bude upírat na šedesátiletého Josefa Váňu a jeho Tiumena, kteří spolu dokázali vyhrát Velkou už třikrát. Po pádu v srpnové dostihu Váňa oznámil, že letos s ježděním skončí. "No, mám to takhle v plánu," řekl deníku Sport, ale o konci kariéry mluví víceméně deset let. Proto ani nyní není stoprocentně jisté, že to tak bude. "Uvidíme. Ale rozum velí: Stačí!"

Majitel Tiumena Ivo Köhler doufá v umístění do pátého místa a přeje si, aby se koni ani žokejovi v dostihu dlouhém 6900 metrů nic nestalo. "Máme šanci bojovat i o vítězství, ale Tiumen ani pan Váňa nemusejí nic dokazovat," řekl Köhler. "Tiumen je prostě Tiumen. Je nutné ho ve správnou dobu probudit. A když se probudí, může to od něj být zajímavé," dodal Váňa pro server Dostihový svět.

Do trojice největších favoritů patří ještě Tiumenův synovec Trezor, kterému se poslední dva roky mimořádně daří v kvalifikacích. Zato ve Velké se úspěch zatím nedostavil – předloni upadl a loni po marné stíhací jízdě za Orphee de Blins skončil v poli poražených. K lepšímu výsledku mu má pomoct v současnosti asi nejlepší český žokej Josef Bartoš. "Budu spokojen do třetího místa, to je ve Velké skvělý výsledek pro žokeje i realizační tým. Pokud budeme lepší, je to o štěstí," řekl Bartoš, vítěz Velké pardubické v roce 2006 s Decent Fellowem a se Sixteen z roku 2008.

Koněm pro překvapení by mohl být Váňův druhý svěřenec v dostihu, Budapest. "Náš mladej s ním měl hodně práce, Budapest mu dal zabrat a bylo vidět, že je plný síly. Pro dostih by to mělo být jenom dobře," komentoval trenér poslední tréninky před dostihem roku. Stejně tak by do boje o nejvyšší příčky mohl promluvit Klaus trenéra Čestmíra Olehly, který kdysi připravoval skvělou Registanu a nikoho menšího než legendu Velké - Železníka.

Velká pardubická se letos poběží o rekordní dotaci pět milionů korun a vítěz vydělá svému majiteli rovné dva miliony. Na rozdíl od ostatních dostihů, kde se vyplácí pětice nejlepších koní, ve Velké jich na peníze dosáhne hned sedm. To je možná jedním z důvodů účasti pěti zahraničních koní.

Brit a Irové? Velká neznámá, ale jenom na výlet rozhodně nepřijeli

Trojici irských koní přivezl trenér Enda Bolger, jehož největším úspěchem v Pardubicích je druhé místo Riska Of Thunder z roku 1999. Letos na dostih připravil Freneys Well, Zest For Life a Mount Sion. "Jsou to vesměs koně, kteří nemají takovou třídu jako loňská vítězka anebo svého času náš Risk Of Thunder, ten byl lepší než tihle tři. Ale to vůbec neznamená, že bychom jeli do Pardubic bez šancí, když jedeme takhle daleko, určitě chceme uspět," řekl serveru Dostihový svět.

Podle dosavadních výsledků má větší šance než Irové spíš britský Shalimar Fromentro, který už dokázal nasbírat úspěchy ve větších krosových dostizích. V sobotu se u něj ale objevily zdravotní potíže a o jeho startu bude definitivně jasno až v neděli dopoledne. (Kvůli drobnému zranění musel být škrtnut i stájový druh Orphee de Blins, šestiletý Broker.) Pátým cizincem na startu je slovenský Bodyguard, jehož úspěch by byl po dosavadních letošních výsledcích víc než překvapivý.

Vítězové největších britských dostihů v akci

Pokud je diskutabilní kvalita zahraniční konkurence co do koňského osazenstva, rozhodně to neplatí o tom jezdeckém. Velkou si totiž zkusí například předloňský vítěz Zlatého poháru z Cheltenhamu Waley Cohen (Zest For Life) a vítěz liverpoolské Velké národní Liam Treadwell, který loni neuspěl s Trezorem a letos povede Sešlost.

Naopak poněkud kontroverzní je výjimka pro mladého britského žokeje Freddieho Mitchella, který povede Cantridaru. "S tou výjimkou, která mu umožnila start, jsem nesouhlasil a stále nesouhlasím… Teď už s tím nic nenaděláme a musíme doufat, že ten mladík dostih zvládne. Bohužel má navíc startovní číslo jedna, takže bude uprostřed dění hned od startu. Nám ostatním nezbývá než věřit, že si poradí dobře," řekl Dostihovému světu k udělení výjimky Josef Váňa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články